Yoga als stressreductiemethode

1561

Yoga als stressreductiemethode, als we aan yoga denken dan zien we al snel mensen voor ons in houdingen die voor de meeste van ons niet haalbaar zijn. Soms ook nog op een fantastisch strand op Bali. Dat laatste is natuurlijk heel ontspannen en zou inderdaad stressklachten kunnen verminderen. Alleen, tijdens een drukke werkdag of het spitsuur in je gezin vlieg je niet even op en neer. En het is ook niet echt stress verlagend om onszelf in houdingen te wringen die te moeilijk zijn en pijn doen. Wat is yoga dan? En op welke manier kan het helpen bij stress?

Verschillende soorten yoga als stress reductie

Er zijn inmiddels zeer veel verschillende soorten yoga. Bikram, Iyengar, Power, Ashtanga, Yin, Dru, Anasura, Jana, Hatha, Kashmir, Karma, Bahkti, Raja etcetera. Allemaal yogavormen, allemaal net even anders variërend van intensief naar mild, met of zonder meditatie. Toch is de oorsprong van al deze vormen hetzelfde. Namelijk, de yogafilosofie. Hier in het westen kennen we yoga vooral van de verschillende houdingen. We kennen de fysieke kant van yoga. Maar, de houdingen zijn van oorsprong bedoeld om het lichaam in zo’n goede conditie te krijgen dat je lang kunt mediteren.  In oude teksten (voor onze jaartelling) over yoga  staat het volgende: Wat is yoga? Yoga ontstaat als al je interpretaties tot rust komen en je weer ziet wat echt -is- in plaats van wat je denkt te zien. (vertaald uit de Yoga Sutra’s van Patanjali).

Wat denk je en wat is echt?

In yoga gaat het er dus om je geest, je gedachten tot rust te brengen. Een rustige, kalme geest is namelijk in staat om onderscheid te maken tussen wat je denkt dat er is, en wat er echt is. Een geest in stress, kan dat niet. Negatieve gedachten en soms zelfs paniek voeren dan de boventoon. Een voorbeeld: je denkt dat je echt die paar mailtjes  nog ’s avonds moet beantwoorden omdat je collega’s de volgende dag anders geïrriteerd zullen reageren of omdat alles dan in de soep loopt. De vraag is of dat waar is. Binnen de yoga ga je op zo’n moment terug naar wat er op dat moment is. Niet wat je denkt dat er de volgende dag allemaal zal zijn. Je gaat dus terug naar het hier en nu. Terug naar wat je op dat moment voelt en daar besteed je aandacht aan. Ademhalingsoefeningen, meditatie en yogahoudingen zijn instrumenten die helpen om terug te gaan naar het hier en nu.

Adem & Meditatie als stressreductiemethode

Eigenlijk kun je overal mediteren als je dat wilt. Tijdens je lunchwandeling, onder de douche, en zelfs tijdens het stofzuigen. Je kunt altijd korte 3 minuten meditaties toepasse. Bijvoorbeeld: sta je onder de douche al te piekeren over de bijeenkomst straks op je werk? Niet doen. Voel hoe je buik meebeweegt op de adem. Leg je handen op je buik.  Voel dat je buik zacht op en neer beweegt en probeer of je dat zachte gevoel kunt vergroten. Op elke uitademing kun je spanning loslaten, ook negatieve gedachten. Dit kan dus ook op een stoel, tijdens de lunchwandeling, bijna overal als je maar alleen bent en even niet gestoord wordt.

Yogahouding: langzaam afrollen

Ga staan met je voeten op heupbreedte. Ga zo recht mogelijk staan (actief, rug recht). Trek je kin iets in zodat je een onderkin krijgt. Adem in en op een uitademing buig je je hoofd naar voren. En zo rol je op elke uitademing iets verder af.

Observeer hoe snel je de houding wilt doen en voer hem dan langzamer uit dan wat je gewend bent. Observeer ook hoe je wervelkolom reageert. Je kunt je onderrug bijvoorbeeld al voelen terwijl je alleen nog maar je bovenrug hebt afgerold. Zo hangt je wervelkolom dus samen. Observeer ook wat je denkt tijdens de houding. Laat die gedachten los, zowel positief als negatief. Je bent alleen maar bezig met afrollen.

Tips: – Op een gegeven moment kan de rekking aan de achterkant van je benen te sterk worden. Buig dan je knieën. – Je schouders en je nek zijn tijdens het afrollen soms toch niet helemaal ontspannen. Maak kleine bewegingen met je hoofd en armen om tijdens het afrollen na te gaan of je toch nog spanning kunt loslaten die er niet hoort.

Yoga als stressreductiemethode werkt echt en je kunt dit beoefenen in groepsverband maar ook alleen en zelfs online. Check de online hulp link maar op de website.

En vooral, kom terug in het hier en nu.

Beginnen met Mindfulness

Wil je aan de slag en je leven niet meer laten leiden door de chaos in je hoofd? Neem vandaag de eerste stap naar rust in je hoofd. De online cursus 'Mindfulness voor het dagelijks leven' van Mindfulnessdocent Rolf van Baalen is een aanrader. De cursus helpt je in 8 weken van chaotisch en gestresst naar rustig en gelukkig. Mindfulness is een bewezen techniek en met deze online cursus eenvoudig en goedkoop te leren. Begin nu >
Vorig artikelStress verminderen als werkgever – 8 tips
Volgend artikelEFT, Emotrance en stress
Yvette ronde in 2008 haar Yogaopleiding af en geeft sinds 2010 les. Reageer hieronder wanneer je vragen of opmerkingen hebt.