Stoelmassage

518

Waarom een stoelmassage? Heb jij ook een druk leven en gun je jezelf te weinig tijd om te ontspannen? Blijven telefoon, tablet, computer en dergelijke, ook na het werk, steeds om je aandacht vragen?

Als je voortdurend in een staat van alertheid blijft, dan ontstaat er een verhoogde mate van stress. Die kan leiden tot een burnout. Wat te doen?  Een goede oplossing is: ontspannen!

Stoelmassage van 30 minuten

Steeds meer mensen ontdekken het gemak van een professionele stoelmassage. Omdat deze massage slechts 30 minuten duurt en omdat je hierbij de kleding kan aanhouden. Het is meestal ook ’s avonds mogelijk. Door een masseur worden er drukpunten op hoofd, nek, schouders, rug, armen en handen behandeld. Dit heeft als doel om de circulatie in het lichaam te verbeteren en ontspanning te bevorderen.

Stoelmassage-stoel

Voor deze massagevorm is een speciale massagestoel ontwikkeld.  In deze stoel hang je voorover wanneer de masseur je behandelt. Deze stoel zorgt ervoor dat je goed wordt ondersteund en ontspannen kunt zitten (hangen). De stoel kan makkelijk worden meegenomen, vaak in een draagtas, zodat er op locatie kan worden behandeld. Bijvoorbeeld op de werkplek.

Wanneer je pStoelmassagestoellaats neemt op de stoel, wordt deze zo afgesteld dat je prettig zit. De stoel is op veel manieren aan te passen. De zitting kan hoger of lager, zodat de knieën makkelijk op de steunen rusten.  Ook de borst en armsteun kunnen in hoogte worden veranderd.  De hoofdsteun kan gekanteld worden zodat de nek goed gestrekt is.  Dit alles zorgt ervoor dat je gemakkelijk een half uur in deze houding kan blijven zitten.

Verschillende technieken

Er zijn diverse manieren om de massage te geven. Een ervan is de massagevorm gebaseerd op de shiatsu massage.  Shiatsu is een van oorsprong oosterse massagetechniek waarbij de cliënt liggend op de grond wordt behandeld.

Toen deze massagevorm naar het westen kwam is er de speciale stoel ontwikkeld. Tijdens het uitvoeren van de massage wordt er zo weinig mogelijk spierkracht gebruikt. Om de druk te kunnen uitoefenen gebruikt de masseur zijn lichaamsgewicht.

De massage begint met een zachte aanraking op de rug, dan wordt de nek gestrekt in een rechte houding. Vervolgens leg je het hoofd weer tegen de hoofdsteun en worden er punten op het hoofd, tegen de schedelrand en in de nek behandeld. Dan volgen de schouders, armen en handen. Tot slot de rug. Dit alles met een rustig muziekje op de achtergrond. Even een half uurtje helemaal voor jezelf.

Wetenschappelijk onderzoek

Onderzoeken rondom de effecten van massage leveren vooral een positief resultaat op. Echt bewijs rondom de werking is lastig hard te maken. De positieve effecten zijn er vooral op het gebied van de algemene gezondheid. Dit is moeilijk direct te relateren aan massage. Meer over dit onderwerp is te lezen op de website van PainScience.

De werking op het autonoom zenuwstelsel.

We kunnen twee zenuwstelsels onderscheiden. Het centraal zenuwstelsel en het autonoom zenuwstelsel.  De stoelmassage beïnvloedt het autonoom zenuwstelsel, wat we ook weer in twee onderdelen kunnen splitsen, namelijk het sympathische gedeelte en het parasympatische gedeelte.

Het sympatisch gedeelte is actief als je zelf actief bent. Bijvoorbeeld tijdens het wStoelmassageerken, vechten of vluchten. Enkele symptomen hiervan:  Het hart en de ademhaling gaan sneller, de bloeddruk stijgt en de spijsvertering gaat langzamer. Het parasympatisch gedeelte is eigenlijk precies het tegenovergestelde.

Het is actief als je passief bent. Ook de symptomen zijn tegenovergesteld, dus hartslag en ademhaling worden langzamer, de bloeddruk daalt en de spijsvertering gaat sneller.

In de natuur zien we bijvoorbeeld ook dat een leeuw, nadat hij zijn maaltje heeft verorberd, lekker gaat liggen.  In ons hectische leven geven we te weinig tijd aan het parasympatische gedeelte.

De balans is bij veel mensen ver te zoeken. Wanneer je te lang en te vaak actief bent, zonder rust/herstel tijd, kunnen er diverse aandoeningen optreden. Hoofdpijn, slapeloosheid, en darmklachten zijn slechts enkele voorbeelden.

Met slechts twee van deze drukpuntmassages per maand kan je al een geweldig resultaat bereiken. Zo zullen de spieren zich meer ontspannen, zal de doorbloeding worden verbeterd en komt de geest tot rust. Er ontstaat een relaxt gevoel waardoor de opgebouwde stress kan ontladen. Soms wordt stoelmassage via de werkgever aangeboden. Maar ook als particulier kan je in veel plaatsen een stoelmasseur vinden.

Vorig artikelEFT, Emotrance en stress
Volgend artikelLiving Inquiries
Karina is sinds december 2012 gediplomeerd stoelmasseur. Na vele jaren administratief werk kreeg ze zelf vaker moeite met ontspannen. Toen ze in aanraking kwam met stoelmassage, was dit hetgeen waarmee ze verder wilde.