Hoe krijg je een positief gevoel?

In een stressvolle tijd, denk je ook anders waardoor je juist meer stress krijgt. Hierdoor kom je in een negatieve stressvolle spiraal waardoor de stress alleen maar ergere wordt. Veel mensen proberen dan positief te denken, omdat ze hebben gelezen dat dat helpt. Maar dat is heel hard werken. Terwijl je juist zo vermoeid bent, dus dat hou je niet vol. Daarnaast geeft het ook niet het resultaat dat je graag wilt.

Je hebt altijd het gevoel dat er te weinig uren in een dag zitten. Dus ga je alles sneller doen in de hoop dat je het dan wel af krijgt. Hierdoor ga je dingen afrafelen. En vervolgens lukt het nog niet om alles af te krijgen. Of er gaan dingen mis omdat je er te weinig tijd aan hebt besteed. Dan kost het weer extra tijd om dat weer op te lossen. Je probeert wel positief te blijven, maar dat lukt vaak niet want het lijkt alsof alles tegen zit. Je krijgt een kort lontje en wordt er kortaf van. Soms wordt je zelfs explosief boos omdat het allemaal te veel is.

Je hebt gehoord dat positief denken helpt om stress te verminderen. Je probeert telkens positief te denken, maar het lukt je niet om dit vol te houden. Je hebt al last van onrust in je hoofd dat het onmogelijk voelt om er nog meer verstandelijke dingen bij te moeten doen. Je wordt er doodmoe van. En het geeft je alleen nog maar meer stress omdat er weer iets is dat je “moet” doen. Je begint wel met een goed voornemen, maar je houd het gewoon niet vol. Hierdoor voel je je nog slechter over jezelf.

Je merkt niet dat de stress zich steeds meer opbouwt in je lichaam. Of je merkt het wel, maar weet niet hoe je dit kunt oplossen. De signalen dat de stresshormonen jouw lichaamsfuncties aantasten, zoals dingen vergeten en het leven als steeds negatiever gaan zien dringen niet tot je door. Je hartritme stijgt. En je herkend de stresssituaties en stresspatronen niet.

Je positief voelen vanuit je hart werkt veel krachtiger dan alleen maar positief denken. Positieve emoties zorgen ervoor dat er gezonde hormonen worden aangemaakt in je lichaam. Hierdoor nemen de schadelijke stresshormonen af. Jouw immuunsysteem krijgt een boost. Je bloeddruk daalt weer. Hierdoor wordt niet alleen jouw gezondheid beter, maar ook jouw concentratie en creativiteit zullen op termijn weer toenemen omdat jouw hartritme weer in balans komt.

Jouw hart blijkt te kunnen voelen. Bij een onderzoek kreeg een persoon steeds beelden te zien op een scherm. De meeste waren prettig en mooi, zoals beelden van een waterval, bossen of een lief dier. Op onverwachte momenten verscheen er echter een akelig beeld van een auto ongeluk, een grommende hond of een bebloed mes. Na enkele minuten bleek dat vóórdat er een akelig beeld op het scherm verscheen, het hart al reageerde door een sterke uitslag te geven. Blijkbaar ‘wist’ het hart wat je te zien zou krijgen.

De meeste mensen hebben vaak de neiging om het hoofd de leiding te laten nemen. Als ze een moeilijke beslissing moeten nemen denken ze daar diep over na. Onderzoek laat zien dat je beter naar je gevoel kunt luisteren, dan naar je verstand. Je hart is namelijk in staat om de toekomst te zien. Naar je hart luisteren en je intuïtie volgen, zou wel eens het verstandigste kunnen zijn wat je kunt doen! En het is ook nog eens een stuk relaxter, want het scheelt veel gepieker.

Het hart reageert ook sneller dan het hoofd. Het vermogen om gebeurtenissen vooraf te voorspellen, is al langer bekend, maar nieuw is dat het hart zoveel sneller reageert dan het hoofd. Dieren zijn hier van nature beter in omdat ze veel minder gebruik maken van hun verstand. Ze voelen meer en luisteren meer naar hun intuïtie, instinct of natuur zonder te worden afgeleid door rationele argumenten en redeneringen.

Een rustig hartritme helpt je. Via het hartritme geeft het hart signalen door aan de hersenen en aan jouw hormonale systeem. Niet het aantal slagen, maar juist het ritme van de hartslag is bepalend. Gevoelens van liefde, compassie, aandacht en waardering laten een rustig glooiend – coherent – hartritme zien. Terwijl gevoelens van frustratie, boosheid, angst en onveiligheid een hoekig en grillig – incoherent – beeld opleveren. Om die reden helpt het om je vaker op gevoelens van compassie, liefde, aandacht en waardering te richten. Dat helpt je meer dan alleen maar positief denken.

Ik merkte dat een klant van mij vooral verstandelijk leefde. Dit zorgde bij haar voor veel stress. Ze zette zich met extra stressvolle gedachtes vaak vast, maar had dit zelf niet door. Hiermee werd de situatie alleen maar erger. Door middel van inzichtelijke gesprekken en meditaties hielp ik haar om zich te richten op positieve gevoelens. En dat hielp haar om daar los van te komen. Ze merkte niet alleen dat ze zelf meer rust ervaarde. Maar ook dat ze een positief effect had op haar gezinsleden. Ze merkte dat haar gezinsleden haar meer kalme gemoedstoestand overnamen. Zodat niet alleen zij tot rust kwam maar de sfeer in huis ook heel erg verbeterde.

Kortom richt je op je positief voelen in plaats van positief denken. Dit is niet alleen eenvoudiger om te realiseren, maar dat geeft ook een beter en sneller resultaat! Door je te richten of gevoelens van compassie, liefde, aandacht en waardering kom je zelf tot rust. Hierdoor ben je niet langer kortaf en heb je meer rust in je hoofd bent. En niet alleen jij voelt je veel beter, maar je beïnvloed ook jouw omgeving op een positieve manier.

Vorig artikelBang in het donker: waar komt dit vandaan en wat kun je eraan doen?
Volgend artikelMindful omgaan met dagelijkse stress
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.