Wil je af van het opgejaagde gevoel?

1282

Als je je opgejaagd voelt heb je de neiging om alles sneller te gaan doen dan normaal. De onrust stijgt omdat je er nog een tandje bij zet. Als je dit eens een keer doet is dat prima. Doe je dit vaak dan komt dit jouw gezondheid niet ten goede.

Je merkt dat er op je werk steeds meer klussen blijven liggen. Je wilt wel alles af krijgen en dus ga je in een hogere versnelling om dat te bereiken. Als dat niet meer lukt ga je je werk mee naar huis nemen, waardoor je thuis ook niet meer alles afkrijgt. Dus ga je ook thuis harder lopen om te zorgen dat alles blijft lopen.

Je merkt dat je minder tijd aan je kinderen kunt besteden dan je wilt. Dat je geïrriteerd raakt omdat je geen tijd meer hebt om iets voor jezelf te doen. Je merkt dat je minder tijd aan je partner kunt besteden dan je wilt. In bed kun je niet meer direct in slaap vallen omdat je gaat malen. Je wordt ’s morgens moe wakker. Voorheen sliep je 8 uur en doordat je veel wakker ligt haal je nu maar 5,5 uur.

Je voelt zoveel druk van je omgeving dat je je opgejaagd voelt. Terwijl in de praktijk niemand je onder druk zet. Dit doet je onbewust zelf omdat je het gevoel hebt dat je aan de verwachtingen van anderen moet voldoen. En doordat je perfectie van jezelf verwacht. Hiermee bezorg je jezelf dus een opgejaagd gevoel. Want er is niemand die wil dat jij ziek thuis komt te zitten.

Laat anderen niet langer jouw tijd bepalen. Een ander kan je om hulp vragen, maar je bepaalt zelf welke dingen voor jou belangrijk zijn in jouw leven. Het is dus niet de bedoeling dat je klakkeloos moet doen wat anderen van jou willen. Het is belangrijk om de regie over jouw eigen leven en tijd te behouden, zodat je een opgejaagd gevoel kunt voorkomen.

Wat je ook doet of laat je kunt het nooit iedereen tevreden stellen. Het is dus belangrijk dat je het nu eindelijk eens gaat doen waar je zelf blij en tevreden van wordt. Want als je dan toch niet iedereen naar de zin kunt maken, dan is er in ieder geval nu één persoon happy, en dat ben jij!

De grootste valkuil is dat je nog harder je best gaat doen als je het gevoel hebt dat je druk bent. Dat werkt niet. Wat wel werkt is het omgekeerde. Ga letterlijk even stil staan als je je opgejaagd voelt. Je denkt misschien dat je daar geen tijd voor hebt. Maar met dat wat je normaal doet: rondrennen als een kip zonder kop bereik je in ieder geval niet veel. Dus sta stil en bedenk wat op dat moment het belangrijkste is. Doe dat, en de rest komt een andere keer.

In 5 stappen van opgejaagd naar meer rust

  1. Streef niet langer perfectie na;
  2. Verwacht alleen realistische dingen van jezelf;
  3. Laat de verwachtingen van anderen daar waar ze horen; bij anderen;
  4. Weet dat je het niet iedereen naar de zin kunt maken;
  5. Als je je toch opgejaagd voelt: Sta letterlijk even stil. Bepaal jouw prioriteit en ga daarmee aan de slag, de rest komt later.

Een klant van mij voelde zich continu opgejaagd. Ze was telkens bezig met wat anderen van haar dachten en van haar verwachtte. Ze was erg perfectionistisch. Hierdoor voelde ze zich regelmatig opgejaagd. Ik legde haar uit dat ze het recht had om haar eigen leven te leiden. Dat ze dus niet continu naar de pijpen van anderen hoefde te dansen. Het werd haar duidelijk dat ze zich onmogelijke eisen had gesteld. Ze heeft nu meer rust omdat ze weet dat ze zelf haar prioriteiten bepaald. En doordat ze nu zelf bepaald hoe ze haar leven leidt.

Dus, wil je af van een opgejaagd gevoel? Sta soms letterlijk even stil en vraag je af wat nu eigenlijk prioriteit heeft. Je bent al perfect zoals je bent. Je hoeft dus niet te streven naar perfectie. Verwacht alleen realistische dingen van jezelf. Laat de verwachtingen van anderen voor wat ze zijn. Je bent nu volwassen en bepaald dus zelf hoe je jouw leven inricht. Op deze manier voorkom je een opgejaagd gevoel en ervaar je meer rust, waardoor je ook meer kunt genieten.

Vorig artikelHoe ziet jouw (alternatieve) bucketlist er uit?
Volgend artikelBurn-out: De 4 stappen naar herstel
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.