Met focussen op wat je niet wilt, kom je er niet

Je hebt al lang last van stressklachten. En dus weet je dat je deze klachten niet wilt. Je wilt geen onrust in je hoofd, je wilt niet telkens afgeleid zijn. En je vermoeidheid wordt er ook niet beter op als je steeds focust op hoe moe je je voelt. Toch is het onbewust wel waar je dagelijks mee bezig bent.

Als je focust op wat je niet wilt, ervaar je het juist erger. Doordat je er telkens mee bezig bent voel je je nog meer opgejaagd. En je ervaart steeds meer druk. Het is net als proberen om niet aan een roze olifant te denken, dan denk je er juist aan. Datzelfde geldt voor een situatie of gevoel wat je niet wilt.

Met focussen op wat je niet wilt, kom je er dus niet. Je ervaart dan alleen wat er is en er veranderd verder niets. Het lost niets op en is dus zonde van je tijd. Als je je been breekt, blijf je toch ook niet focussen op jouw gebroken been en dat het zo pijnlijk is? Om vervolgens gewoon door te gaan met je leven? Toch is dat wat veel mensen met stress wel doen. Het is net als focussen op niet in Utrecht willen zijn. Dat helpt je ook niet om in Rome te komen.

Als je je richt op wat je wel wilt ontstaat er een opening. Omdat je dan iets gaat doen om de situatie aan te pakken. Als je bijvoorbeeld naar Rome wilt, ga je onderzoeken hoe je daar het beste kunt komen. Wil je met de trein, met de auto, met de fiets of lopend? En in het geval van een gebroken been ga je naar huisarts of het ziekenhuis om je been te laten zetten. In het geval van stress is het dus ook handig om iets te ondernemen, zodat je komt waar je wilt zijn.

Het focussen op dat wat je niet wilt is een slechte gewoonte die je kunt afleren. Deze hardnekkig gewoonte kun je doorbreken door hier heel bewust mee om te gaan. Gewoontes zijn net als karrensporen, als je niet oplet zit je er zo weer in. Het is in het begin dus belangrijk dat je hier op let en rekening mee houd, net zo lang tot de nieuwe manier van doen een gewoonte is geworden.

5 stappen om je te richten op wat je wel wilt

1. Start een ‘Dit-wil-ik-dagboek’

In een ‘Dit-wil-ik-dagboek’ beschrijf je wat je wél in jouw leven wilt. Schrijf op welke positieve en bijzondere ervaringen je graag wilt ervaren. Je schrijft er jouw wensen en idealen in. Beschrijf de positieve gebeurtenissen waarvan je wilt dat ze jou overkomen op alsof het al is gebeurd. Het ‘Dit-wil-ik-dagboek’ is het dagboek van jouw eigen droomleven. Je kunt er ook afbeeldingen bij plakken die weergeven wat je wilt bereiken. Beelden helpen vaak om het duidelijker te maken. Je bent zowel de schrijver als de hoofdpersoon.

2. Positieve intenties zorgen voor een positieve gebeurtenissen

Het is wetenschappelijk aangetoond dat positieve intenties aantrekkingskracht hebben. Kwantumfysica zegt dat een intentie of een gedachte een bepaalde frequentie heeft, die het universum wordt ingestuurd. Door resonantie oefent die frequentie een aantrekkingskracht uit op gelijkwaardige frequenties die nodig zijn voor wat je wilt bereiken. Dit verschijnsel heeft de wetenschap versteld doen staan. Maar het belangrijkste is, het werkt! Het is een goede manier om jouw leven een positieve wending te geven.

3. De kracht ligt in de herhaling


Door het liefst dagelijks te schrijven en dus te focussen op wat je wilt, wordt het je steeds duidelijker wat je in je leven wilt. Als je blijft focussen op wat je niet wilt kom je geen stap verder. Het gedachtegoed van achter het ‘Dit-wil-ik-dagboek’ is tot stand gekomen door mensen die ieder op hun ´eigen wijze´ een wensleven leiden. Zij hebben zich jarenlang verdiept in het hoe en het waarom van de werking van positieve intenties. Hiervoor zijn de wetenschappelijke, geloofsleerkundige, geneeskundige, psychologische verklaringen uitgebreid bestudeerd.

4. Beperk jezelf niet langer

Het is belangrijk dat je jezelf niet beperkt met het ‘Dit-wil-ik-dagboek’ door je af te vragen of nog erger te zeggen dat het toch niet mogelijk is. Laat je ook niet afleiden of anderen het wel of niet goedkeuren. Of doordat je denkt dat jij het niet kan. Dus je door niets of niemand beperken in wat je wilt. Realiseer je dat je misschien sommige wensen niet haalt, maar je leven wel meer in die richting komt dan als je helemaal niets doet. Je kunt meer dan je denkt dus gelooft in jezelf!

5. Alleen het schrijven helpt al

Gebleken is dat het ‘Dit-wil-ik-dagboek’ ook werkt voor mensen die alleen maar schrijven over hun droomleven. Je hoeft je dus niet te verdiepen in de verklaringen of de werking ervan. Ieder droomleven is verschillend. Want jij bent uniek en hebt andere wensen en idealen dan anderen. Het ‘Dit-wil-ik-dagboek’ helpt je als je je droomleven wil gaan leven.

Stel je wilt niet langer overspannen zijn of een burn-out hebben. Beschrijf dan hoe je leven eruit ziet als je dit hebt opgelost. Bijvoorbeeld: “Ik heb rust in mijn hoofd”, of “Ik heb volop energie”. Of je schrijft op: “Ik heb mijn leven weer terug”. Je kunt in tijdschriften plaatjes erbij zoeken die passen bij wat je schrijft. En neem dagelijks de tijd om te focussen op die resultaten. Het geeft je nu al een blij gevoel. En dat maakt dat je acties gaat ondernemen die maken dat je het ook echt gaat bereiken. Hierdoor is het eenvoudiger om in actie te komen.

Kortom focus niet langer op wat je niet wilt, en focus op wat je wel wilt. Op deze manier voel jij je sneller beter. Het kan even wennen zijn om na te denken over wat je wel wilt. Maar start gewoon met een ‘Dit-wil-ik-dagboek’. En beschrijf wat je wilt alsof het al gebeurd is. Blijf dit herhalen, laat je door niets of niemand belemmeren. Als je duidelijk hebt wat je wilt komen vanzelf de acties in je op die je kunt doen om jouw wensen te bereiken. Ik wens je veel droomplezier!

Vorig artikelSaboteer jezelf niet langer door aardig gevonden te willen worden
Volgend artikelStress door financiële problemen: paniekaanvallen
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.