Tijd aan jezelf besteden is niet egoïstisch

Misschien heb je het gevoel dat tijd aan jezelf besteden egoïstisch is. Je bent om die reden heel vaak voor anderen bezig. Er is weinig of geen ruimte in jouw leven voor de dingen die jij graag wilt doen. Je krijgt hierdoor niet de rust die je eigenlijk wel heel graag wilt en nodig hebt.

Je zou zo graag even willen genieten van een ongestoord rustmoment. Maar dan wordt er weer een beroep op je gedaan door jouw partner, familie, kinderen of vrienden. Daarnaast moet het huishouden gedaan worden. En wat doe je? Je laat dat wat jij in gedachte had om voor jezelf te gaan doen varen en gaat weer aan de slag voor anderen. Je denkt dat je dan wel later dat rustmoment voor je jezelf neemt, als alles gedaan is. Maar tegen die tijd is de dag weer voorbij en schiet jij er bij in.

Je merkt dat je vaak prikkelbaar reageert. En je doet wel alles wat je moet doen, maar het gaat steeds minder van harte. Je krijgt steeds meer lood in je schoenen. Je vind het jammer dat anderen niet zien wat jij nodig hebt. Je bent moe en voelt je vaak futloos. Jouw lontje wordt steeds korter. En als het allemaal te veel wordt dan schiet je explosief uit je slof.

Je geeft naar anderen toe jouw grens niet aan en zorgt dus niet goed voor jezelf. Hierdoor ervaar je onrust en krijg je niet de rust die je graag wilt. Je denkt dat het jouw belangrijkste taak is om anderen tot dienst te zijn. En doordat je denkt dat het egoïstisch is om tijd aan jezelf te besteden loop jij jezelf voorbij. Misschien werd het jouw vroeger ook verweten dat je egoïstisch bent. Dat wil echter niet zeggen dat het ook de werkelijkheid is.

Tijd aan jezelf besteden heeft iedereen nodig om op te laden. Weten wat je nodig hebt om goed te functioneren is niet egoïstisch, dat is zelfkennis. Het is ongezond om alleen maar voor anderen te zorgen en niet voor jezelf. Dat is de manier om op termijn op te branden en helemaal niet meer te functioneren. En dan kun je ook niet meer voor anderen zorgen.

Besluit bijvoorbeeld om elke dag voor het slapen gaan nog even een kwartier te lezen. Als het niet lukt om een dagelijks activiteit te bedenken, bekijk het dan wekelijks. Er kunnen altijd uitzonderingen zijn waardoor bepaalde dagen anders lopen dan je dacht. Ga daar soepel mee om. Maar zorgt wel dat je die tijd dan op een andere dag neemt. Zorg dat je iets bedenkt wat eenvoudig te realiseren is.

Als mensen uit je naast omgeving hard om jouw hulp roepen wil dat niet altijd zeggen dat het ook belangrijk is. Of in ieder geval belangrijker dan wat jij van plan was te gaan doen. De grootste valkuil is dat je daar niet eens over nadenkt. Realiseer je dat een ander nooit jouw prioriteiten kan bepalen. En dat is wel wat er gebeurd als je anderen altijd beslag laat leggen op jouw tijd. En pas rust neemt als niemand meer om  jouw aandacht vraagt.

In 7 stappen meer tijd voor jezelf

  1. Weet dat je het nodig hebt om tijd aan jezelf te besteden;
  2. Bedenk waarvan je enorm kan opladen;
  3. Zorg voor een dag- of weekritme waardoor je ook zo’n rustmoment of rustmomenten inplant;
  4. Juist op drukke dagen heb je het nodig. Als is het maar 15 minuten, neem die tijd;
  5. Bepaal zelf jouw prioriteiten en laat dat niet langer bepalen door anderen door klakkeloos alles uit je handen te laten vallen voor een ander;
  6. Geef jouw grenzen vriendelijk en toch duidelijk aan;
  7. Geniet van de tijd voor jezelf. Je hebt het verdient. Als je je schuldig voelt werk het natuurlijk niet?.

Een klant van mij was altijd moe. Ik merkte op dat ze telkens niet toekwam aan de dingen die ze zelf had uitgekozen om weer op te laden. En ze stond wel altijd voor anderen klaar. Als ze het gevoel had dat ze een ander kon helpen liet ze alles onmiddellijk uit haar handen vallen. Hierdoor schoot haar eigen huishouden erbij in, had ze nooit tijd voor zichzelf en was ze altijd moe. Toen ik dit met haar besprak herkende ze dat ook. Ze had dit van huis uit zo geleerd. Van af toen ging ze steeds meer en vaker voor zichzelf kiezen. Hierdoor kreeg ze meer energie en voelde ze zicht veel gelukkiger.

Dus besteed tijd aan jezelf, zodat je weer kunt opladen. Als je meer energie hebt ben je niet langer prikkelbaar en futloos. Als je pas iets aan anderen geeft als je zelf goed in je vel zit, zal je jezelf niet langer opbranden. Je kunt dan prima anderen helpen, mits je jouw grenzen aangeeft en jouw tijd bewaakt. Zo geniet je meer van het leven, heb je meer rust en energie!

Vorig artikel5 manieren om het overdenken en piekeren te minderen.
Volgend artikelHoe ziet jouw (alternatieve) bucketlist er uit?
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.