Mindful omgaan met dagelijkse stress

256

Stress hebben wij allemaal en onze eigen stress-signalen kunnen wij meestal goed benoemen. Het lastig vinden om je te concentreren, een kort lontje, geïrriteerd zijn als iets niet loopt zoals jij het wilt, ontwijkend gedrag vertonen, afspraken verzetten tot ooit in de toekomst als je het rustiger is, nog iets harder rennen om alles onder controle te houden. Vul zelf maar aan wat jouw persoonlijke signalen zijn.

Stress hoort bij ons dagelijks bestaan. Wij leven nu eenmaal in een tijd waarin alles snel gaat, er veel van ons verwacht wordt en we altijd en overal in contact staan met de buitenwereld. Dat is niet iets wat we kunnen veranderen. Wat we wel kunnen veranderen is de manier waarop we met die stress omgaan.

Mindfulness is al langere tijd “trending” en er is veel aandacht voor op allerlei manieren. Negatief (zweverig gedoe), positief (wat kun je er van leren) en commercieel (dé manier om te ontspannen).

En vooral dat laatste zou de indruk kunnen wekken dat je stress kunt beheersen en dat als je dat niet kunt (of wilt of doet) dat het je eigen schuld is dat je nog steeds stress ervaart.

En dat is nu net waar mindfulness niet over gaat: het beheersen of weghalen van stress

Mindfulness gaat over opmerkzaam zijn waardoor je (h)erkent wat er is en dat zonder oordeel kunnen accepteren. Dat kan zijn stress, maar kan ook iets anders zijn. Mindfulness is wel helpend bij stress. En als je niet in de term mindfulness gelooft of als je het zweverig vindt dan noem je het toch gewoon anders.

Je kunt een 8-weekse training mindfulness volgen (aanrader!) maar als je daar – nog – niet aan toe bent kun je het ook jezelf aanleren door het in het jouw dagelijkse leven op te nemen. Gewoon oefenen, oefenen, oefenen. Het mooie van Mindfulness is dat het niet fout kan gaan: het gaat om de oefening en de ervaring.

Voel je (te)veel stress: wees mindful in het dagelijks leven

  1. Ontspan in de taak die je doet.

Heeft nu “weer” niemand de vaatwasser uitgeruimd? Is de wasmand nu alweer vol? Heb je het idee dat deze gewone dagelijkse taken ALTIJD op jouw bordje eindigen, voel je de irritatie (en daarmee de spanning in je lijf) toenemen? Zet jezelf dan even letterlijk stil. Stop met de handelingen die je deed en adem een paar keer bewust diep in en uit. Maak contact met je lichaam (dus uit je hoofd) en ontspan je schouders, armen, kaken, benen, buik en bekken. Ontspan je mond door een glimlach te maken en ga dan door met waar je mee bezig was. Maar nu wel in een langzamer tempo en je aandacht gericht op alle handelingen die je doet.

(Voor vaatwasser en wasmachine kun je ook een taak op je werk invullen).

  1. Focus

Heb of voel je een deadline, maar lukt het je niet om de taak goed op te pakken. Bijvoorbeeld omdat je je laat afleiden door social media, email, toch nog eerst even een andere taak afronden, enz. Kortom vertoon je een lichte vorm van uitstelgedrag? In dit geval kun je het beste bewust afstand nemen. Zet je telefoon uit (of leg hem ver weg), zeg tegen iedereen in je omgeving dat je het komende uur niet gestoord mag worden, doe de deur dicht en gun jezelf volledige concentratie op de taak die je wilt doen. Adem voordat je begint bewust een paar keer diep in en uit, ontspan de plekken in je lichaam waar je spanning voelt en richt je aandacht op de taak die je wilt uitvoeren. Komen er andere gedachten in je hoofd op, laat ze gaan zonder er verder aandacht aan te besteden. Zeg (eventueel hardop) tegen jezelf : ik kies ervoor dit niet af te raffelen, maar met mijn volledige aandacht en ga rustig aan het werk.

  1. Vertraag

Voel je dat je constant in een versnelde modus bent, bijv. als je boodschappen doet, de kinderen uit school haalt, op je werk naar het kopieerapparaat loopt of in het weekeinde tussen alles wat er nog gedaan moet worden? Vertraag dan je tempo! Recht je rug, adem bewust in en uit, loop rustig, voel je voetzolen op de grond, kijk om je heen (in plaats van naar de grond), kijk anderen aan en maak eventueel contact door iets te zeggen. Als het in eerste instantie weerstand bij je oproept is de prima, gewoon volhouden de vertraging komt vanzelf. Fake it till you make it!

Vorig artikelHoe krijg je een positief gevoel?
Volgend artikelSlechte concentratie? Ga op zoek naar rust!
Henny Lemstra
Henny Lemstra begeleidt mensen die door verlies (van bijv. werk of gezondheid), stress of burn-out de grip op hun leven - tijdelijk - zijn kwijtgeraakt, en de regie weer terug willen. Dit doet zij door middel van individuele coaching, workshops en thema-wandelingen waarin zij coaching, natuur en mindfulness combineert.