Ben jij jezelf kwijt geraakt?

930

Hij werkte zich een slag in de rondte. Een druk leven, een goede baan, een gezin, sporten om fit te blijven. Veel verplichtingen en verantwoordelijkheden. Zo op het eerste gezicht had hij het dus prima voor elkaar. Hij maakte zelfs tijd om te sporten. Toch voelde hij zich niet goed.

Hij zat niet lekker in zijn vel. Het liep niet. Hij had stress en ook weer niet. Hij voelde zich wat depri. Het plezier was weg en dat vond hij verontrustend, want zo kende hij zichzelf niet.

Hij veranderde naar iemand die hij niet was

Zo kwam hij bij mij binnen. Hij had genoeg collega’s om zich heen gezien die uitvielen door een burn-out. Dat wilde hij niet. Ook al voelde het voor hem niet dat hij op een burn-out afstevende, hij voelde wel dat het niet de goede kant op ging. Deze man kende zichzelf dus best goed. Hij voelde dat hij veranderde, dat hij veranderde naar iemand die hij niet was en wilde zijn. Een prima uitgangspunt voor een coaching traject. Fijn dat hij er zo vroeg bij was en het niet langer liet door-etteren.

Wanneer je volop in je eigen leven zit, lijkt alles logisch en normaal. Je hebt keuzes gemaakt. Je bent ervan overtuigd dat zoals jij de dingen doet, dat het zo moet en hoort. In dat soort gevallen is het verstandig om eens een andere bril op te zetten. Kijken vanuit een ander perspectief. Want waarschijnlijk is er sprake van een blinde vlek.

Wat was er aan de hand dat hij zichzelf niet meer was?

We gingen samen op onderzoek uit. We keken eerst eens met een vergrootglas naar zijn huidige leven. Wat ging er allemaal goed, waar was hij tevreden over? Dat was best veel, een mooie conclusie. Natuurlijk waren er ook dingen die niet zo goed gingen, waar hij minder tevreden over was. Ook dat hoort bij het leven. Dat snapte hij goed en hij kon dat ook goed handelen. Dus wat was er dan aan de hand? Veranderde hij omdat hij ouder werd, in een andere levensfase was beland, meer verantwoordelijkheden had? Zou kunnen, maar toch voelde dat voor hem en voor mij niet zo.

Te weinig energiegevers om te zorgen voor een goede balans

Op het moment dat we keken naar zijn energiegevers kwam al heel snel het lek boven. Hij had genoeg energiegevers (of eigenlijk energiegevertjes). Kleine dingen, waar hij plezier aan beleefde, maar die niet voldoende tegenwicht boden om de balans in evenwicht te houden.

Wat aan het licht kwam was dat hij voor zijn grote passie, daar waar zijn bloed van ging stromen, daar waar hij blij van werd, dat daar geen tijd meer voor was. Daar maakte hij geen tijd meer voor. Omdat hij dat deel van zichzelf zo miste, was er iets in hem veranderd. Hij werd dus vlakker, minder energie. Hij miste een deel van zichzelf.

Het was niet mogelijk om deze passie zo weer in zijn leven te passen. Daarvoor nam het teveel tijd in beslag. Samen zijn we op zoek gegaan hoe we – om te beginnen – onderdelen weer terug konden brengen in zijn leven. Kleine onderdelen, elementen waar hij ruimte voor in kon plannen op dit moment met als doel om langzaam te kijken hoe deze passie weer volop een plaats en ruimte kon krijgen, passend bij het leven en de verantwoordelijkheden die hij nu had.

De blinde vlek in de spotlights zetten

We hadden het lek boven gekregen. De blinde vlek hadden we in de spotlights gezet. Nu was het aan hem om daar praktische stappen in te nemen. En dat deed hij. Weliswaar met vallen en opstaan. Zo gaat dat, je kunt niet in een keer compleet het roer omgooien en veranderen. Een jaar later kwam hij nog een keer bij mij terug. Toen ik de deur open deed zag ik een man staan die goed in zijn vel zat. De man die een jaar geleden een “bleke” versie van zichzelf was, was in geen velden op wegen te bekennen. Wat een mooi resultaat.

Wil jij dat ook, weer de frisse versie van jezelf worden? Ga dan ook op zoek naar jouw lek.

Vorig artikelStress door financiële problemen: paniekaanvallen
Volgend artikelAls werken en leven topsport wordt…..
Joanke Sierksma
In 2004 begon Joanke met haar praktijk De Essentie coaching & stressconsultancy. Ze is een echte stressexpert en begeleidt mensen (particulier en zakelijk) met stressgerelateerde klachten. Daarnaast is ze slaapcoach. In haar werk maakt ze o.a. gebruik van NLP, ACT, RET en Systemisch Werk (familieopstellingen).