Op welke van de 4 vlakken ervaar jij stress?

1092

Laatst reed ik op weg naar mijn werk langs een weiland. Achter dat weiland was een Hollandse blauwe lucht met witte wolken en in het weiland stonden koeien te grazen. En daar reed ik met een vaartje langs. Toch raakte dat momentje me. Zo’n mooi Hollands plaatje daar word ik van binnen blij van.

Heel even dat gevoel van geluk in je buik en in je hart. En terwijl ik met 130 km per uur verder reed realiseerde ik me hoe fijn het is dat ik dit voel. Dat het bijzonder is dat ik dit Hollands tafereel echt zie, dat het bijzonder is dat het me raakt, en dat het zo’n fijn gevoel is dat geluk in mijn buik en in mijn hart.

Teveel in je hoofd

Want er zijn ook andere tijden geweest. Tijden waarin ik langs zo’n Hollandse tafereel (of een ander mooi moment) reed, liep of fietste en dat ik het niet zag. Gewoon omdat ik te veel bezig was met andere dingen. Drukte, problemen of verdriet. Want dat is wat er gebeurt met drukte, problemen en verdriet, Je zit te veel in je hoofd en daardoor kun je niet meer spontaan genieten van kleine mooie dingen.

Jaarlijks krijgen 500.000 mensen in Nederland te maken met een periode (3 maanden of langer) van stress of overspanning. Dit jaar zal dat aantal waarschijnlijk stijgen tot 1.000.000 mensen. Ieder van ons maakt minimaal één maal in zijn leven te maken met zo’n periode. Er zijn studies waaruit blijkt dat  ieder mens in zijn/haar leven met 3 tot 7 periodes van teveel stress, burnout of overspanning te maken krijgt. Dat is best aanzienlijk toch?

Teveel of een te lange periode van stress die tot overspanning of burn-out kan leiden kan zich op allerlei gebieden ontwikkelen. Grofweg kun je het in 4 gebieden onderverdelen: werkstress, traumatische stress, transitiestress en levensstress. Een combinatie van deze onderverdeling is ook mogelijk.

1. Werkstress

Werkstress heeft alles te maken met omstandigheden waarin je je werk uitvoert. Is er (te) veel werkdruk of zijn er conflicten. Is je taak onduidelijk of heb je teveel (of juist  te weinig) verantwoordelijkheid. Maar ook: word je wel voldoende uitgedaagd in je werk, voelt je werk als zinvol?

2. Traumatische stress

Heb je te maken met agressie en geweld, misbruik, verwaarlozing, calamiteiten of rampen dan kun je hier behoorlijk stress van ervaren. Traumatische stress blijft over na een onverwachte schokkende gebeurtenis. Normaliter hersteld je lijf zich na enkele uren of dagen, maar als dit niet het geval is is er sprake van traumatische stress.

3. Transitiestress

Transitiestress is de stress die je voelt als de organisatie waar je werkt gaat re-organiseren of fuseren, het werk verminderd wordt of uitbesteed of als er een bedrijfssluiting wordt afgekondigd. De aangekondigde veranderingen kunnen invloed hebben op jouw bestaanszekerheid, en dat gevoel én het feit dat het vaak lang duurt voordat je daarover duidelijkheid krijgt, veroorzaakt een (grote) hoeveelheid aan stress.

4. Levensstress

Onder de noemer levensstress vallen gebeurtenissen die te maken hebben met jouw leven. Je kunt hierbij denken aan je relatie(s), je gezin of familie. Maar ook conflicten, ziekte, schulden of belangrijke “life-events” zoals overlijden, trouwen of ontslag.

Wil jij weten of er veel stress-factoren in je leven spelen: Ga dan eens na in welke van de genoemde gebieden er stress momenten voor jou zitten, en hoe je daar mee omgaat.

Als je niet meer kunt genieten van de kleine mooie dingen in het leven, je hoofd (te) vol zit, je veel piekert, je slecht slaapt, je angstig of neerslachtig bent, je snel geprikkeld bent of je niet goed kunt concentreren heb je waarschijnlijk te maken met te veel stress of overspanning. In zo’n geval is het zaak (tijdelijk) een stapje terug te doen en hulp in te schakelen. Bijvoorbeeld van een coach, de praktijkondersteuner van de huisarts of iemand in je directe omgeving.

Vorig artikelHoe je stress door angsten kunt beperken
Volgend artikelHoe kan het dat je allemaal leuke dingen doet en toch burn-out raakt?
Henny Lemstra
Henny Lemstra begeleidt mensen die door verlies (van bijv. werk of gezondheid), stress of burn-out de grip op hun leven - tijdelijk - zijn kwijtgeraakt, en de regie weer terug willen. Dit doet zij door middel van individuele coaching, workshops en thema-wandelingen waarin zij coaching, natuur en mindfulness combineert.