Stress door financiële problemen: paniekaanvallen

484

Wat kan het akelig zijn om elke maand opnieuw te ervaren dat je aan het einde van je geld een stukje maand overhoudt. Je zult niet de eerste persoon zijn die hier veel spanning van ondervindt. Met name wanneer je er alles aan lijkt te doen om bewust en zuinig te leven.

Spanning door geldzorgen is een vorm van stress. Je ervaart druk van buitenaf. Stress is niet erg als het tijdelijk is. Je wordt er alert van en gaat over tot actie om de druk van buitenaf te verlagen. Maar als dit niet lukt, bijvoorbeeld omdat je financiële situatie zorgelijk blijft, dan kunnen je lichaam en geest niet meer makkelijk ontspannen.

Stress kan leiden tot psychische problemen zoals paniekaanvallen.

Wanneer je langdurig te maken hebt met stress, kunnen psychische klachten ontstaan. Misschien word je ‘s nachts al wakker, badend in het zweet omdat je nachtmerries hebt over een deurwaarder die bij je op de stoep staat. Stress kan ervoor zorgen dat je paniekaanvallen krijgt. Die paniek kan op onverwachte momenten toeslaan. DSM-V, het classificatiesysteem van psychische stoornissen beschrijft een paniekaanval onder andere als een plotselinge golf van intense angst die gepaard gaat met hartkloppingen en zweten. Je trilt en hebt het gevoel dat je geen adem kan halen. Soms heb je het gevoel dat je doodgaat. Zo’n ervaring kan ervoor zorgen dat je plaatsen of gebeurtenissen waar je deze paniek voelde, gaat vermijden. Je bent bang om nog eens zo’n paniekaanval te krijgen. Op deze manier gaat de paniek je leven beheersen en dat is niet wat je wilt. De hoogste tijd om te kijken hoe je de vicieuze cirkel van paniekaanvallen kan doorbreken.

Weten waar je geld blijft

Eén van de oorzaken van je paniekaanvallen kan liggen in de stress die je ervaart rondom je financiën. Bij het Nibud, een onafhankelijke stichting met een kenniscentrum waar je terecht kunt met al je vragen over geld, snappen ze dat. Ze helpen consumenten te leren omgaan met hun geld en met schulden, en weten als geen ander hoeveel impact financiële zorgen kunnen hebben op mensen. Ze bieden allerlei online hulpmiddelen aan waarmee je zelf aan de slag gaat om meer inzicht in je geldzaken te kunnen krijgen. Zo is er een tool waarmee je in vier stappen grip op je geld krijgt.

Inzicht betekent minder stress

Inzicht in je uitgaven betekent dat je meer zicht hebt op de verschillende geldstromen. Dan kan het zijn dat je ontdekt toch meer geld uit te geven dan je had gedacht. Of je merkt dat je qua boodschappen toch weer geneigd bent meer te kopen dan je nodig hebt. Inzicht in je uitgaven kan zorgen voor rust. Daarnaast kun je nu zien waar het probleem ligt. Wat dacht je bijvoorbeeld van je vaste lasten? Kunnen die niet lager? Denk aan je energiecontract, je telefoonabonnement, je zorgverzekering en je huur. Dit zijn vaak grote kostenposten. Energieprijzen vergelijken, verschillende aanbieders van internet en telefonie vergelijken loont! Datzelfde geldt voor je verzekering ziektekosten. Zo krijg je overzicht en daarmee rust. Zo kun je in ieder geval besparen op je vaste lasten.

Vorig artikelMet focussen op wat je niet wilt, kom je er niet
Volgend artikelBen jij jezelf kwijt geraakt?
De redactie van Stressplein bestaat uit een groot aantal specialisten uit het werkveld. Hieronder vallen stresscoaches, mindfulness coaches, maar ook ervaringsdeskundigen.