Stilte retraites om écht tot rust te komen

Meditatie is inmiddels breed geaccepteerd en de meeste mensen zien de waarde van meditatie in om zo stress te reduceren. Uit onderzoek blijkt ook dat dagelijks minimaal 20 minuten mediteren helpt om je levenskwaliteit te verbeteren en om een grotere mate van rust in je leven te ervaren. Echter om écht volledig tot rust te komen is 20 minuten meditatie per dag niet altijd voldoende.

Voor degenen die bijvoorbeeld een drukke baan hebben en daarnaast nog andere activiteiten of een gezin, is deze 20 minuten te weinig om echt tot diepere kalmte te komen. Retraites kunnen dan een uitkomst bieden.

Terugtrekken

Retraite betekent letterlijk ‘terugtrekken’. Tijdens een Vipassana retraite onttrekken we ons dan ook van het dagelijks leven. Veel mensen zitten als het ware ‘vast’ in een maar immer doorgaande maalstroom en het is maar net hoe het balletje rolt. We worden geleefd. Tijdens een retraite onttrekken we ons hiervan en hebben we de intentie om de mind zoveel mogelijk tot stilte te laten komen. Immers, als de mind echt kalmte, concentratie en aandacht heeft ontwikkeld, kunnen we helder naar de dingen kijken.

We ‘zitten er niet meer midden in’. In het begin van een retraite hebben de meeste mensen dan ook wel de tijd nodig om de gedachten over het werk, relaties en andere zaken die op dat moment spelen naar de achtergrond te laten verdwijnen. We willen immers vaak dingen die spelen analyseren en oplossen. Dat is de neiging van de mind. Op de toekomst gericht. Maar op een gegeven moment kun je opmerken dat dit naar de achtergrond verdwijnt en je meer in het huidige moment kunt zijn. Met aandacht en concentratie bij één object. Het is dan mogelijk dat je in een grote mate van rust en helderheid terechtkomt.

Helderheid

Zelf heb ik regelmatig na afloop van een retraite een sterk intuïtief weten. Zaken waar ik voorafgaand, en aan het begin van de retraite oplossingen voor aan het zoeken was, lijken onbelangrijk, minder belangrijk of er is een sterk ‘weten wat ik wel of niet moet doen’. Heel iets anders dan een rationale benadering.

Na een retraite maak ik vanuit deze helderheid dan ook vaak nieuwe keuzes. Soms klein, soms groot en rigoureus. Meestal zijn deze keuzes gebaseerd op het stoppen van activiteiten die mijn rust en vrede tegenwerken, of juist het starten van activiteiten die hieraan bijdragen. Daarnaast is het mogelijk dat je meer geniet van de kleine dingen, in plaats dingen nastreeft om je verlangen te stillen die vaak niets meer dan een vals geluk bewerkstelligd.

Retraites helpen dus niet alleen om in een bepaalde periode tot kalmte en helderheid te komen, ze leiden ook tot keuzes die bijdragen aan een lifestyle die een vrediger, kalmer en meer vreugdevol leven bevorderd.

Beginnen met Mindfulness

Wil je aan de slag en je leven niet meer laten leiden door de chaos in je hoofd? Neem vandaag de eerste stap naar rust in je hoofd. De online cursus 'Mindfulness voor het dagelijks leven' van Mindfulnessdocent Rolf van Baalen is een aanrader. De cursus helpt je in 8 weken van chaotisch en gestresst naar rustig en gelukkig. Mindfulness is een bewezen techniek en met deze online cursus eenvoudig en goedkoop te leren. Begin nu >
Vorig artikelGek op stress
Volgend artikelHoe je zorgt voor gedachtes die je juist helpen
Gerjan geeft meditatielessen en workshops in Meditatiecentrum Vihara: vihara.nl