Living Inquiries

Living InquiriesOmarm stress en je medemens met Natuurlijke Rust en de ‘Living Inquiries’ van Scott Kiloby. Wat als stress goed voor je zou zijn? Zou je stress dan niet in volle overgave willen omarmen?

Ik weet het, het staat haaks op wat we dagelijks over stress horen en lezen in de diverse media. Toch is dit de conclusie van een aantal wetenschappelijke onderzoeken in Amerika. De psychologe Kelly McGonigal  legt het allemaal uit in haar TED talk , waarin ze opbiecht jarenlang de verkeerde en zelfs schadelijke boodschap over stress heeft af gegeven: dat stress slecht voor je gezondheid zou zijn.

Het blijkt dat het niet de stress zelf is, die slecht is voor de gezondheid, maar het geloof dat stress slecht voor je is. Uit de onderzoeksgegevens kwam zelfs naar voren dat stress gezonder is dan helemaal geen stress te hebben. Zodra we stress omarmen, gaat wel onze hartslag omhoog, maar trekken onze bloedvaten niet samen. De stresservaring komt dan overeen met wat er gebeurt in momenten van vreugde en moed.

Kelly McGonigal laat ons bovendien weten dat stress sociaal maakt. Tijdens een stressreactie verspreidt de hypofyse oxytocine, ook wel knuffelhormoon genoemd. Dit motiveert ons om iemand te vertellen hoe we ons voelen in plaats van het op te kroppen. Verder helpt dit knuffelhormoon onze stressreactie gezonder te maken en herstellen we sneller van stress. De fysieke voordelen van oxytocine worden versterkt door sociale steun; geven of ontvangen, dat maakt niet uit! Tijdens ondersteunend sociaal contact worden meer van deze knuffelhormonen afgegeven door de hypofyse.

Stress omarmen

Blijkbaar kunnen we schade door stress herstellen en in de toekomst vermijden! Als we stresservaringen omarmen, creëren we een gezonde biologie van vreugde en moed. Als we ons onder stress verbinden met anderen herstellen we sneller. We zijn erop gebouwd om voluit te leven. Is dit geen fantastische ontdekking? Dan wil je toch niets liever dan zowel stress als je medemensen omarmen? Het klinkt allemaal heel mooi, inderdaad. Maar is het wel zo eenvoudig? Wie heeft er tegenwoordig nog tijd en gelegenheid voor sociale steun? En hoe doe je dat eigenlijk, stress omarmen? We zitten vaak zo vast in onze automatische patronen dat deze omschakeling van stress als vijand naar stress als vriend niet zomaar in praktijk te brengen is.

Living Inquiries

Dit is waar Natuurlijke Rust en de ‘Living Inquiries’ van Scott Kiloby uitkomst bieden. Natuurlijke Rust (in het Engels: Natural Rest) is vergelijkbaar met Mindfulness. Die rust wordt ‘natuurlijk’ genoemd, omdat die er van nature altijd is, in elke situatie, maar we ervaren deze niet of nauwelijks doordat we zo in de weer zijn met onze gedachten en het geloof er in. Bijvoorbeeld met de gedachte dat stress ongezond is. Door zo vaak mogelijk korte momenten van deze niet-aan-gedachten-gehechte rust te nemen, wordt dit uiteindelijk een leefwijze, waarin we open staan voor wat er nu is, in plaats van onaangename gevoelens te onderdrukken. Als er dan stress opduikt, omarmen we die; als er vermoeidheid opkomt, omarmen we die ook en walsen we er niet over heen. Vastgeroeste patronen (conditionering) houden ons af van het ervaren van Natuurlijke Rust. De ‘Living Inquiries’ zijn een aan Mindfulness gerelateerde methode die deze patronen effectief oplossen. Door de duidelijke structuur van de ‘Living Inquiries’ werken ze als een laser: scherp en doelgericht. Conditionering bestaat uit gedachten, gevoelens en fysieke sensaties die als het ware aan elkaar geklit de kop op steken. Dit wordt door Scott Kiloby  het ‘Velcro-effect’, het klittenband-effect genoemd. In een inquiry worden deze patronen onder de loep genomen; elk element, hetzij gedachten (en dat zijn woorden of beelden), hetzij gevoelens en fysieke sensaties, zoals bijvoorbeeld verkramping en spanning (gevoelde energie in het lichaam), krijgt aandacht, zonder oordeel erover. De kracht zit hem erin dat er zo ook gedachten en gevoelens aan bod komen, die voorheen blinde vlekken voor ons waren. Het onbewuste, het onderdrukte, wordt bewust gemaakt. Hierdoor lost het Velcro-effect op. Zo kan de energie weer gaan stromen en vallen de automatische patronen uit elkaar. Dan kan het Natuurlijk Rusten (Mindfulness) pas echt een leefwijze worden, zonder dat onze conditionering ons om de tuin blijft (ver)leiden met verslavingen en angsten.

‘Living Inquiry’-sessies kunnen via Skype gedaan worden. Het is een uniek voordeel dat je als cliënt de ‘Inquiries’ zelf leert gebruiken, zodat je ze zelf kunt toepassen in je dagelijkse leven. Naast het helpen omarmen van stress biedt deze methode ook mogelijkheden tot steun van en aan lotgenoten in de zogenaamde Natuurlijke Rust Groepen. Deze groepen bieden een uitstekende mogelijkheid om het knuffelhormoon oxytocine op te doen; daarmee reageren we gezonder op stress, wordt eventueel al aangerichte schade hersteld en vergroten we onze veerkracht. In Natuurlijke Rust kunnen we dan onze unieke kwaliteiten weer moeiteloos laten stralen.

‘A diamond is just a piece of charcoal that handled stress exceptonally well’ (‘Een diamant is gewoon een stuk houtskool dat uitzonderlijk goed omgegaan is met stress.’) ~ author unkown

Vorig artikelStoelmassage
Volgend artikelRonald (27) in een burnout na een promotie
Hanneke is stress-counsellor en gecertificeerd facilitator voor de 'Living Inquiries'. Getrouwd en moeder van drie kinderen. Woonachtig in Belfeld, Venlo, Nederland.