EFT, Emotrance en stress

813

Tijdens stress vinden er in het lichaam een veelvoud aan fysiologische processen plaats onder invloed van de Fight/flight/Freeze reacties in het onbewuste zenuwstelsel.

Naarmate er in het leven meer onverwerkte stress is ervaren zal de prikkeldrempel voor de stressgevoeligheid alleen maar lager worden met als gevolg dat  steeds meer zaken als stressvol ervaren zullen worden.

Energetische technieken als EFT

Met energetische technieken, waaronder o.a. EFT en Emotrance,  worden  juist die fysiologische Fight, Flight en Freeze reacties in het lichaam geneutraliseerd. Dit geschiedt als er specifiek tijdens de momenten van het toelaten/visualiseren van die reacties, en de gebeurtenissen die eraan gerelateerd zijn, deze energetische  technieken worden toegepast. Deze techniek is een combinatie van focussing/bodyscan, toelaten, mindfulness, ademhalingstechniek,en het al of niet kloppen op de belangrijkste acupunten welke op die manier het onbewuste zenuwstelsel ontspannen.

Pijnlijke, traumatische, angstige of anderszins ingrijpende herinneringen worden zodoende van hun emotionele lading /reacties ontdaan waardoor veel onverwerkte stress de kans krijgt op een snelle en praktische manier op te lossen. Met als gevolg weer een verhoging van de stressdrempel. Bij deze technieken leert u middels het focussen op gevoelsensaties in het lichaam, en daardoor ook uw lichamelijke klachten,  uw lichaam en gedrag beter te begrijpen.

Toelaten en accepterenEFT

Ook bij posttraumatische stresssyndroom en angststoornissen zijn deze technieken effectief toe te passen en bovendien makkelijk zelf te leren. Wij mensen hebben vaak de voorkeur onze stress , angsten en andere gevoelens te verdringen of te camoufleren. De lichamelijke gevolgen / klachten die ermee gepaard gaan ervaren we vaak losstaand van onze emoties.

Deze lichamelijke sensaties worden meestal beschouwd als lichamelijke klachten waar we mee naar de dokter gaan, in plaats van deze te herkennen als feedbacksignalen van ons onbewuste zenuwstelsel. Bij de EFT en Emotrance technieken is het juist het toelaten en accepteren van die signalen van basisbelang om ze daarna tot een intensiteit van nul te kunnen neutraliseren.

Op de conservatieve manier wordt veelvuldig in dit soort gevallen de gesprekstherapie als hulpmiddel toegepast waarin het een en ander woordelijk wordt uitgelegd, verklaard en geanalyseerd. Daarmee is er via het verstandelijk begrip wel een duidelijkheid voor de cliënt maar deze blijft daarna meestal dan toch nog zitten met hetzelfde lichamelijk ongemak omdat de onbewuste fysiologische reflexen zoals deze in de gevoelshersenen (amygdala) liggen opgeslagen, nog aanwezig zijn. Cliënten zeggen dan vaak: “Ik begrijp nu wel wat ik heb, maar ik voel me er nog steeds niet beter bij”.

Deze energetische technieken zijn dus in aanpak een combinatie van cognitie(het verstandelijke)  en het lichamelijke. Als emoties (fysiologische reacties) geneutraliseerd zijn reageert het lichaam (het onbewuste zenuwstelsel) ook niet meer op de negatieve herinneringen. Dit worden dan gewone herinneringen zonder enige negatieve reacties/lading.

Angsten uit het verleden

Alle hersengebieden worden bij deze technieken betrokken Met betrekking tot deze technieken hebben we het dus over de fysieke lichamelijke energieën, en niet over kosmische energieën . Energie doet ons bewegen door prikkels uit onze omgeving of onze eigen gedachten die we ondergaan, waarbij hormonen, de bloedsomloop en alle organen betrokken zijn om die beweging te ondersteunen.

Vaak overkomen er ons dingen waarbij we wel een neiging voelen om ons van die prikkel weg (vluchten) of om er naartoe te bewegen (het voelt goed)maar worden we door omstandigheden of onze eigen remmende overtuigingen geblokkeerd. Als dit vervolgens  pijnlijke onmachtsgevoelens oproept zullen deze ervaringen ook als zodanig opgeslagen worden in het gevoelsgeheugen.

Telkens wanneer er later in het leven een vergelijkbare situatie voordoet zal het lichaam met precies diezelfde reactie reageren. Dit is zoals we dingen in het leven leren, en zo onthouden wij gevaren hetgeen onze kans op overleven alleen maar vergroot. Het wordt echter pijnlijk en beperkend als we al vroeg in ons leven  veel beperkende ervaringen hebben opgedaan, met beperkende overtuigingen daaruit voortvloeiend.

In de praktijk komen we vaak volwassenen tegen die in de kracht van hun leven zijn, macht hebben, en toch nog angsten hebben met betrekking tot zaken uit een ver verleden, toen ze nog niet de kwaliteiten van nu bezaten en welke hen in het hier en nu nog steeds beperken.

Het indicatiegebied van deze technieken is zeer ruim en omvat alles wat met een disbalans van het vegetatieve disbalans van het onbewuste zenuwstelsel te maken heeft , van onbegrepen lichamelijke klachten, angsten, fobieën tot  burnout klachten en post traumatisch stress syndroom ( een te lang overprikkeld vegetatief zenuwstelsel).

 

Beginnen met Mindfulness

Wil je aan de slag en je leven niet meer laten leiden door de chaos in je hoofd? Neem vandaag de eerste stap naar rust in je hoofd. De online cursus 'Mindfulness voor het dagelijks leven' van Mindfulnessdocent Rolf van Baalen is een aanrader. De cursus helpt je in 8 weken van chaotisch en gestresst naar rustig en gelukkig. Mindfulness is een bewezen techniek en met deze online cursus eenvoudig en goedkoop te leren. Begin nu >
Vorig artikelYoga als stressreductiemethode
Volgend artikelStoelmassage
Jan werkt al enige decennia als haptonoom en fysiotherapeut. Sinds 2001 heeft hij EFT aan zijn werkzaamheden toegevoegd.