Hoe je zorgt voor gedachtes die je juist helpen

Je bent de druk, en de onrust zat. Je wilt graag meer rust, maar sommige gedachtes geven je juist onrust. En het ergste is dat je dit zelf vaak niet eens door hebt. Je merkt wel dat je je opgejaagd voelt. Dit komt doordat deze processen zich afspelen in je onderbewuste. Hierdoor is het jouw blinde vlek.

Je vind dat je één keer per week de ramen moet lappen. Of dat je alles moet strijken. En ben je een groot deel van je week bezig met het huishouden. Je zorgt dat alles eruit ziet om door een ringetje te halen, maar voor je gevoel is het nooit goed genoeg. Want als je iets hebt gedaan, zie wie nog iets anders wat ook nog gedaan moet worden.

Dit zorgt voor een constante druk, een opgejaagd gevoel, onrust, en je kunt niet meer genieten. Aan je sociale contacten kom je niet voldoende toe, waardoor je je steeds meer geïsoleerd voelt. Hobby’s? Daar ben je mee gestopt, want je kon het niet langer bij hebben. En hebt geen puf om iets leuks met je partner of kinderen te doen.

Er zijn verschillende soorten gedachtes. Een deel van je gedachtes zijn echo’s uit het verleden. Die gedachtes blijven dingen herhalen die eerder tegen je gezegd zijn. Dan heb je ook nog de gedachtes over de toekomst. Deze zijn gebaseerd op de gedachtes die je hebt vanuit het verleden. Het grootste probleem is dus dat veel gedachtes gebaseerd zijn op je verleden. En dan moet je ook nog bedenken dat die gedachtes niet eens waar hoeven te zijn. Weer een ander deel van je gedachtes zijn gericht op praktische dagelijkse zaken.

Neem je gedachtes voortaan minder serieus. “Hoe bedoel je?”, denkt je nu misschien. Je gedachtes zijn dus gebaseerd op het verleden. En bezorgen je veel gepieker, gedoe en onrust. Of je gedachtes geven je een slecht gevoel over jezelf. Terwijl het ook anders kan. Je hoeft je niet langer bezig te houden met angstgedachtes die nooit gaan gebeuren of negatieve gedachtes over jezelf die niet waar zijn.

Praktische gedachtes zijn wel zinvol. Die zorgen ervoor dat je op tijd boodschappen haalt zodat je ’s avonds iets te eten kunt klaar maken. Dat je op tijd de was doet, zodat je schone kleding hebt om aan te trekken. Of dat je op tijd benzine tankt, zodat je niet langs de kant van de weg komt te staan. Waar het dan nog wel eens mis kan gaan is dat je denkt dat je veel meer moet, dan dat er in werkelijkheid écht nodig is.

Het streven is niet om helemaal geen gedachtes meer te hebben. Al kan het wel heel fijn voelen om helemaal in het moment te zijn en nergens aan te denken. Je kunt de hoeveelheid gedachtes die je dagelijks namelijk niet tegen houden. Sterker nog, als je dat nastreeft, zet je jezelf daar weer mee onder druk. Je kunt wel bepalen hoe je omgaat met je gedachtes. Zodat je meer rust ervaart en dat maakt een wereld van verschil.

In 5 stappen af van gedachtes die je niet dienen

  1. Geeft een gedachte je een goed gevoel of niet?;
  2. Zo niet, wat is het nut is van deze gedachte?;
  3. Was er in je verleden iemand die dit tegen je zei? Zo ja wie?;
  4. Wil je dit soort gedachtes uit het verleden blijven herhalen?;
  5. Zo nee, laat het los. Gedachtes kunnen opkomen, maar je hoeft ze niet vast te grijpen.

Een klant van mij kon nooit stil zitten. Ze had altijd het gevoel dat ze iets ‘moest’ doen. Toen ik dit samen met haar onderzocht bleek dat haar moeder vroeger altijd tegen haar: “Hé, ga toch eens wat doen!”, als ze op de bank zat. Deze opmerking bleef ze onbewust voor zichzelf herhalen waardoor ze continu onrust ervoer. Toen ze dit eenmaal doorhad besloot ze dat ze dit niet langer wilde blijven herhalen. Waardoor ze voortaan wel ontspannen op de bank kon zitten zonder het gevoel te hebben iets te moeten gaan doen.

Kortom vraag je vaker af of gedachtes je helpen of niet. Dan weet je of je er iets mee moet, of dat je ze los kunt laten. Als in jouw ouderlijk huis vroeger alles super schoon was denk je onbewust dat jij dat ook moet doen. Maar misschien draafde je moeder wel door, dan hoef jij dat niet ook te doen. Dus stop met dingen uit je verleden te herhalen en bepaal zelf hoe je je leven wilt inrichten. Dit geeft veel meer rust. Je houd meer energie over, waardoor je meer kunt genieten.

Ik geef donderdag 12 februari 20:00 een gratis online masterclass. Je kunt je inschrijven op mijn website.

Vorig artikelStilte retraites om écht tot rust te komen
Volgend artikelBurn-out: een gezamenlijk probleem
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.