Waarschijnlijk is het je wel bekend dat we zo’n 50.000 gedachten per dag hebben. Op zich niets mis mee, ware het niet dat veel van deze gedachten niet heel behulpzaam zijn. We gebruiken ons hoofd bijna niet meer voor het echte denkwerk maar vooral om rondjes te draaien, te piekeren, dingen niet te vergeten en onszelf streng toe te spreken. Allemaal zaken die het stressniveau flink kunnen verhogen.
Voor veel mensen is het echter lastig om het hoofd uit te zetten en uit de piekerstand te stappen. De radertjes draaien automatisch en voordat je het weet draai je weer rondjes in het hoofd als een vis in een vissenkom. Het is alsof je brein telkens weer dezelfde lades opentrekt met dezelfde inhoud. Op deze manier krijg je geen nieuwe antwoorden, informatie of oplossingen.
Inmiddels na jaren oefening, kan ik mijn visje aardig de baas en heb ik aardig wat rust in mijn hoofd. Een aantal manieren die mij erg helpen en ik nog steeds toepas wil ik met je delen
Inhoudsopgave
1. Denktijd
Geef jezelf gedurende de dag ruimte om je gedachten de vrije loop te laten, laat de teugels even vieren. Geef je hoofd even vrijaf, lekker met een kop thee of koffie even in de mijmerstand. Heb je te weinig van dit soort ‘vrije denktijd’, dan komt het op momenten dat je er niet op zit te wachten, bijvoorbeeld ‘s avonds in bed.
2. Braindump
Neem een vast moment ’s ochtends of ’s avonds of je hoofd te vol zit om alles uit je hoofd op papier te zetten. Maak lijstjes, schrijf je hersenspinsels op. Om te voorkomen dat je overal een zee van gele briefjes krijgt en weer chaos ervaart kun je een vast notitieboekje bij je houden of werken met een Bullet Journal.
3. Stap uit de vissenkom
Met het overdenken los je meestal niets op. Je herhaalt dezelfde denkkringetjes, het geeft geen frisse blik of nieuwe inzichten. Om uit het kringetjes te stappen is een andere modus nodig. Bijvoorbeeld door vanuit de denkstand in de doestand te komen. Kom in beweging. Doe iets, probeer iets. Vanuit deze ervaring kun je weer nieuwe ideeën opdoen die je wel verder brengen in het denkproces.
4. Visualiseer
Dit is een creatieve manier van het inzetten van je hoofd. Bijvoorbeeld wanneer je een keuze te maken hebt kun je beide opties visualiseren. Beeld je eerst de ene optie in en daarna de andere. Let op hoe je lichaam reageert en je gevoel. Welke optie voelt lichter, energieker, blijer? Welke optie voelt zwaarder, stroperiger of wellicht pijnlijker? Je lichaam geeft je een ander antwoord dan je hoofd. Door te visualiseren combineer je beide kanten.
5. Mindfulness
Sta even stil en activeer al je zintuigen. Voel, ruik, hoor en zie je omgeving. Dit helpt om uit je hoofd te komen. De natuur is hier heel behulpzaam bij. Een fijne omgeving om je hoofd te legen is water en bos of strand. Daarom ga ik graag met mijn klanten wandelen aan de Rotte. Door je zintuigen te activeren in de natuur smelten de gedachten in je hoofd weg. Je kunt het juiste perspectief weer terugvinden, je kunt weer helder zien en problemen relativeren. Een te groot opgeblazen probleem wordt weer tot de juiste proporties gebracht doordat je je in de natuur onderdeel voelt van een groter geheel. Laat de weerstand en het verzet los voor wat er gebeurd en laat je meevoeren door de stroom van het leven. Kijk eens waar het je brengt.
Welke van deze manieren spreekt je aan? Neem jezelf voor om deze regelmatig toe te passen. Wanneer overdenken een automatische voor je is geworden, dan vraagt het enige oefening en tijd om dit te veranderen. Gun jezelf daarom wat tijd om te oefenen.