Hoe mindfulness kan helpen bij het verminderen van stress

199

Iedereen krijgt wel eens te maken met stress. Dat kan door langdurige problemen op het werk of door dilemma’s in je thuissituatie en dat kan dan weer leiden tot een depressie of burn-out. Maar wist je dat je stress ook kan verminderen met mindfulness?

Wat is mindfulness?

Mindfulness betekent letterlijk ‘bewust leven met volle aandacht in het hier en nu’ en is een populaire therapie in de psychologie. Terwijl we vaak met onze gedachten al in de toekomst zitten, leert mindfulness ons bewust aandacht te schenken aan het heden. Vergeet wat er ‘straks’ of ‘morgen’ moet gebeuren, focus je op het hier en nu.

Daarom wordt mindfulness vaak geadviseerd aan mensen met een (wederkerende) depressie of een burn-out. Omdat 20% van de volwassen bevolking al eens een depressie meemaakte, wordt de therapie steeds meer vergoed door de zorgverzekering. Controleer bij jouw zorgverzekeraar of je hier een vergoeding voor kunt krijgen.

Hoe verminder je stress met mindfulness?

Mindfulness houdt je hoofd helder en helpt je om onverwachte situaties nuchter aan te pakken. Stress zorgt er vaak voor dat je als een kip zonder kop begint te panikeren waardoor je niet meer helder kan nadenken. Mindfulness kan daarentegen helpen om stress te verminderen. Het kan rust brengen in een stressvolle situatie, overzicht te scheppen en zorgen voor een goede focus.

Enkele praktische mindfulness oefeningen voor rust in je hoofd

Heeft je arts je (nog) niet doorverwezen naar een mindfulnesstherapeut? Dan kan je alvast aan de slag met enkele eenvoudige tips die je zelf elke dag kunt toepassen. Probeer ook elke keer om je gedachten bij het heden te houden. Hoe vaker je deze oefeningen toepast, hoe makkelijker het gaat en hoe fijner het wordt. Ervaar snel hoe mindfulness stress doet verminderen:

  1. Let op je ademhaling

Om helemaal tot rust te komen, kun je je focussen op je ademhaling. Hoe verloopt dat? Gaat je ademhaling snel? Adem je heel diep in via je buik? Of voelt het net oppervlakkig? Zonder dat je het zelf helemaal doorhebt, ga je rustiger en trager ademen. Dwalen je gedachten toch nog terug af? Stop! Focus je terug op je ademhaling.

  1. Luister en neem alles in je op

Luister enkele minuten naar de geluiden in je omgeving. Sluit even je ogen om je helemaal te concentreren. Wat hoor je? Een voorbijrijdende auto? Tjilpende vogels? Spelende kinderen? Neem de geluiden in je op en laat ze wegebben. Verleiden zorgen aan je hoofd je toch? Probeer je opnieuw te focussen op je omgevingsgeluiden. Luister en ontspan.

  1. Staar even naar buiten

Deze oefening kan je overal doen. Staar een tijdje naar buiten in het niets. Doelloos voor je uitstaren is een vorm van mindfulnesstherapie. Probeer het voor een kwartiertje en ontdek hoe rustgevend deze oefening werkt.

Deze oefeningen kunnen alvast helpen om je stress te verminderen, maar er bestaan natuurlijk ook nog andere tips om je overvolle hoofd leeg te maken. Welke tip ga jij zeker meenemen?

Vorig artikel10 signalen dat je op weg bent naar een burn-out
Volgend artikelSaboteer jezelf niet langer door aardig gevonden te willen worden
De redactie van Stressplein bestaat uit een groot aantal specialisten uit het werkveld. Hieronder vallen stresscoaches, mindfulness coaches, maar ook ervaringsdeskundigen.