Zo kom je af van vastdenken

De meeste mensen met stressklachten hebben last van vastdenken. En wat is vastdenken dan? Denk je misschien? Vastdenken is een manier van denken die dat wat je wilt veranderen erger maakt in plaats van oplost. Helaas zijn de mensen die daar last van hebben hier niet bewust van. Zij denken dat hun manier van denken hun juist helpt.


“Ik heb het zo druk, dat ik geen tijd heb om me met ontspanning bezig te houden”, zei een klant laatst tegen mij. En een andere klant zei een tijdje terug: “Ik wil wel graag meer rust, maar ik wil er niets voor hoeven laten”. En iemand anders die last had van vastdenken zei: “Ik heb nu niet de rust om me te verdiepen in stress”, terwijl het juist in die gevallen het hardste nodig is.

Door vastdenken wordt het probleem juist groter.
 Het opgejaagde gevoel neemt toe, de onrust neemt toe, en de constante druk neemt toe. Je slaapt slechter en piekert meer. Om tijd te besparen ga je slechter eten en meer snoepen. Je frustratie neemt toe, want de druk loopt op en je schrapt alle dingen die leuk zijn om toch dat gedaan te krijgen wat je moet doen. En nog voel je je niet beter.

De manier waarop je nu probeert je stress op te lossen, maakt dat het juist erger wordt. De druk neemt toe, je kunt je lastig concentreren en je vergeet dingen. Je stressniveau stijgt. Dat wat je denkt dat de oplossing is, is juist het probleem. Dat is dus precies wat er gebeurd en hoe je jezelf dus vastdenkt.

Dus stop met vastdenken.
 Hierdoor krijg je een beter resultaat. Leer jezelf een andere manier van denken aan. En neem voortaan dat wat je denkt met   een korrel zout. Alleen omdat je iets al een tijdje denkt wil het nog niet zeggen dat het ook de waarheid is. Met de logica die je nu toepast ben je juist in de stressproblematiek terecht gekomen, dus daar kom je er niet mee.

Onderzoek vooral het resultaat wat je bereikt. Want als je blijft doen wat je altijd deed….. juist, dan krijg je wat je altijd kreeg. Pas als je iets veranderd kun je ook een ander resultaat verwachten. Daarom is het belangrijk om anders te leren denken.

Eén dag iets proberen en dan opgeven gaat je niet het resultaat geven dat je wilt. 
Je hebt ook niet in één dag leren lopen. Jouw opleiding heb je ook niet in 1 dage gedaan. Geef jezelf dus de tijd om te wennen aan een nieuwe manier van denken.

Bepaal welke zinnen je nu gebruikt voor het vastdenken. Dit is belangrijk zodat je deze in de toekomst gaat herkennen. Je weet dan dat je ze niet langer hoeft te geloven. Je kunt dan je schouders optrekken en dan wat anders gaat doen. Maak een lijst van deze zinnen en neem je voor om je elke week op een andere zin te focussen.

Ik dacht vroeger vaak: “Ik heb hier geen tijd voor”. Toen ik me er van bewust werk dat dit vastdenken is, werd dit zinnetje voortaan mijn alarmbelletje. Als ik die gedachte had wist ik: “Dit is niet waar”. Want ik weet ondertussen dat als ik iets echt belangrijk vind, ik daar tijd voor maak. Op deze manier herken ik wat er in mijn systeem gebeurd. En kies ik er bewust voor om even stil te staan bij wat er gebeurd en kies ik bewust hoe ik verder ga. En dat helpt me enorm!

Dus wil je voorkomen dat je stress en stressklachten alleen maar toenemen door vastdenken? 
Merk je dat je ondanks je inspanningen je stress juist erger wordt? Stop dan met vastdenken door te onderzoeken welke gedachtes je juist stress bezorgen. Neem ze niet langer voor waarheid aan. Omdat je ze al langer denkt wil het nog niet zeggen dat het ook de waarheid is. Hierdoor neemt je stress af, ervaar je meer rust. Je slaapt beter en hebt meer energie. Daardoor kun je ook weer meer genieten.

Vorig artikelSlechte concentratie? Ga op zoek naar rust!
Volgend artikelVoorkom stress en accepteer je burn-out
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.