Slechte concentratie? Ga op zoek naar rust!

Als je gedachte alle kant uit schieten  is het lastig om je te concentreren. Je piekert, en je voelt je onrustig, hierdoor kun jij je niet concentreren. Je vergeet dingen en er komt minder uit je handen. De signalen van chronische stress.

Je doet veel dingen op de automatische piloot. Als je auto rijdt krijg je nauwelijks iets mee van de route die je aflegt. Je proeft niet wat je eet, want je stopt het gedachteloos in je mond. Pas als de dag voorbij is merk je hoeveel spanning je in je lichaam hebt en hoe moe je bent.

Doordat jij je slecht kan concentreren, maak je meer fouten. Vervolgens veroordeel jij jezelf over die fouten en mislukkingen. Hierdoor ga je piekert en vergeet dingen. Je bent ongeduldig met jezelf en met anderen. Dit gaat ten koste van je focus en zo zit je in een vicieuze cirkel.

Door alleen maar alles te doen op de automatische piloot, brand jezelf op. Door vooral bezig te zijn met doen wat je moet doen, zonder te ervaren, krijgen jouw gevoelens en emoties geen ruimte. Doordat je vaak met meerdere dingen tegelijk bezig bent en weinig tijd neemt om even stil te staan bij wat je ervaart kun je een onprettig gevoel hebben zonder dat je snapt waarom. Je slaat je gevoelswereld over en je emoties en gevoelens worden in je lichaam opgeslagen. Dit veroorzaakt onder andere spanningen in je lichaam, het piekeren en de onrust in je hoofd. De ideale ingrediënten voor een burn-out.

Door mindfulness te beoefenen is het mogelijk om bewuster te ervaren hoe het op dat moment is en jezelf en je omgeving aandacht te geven. Het is een manier om met je volle aandacht in het hier en nu zijn. Hierdoor leef je meer in het moment en ben je minder bezig met piekeren en met wat je allemaal “moet”. En dat geeft rust waardoor je je beter kunt concentreren.

Het accepteren van jezelf, precies zoals je bent is ook een belangrijk onderdeel van mindfulness. Als je jezelf kunt accepteren zoals je bent, werk je jezelf niet langer tegen en kun je meer gaan leven naar je volledige potentieel.

Onbewust kun je negatieve ervaringen willen vermijden. Maar het is niet mogelijk om alleen positieve ervaringen te hebben. Positieve en negatieve ervaringen horen bij het leven. Het is onvermijdelijk dat je soms ook negatieve ervaringen zult ervaren. Als je dingen die je als negatief ervaart kunt veranderen doe het dan. Lukt dat niet, accepteer dan dat het is zoals het is.

In 7 stappen naar meer rust en betere concentratie:

  1. Let op de gedachten die je hebt, veel gedachtes geven onrust;
  2. Wees niet langer streng voor jezelf;
  3. Waardeer jezelf zoals je bent;
  4. Wees aardig voor jezelf;
  5. Accepteer wat je toch niet kunt veranderen;
  6. Oefen eens bewust met hoe het water op je huid voelt onder de douche;
  7. En als je ergens loopt, kijk dan eens naar je omgeving, dat helpt je meer in het hier-en-nu te zijn.

Kortom, als jij een betere concentratie wilt, oefen dan in het meer in het hier-en-nu te zijn. Hierdoor pieker je minder, heb je minder last van spanningen, van het “moeten”, vergeet je minder en je krijgt een positiever zelfbeeld. Daarnaast ben je ook nog liever voor jezelf en heb je een betere focus. Dit alles heeft een groot positief effect op je werk en je privé leven.

Vorig artikelMindful omgaan met dagelijkse stress
Volgend artikelZo kom je af van vastdenken
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.