Hoe je stress door angsten kunt beperken

2322

Angsten geven naast de angst zelf ook stress Je voelt de neiging om te vechten, te vluchten of te verstijvenJe voelt de spanning en je lichaam toenemen en je gedachtes worden angstiger. Je hebt het gevoel dat jouw veiligheid in gevaar is.

Stel: Je spreekt in de trein een jongen aan, die zich asociaal gedraagt. En vervolgens richt hij zijn agressiviteit  op jou! Je voelt je bedreigd, bent bang en schiet in de stress. Of: je hebt een zout geurtje op gedaan en een wesp vindt dat net zo lekker ruiken als jij. Die zoemt dus continu om je heen, terwijl jij panisch bent voor wespen…

De ernst van de angst bepaalt de heftigheid van je reactie. Waardoor je kunt gaan  zweten, of je druk maken. Je reageert instinctief en dus ondoordacht waardoor je in vervelende situaties terecht kunt komen. Duurt de angstige situatie voort? Dan passeren er in jouw gedachtes diverse doemscenario’sJe maakt je hierdoor onnodig druk. Je gaat je zorgen maken over zaken die misschien niet eens gaan gebeuren. Dit kost je veel energie en tijd gaat ten koste van je humeur.

Je lichaam gaat door de angst in verzet. Je wilt weg bij dat wat de oorzaak van je angst is. Door de adrenaline die door je lichaam giert, wordt je lichaam in een staat van paraatheid gebracht. Terwijl in deze tijd niet alles waar je bang voor bent, ook daadwerkelijk een bedreiging voor je veiligheid.

Is je veiligheid echt in gevaar of is het een hersenspinsel over iets dat misschien wel of niet kan gebeuren. In het voorbeeld van net kan het aanspreken van die jongen in de trein uitlopen op een fysiek onveilige situatie. In het geval van de wesp is de situatie eigenlijk helemaal niet bedreigend. Al voelt het nog zo echt! Oké, gestoken worden is misschien pijnlijk, maar je overleeft het wel! (er van uitgaande dat je niet allergisch bent).

De meeste angsten ontstaan door gedachtes. En ze zijn geen echte bedreiging. Als je partner later thuis komt dan normaal, dan kun je angstige gedachtes krijgen en bang zijn dat hem iets is overkomen. Je kunt je daar heel druk over maken, terwijl hij misschien een bloemetje voor jou aan het kopen is of gewoon in de file staat. Je hebt dan onnodige last van angst en stress, dat is toch zonde van jouw tijd en energie?

Het gevaar is dan ook dat jij je teveel laat leiden door gedachtes. Neem je al die gedachtes te serieus? Dan ervaar je onnodig veel stress en angsten. Ergens weet je dat het geen reële gedachtes zijn. Je kunt je gedachtes sturen en dus ook jouw gevoelens die uit die gedachtes voortkomen.

3 stappen om te bepalen of jouw angst de stress waard is:

  1. Reële angst? Is de situatie echt levens bedreigend voor jou of iemand anders? Of valt het, als je de situatie nader bekijkt, allemaal wel mee?;
  2. Of slechts gedachtes? Neem die gedachtes dan niet zo serieus. Zeggen mensen tegen je dat de aarde plat is? Dan neem je dat toch ook niet serieus omdat je weet dat de aarde rond is?
  3. Met volle angst vooruit! Is er een situatie waar je bang voor bent, maar waarvan je weet dat die eigenlijk 100% veilig is? Zoals iemand aanspreken die je niet kent, voor een groep spreken, een salarisverhoging vragen? Doe het dan gewoon! Denk er niet over na, maar ga over tot actie. Ga, zoals ik laatst iemand hoorde zeggen, met volle angst vooruit!

Kortom laat je leven niet bepalen door angsten, die niet eens bedreigend zijn. Dat is zonde van je gevoelens van angst, stress en spanning. Je verspilt alleen maar je energie en je voelt je er slecht door. Ga met volle angst vooruit en je zult ervaren dat het allemaal wel meevalt. Dan kun je trots op jezelf zijn over die dingen die je hierdoor meer bereikt!

Vorig artikelHet licht gezien? Het lijkt erop…
Volgend artikelOp welke van de 4 vlakken ervaar jij stress?
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.