Hoe ziet jouw (alternatieve) bucketlist er uit?

267

En? Heb jij al een bucketlist? Het lijkt wel of je er niet bij hoort als je niet zo’n lijst hebt. Mocht je er een hebben, wat staat er dan bij jou op?

Staan er echt dingen op die jij wilt? Of staan er zaken op die lekker in de markt liggen om het zo maar te zeggen. Die goed zijn voor je ego en hoe de wereld om je heen tegen jou aan kijkt.

Bucketlist als bron van stress

Kijk, zo’n bucketlist is natuurlijk een bron van stress. Het is een lijst van dingen die je moet doen om erbij te horen en om te scoren. Is dat wat jij wilt? Of wil je liever je eigen authentieke lijst met dingen die voor jou belangrijk zijn in het leven.

In interviews met mensen wiens leven het einde naderden, kwam zelden voorbij dat ze zo blij waren dat ze waren gaan bungee jumpen. Daarin kwam veel meer naar voren dat ze zo blij waren dat ze een goed contact hadden met hun familie en dat ze waardevolle vriendschappen hadden onderhouden in hun leven.

Waar wil jij aan het eind van je leven dankbaar voor zijn?

Waar zou jij aan het einde van je leven op terug willen kijken waar je dankbaar voor bent? Wat zou jouw leven nou zo maken dat je echt tevreden terug kunt kijken, ondanks de pieken en dalen die er in elk mensenleven voorbij komen?

Een aantal dingen schud je waarschijnlijk zo uit je mouw. Die weet je direct. Een aantal zaken zijn zo belangrijk voor je, dat je die zo opnoemt. Andere zaken liggen vaak wat dieper weggestopt en hebben meer tijd nodig om naar boven te borrelen. Soms zijn dat ook dingen waar je je misschien een beetje voor schaamt of die je zelf een beetje vreemd vindt. Laat je toch niet weerhouden om naar dat innerlijke stemmetje te luisteren. Dingen die voor jou belangrijk zijn, zijn niet gek. Die maken jou tot degene die je bent. Uniek.

Een kattencafe? Wie bedenkt dat nou?

Voorbeeldje: degene die ooit bedacht dat het leuk zou zijn om een katten café te beginnen heeft dat toch doorgezet, terwijl er natuurlijk heel veel mensen in zijn of haar omgeving zijn geweest die gedacht hebben “die is gek”. Zeker de kattenhaters of degenen die allergisch zijn voor katten. De katten liefhebbers sprongen een gat in de lucht. Blijkbaar waren er dus meer mensen die dit een goed idee vonden.

Nog een voorbeeldje: Creatieve mensen ondervinden vaak ook weerstand in hun omgeving met de bijzondere dingen die ze bedenken. Er wordt al snel gezegd dat iets idioot is of dat er geen markt voor zou zijn. De doorzetters, die zo gedreven zijn door hun idee en hun innerlijke kracht gaan door en brengen hun creatieve product op de markt. Dan zie je vaak dat er wel mensen op zaten te wachten.

Ander voorbeeld: de tiny-houses die helemaal zelfvoorzienend zijn. In het begin fronsten mensen hun wenkbrauwen en dachten dat het een bevlieging was van een of andere alternatieve excentriekeling. Nu is het een hot-item en blijken er veel meer mensen enthousiast voor te zijn.

Je bucketlist wordt je lijst met je essentiële levensdoel

Een bucketlist kan op die manier een hele andere betekenis krijgen. Het staat voor de dingen die jij belangrijk vindt in het leven. Zeg maar, je essentiele levensdoel. Dat doel dat jij perse in de wereld wilt zetten, of het gaat over de wijze waarop jij je leven wilt leven. Het gaat er niet over of anderen daar ook enthousiast van worden, zoals in de voorbeelden. Het gaat erom dat jij er enthousiast van wordt, dat jij er blij van wordt. Zodat jij de leven leeft zoals jij graag wilt.

Ik ben benieuwd wat er allemaal in jou nog ligt te smeulen dat uitgevoerd wil worden. Geef er gehoor aan, geef er uitdrukking aan. Veel plezier met jouw bucketlist.

Vorig artikelTijd aan jezelf besteden is niet egoïstisch
Volgend artikelWil je af van het opgejaagde gevoel?
In 2004 begon Joanke met haar praktijk De Essentie coaching & stressconsultancy. Ze is een echte stressexpert en begeleidt mensen (particulier en zakelijk) met stressgerelateerde klachten. Daarnaast is ze slaapcoach. In haar werk maakt ze o.a. gebruik van NLP, ACT, RET en Systemisch Werk (familieopstellingen).