fbpx
Home Stress blogs Hoe kan het dat je allemaal leuke dingen doet en toch burn-out...

Hoe kan het dat je allemaal leuke dingen doet en toch burn-out raakt?

1697

Een capabele, actieve, jonge vrouw komt op gesprek. Ze is één van de high potentials van de afdeling. Als er nieuwe projecten gedaan moeten worden, zegt ze bijna altijd “Ja, ik doe mee”. Thuis kan ze niet stilzitten; ze hebben een vrijstaand klushuis gekocht, dat nu bijna klaar was, maar de tuin moet nog gedaan worden.

Ze heeft leuke vrienden die ze wekelijks ziet. Ze sport, hoewel ze de laatste tijd daar wat minder energie voor heeft…

De laatste tijd vraagt ze zich af hoe het kan dat ze zich ondanks dit leuke werk en leven toch zo moe voelt?

Hieronder lees je waarom je onverwacht burn-out kunt raken terwijl je het gevoel hebt dat je verder een leuk leven hebt.

Waar krijg jij energie van?

Stel ik vraag je: “waar krijg jij energie van?”, wat is dan je antwoord?

Misschien krijg je energie van sporten, van samen een biertje pakken of een wijntje drinken of van bungy jumpen. Maak eens een lijstje van alles waar je energie van krijgt.

Beantwoord daarna de volgende vraag.

Krijg je daar fysiek ook energie van?

Huh?! Lastige vraag, he?

Ik merk dat er in ons dagelijks leven weinig onderscheid wordt gemaakt tussen de activiteiten die je mentaal energie geven en de activiteiten die je fysiek energie geven. In het voorkomen van een burn-out is dat echter wel belangrijk.

Bijvoorbeeld als je tv wilt kijken, dat kan mentaal echt een ontlasting zijn van de dagelijkse beslommeringen, even niets aan je hoofd, lekker ergens naar kijken zonder zelf veel na te hoeven denken of zelf iets te hoeven doen.

Maar krijg je hier nou fysiek energie van? Misschien wel als het je echt ontspant. Echter het blauwe beeldschermlicht, de spanning die je voelt als je naar een thriller kijkt of eventueel het geweld dat je ziet, kunnen fysiek het stresssysteem activeren.

En als het stresssysteem aangaat, kost dit jouw lichaam energie. (In mijn e-book lees je hoe dat komt) Dus het is maar de vraag of je er echt energie van krijgt, ik bedoel letterlijke energie, de energie die je accu weer aanvult.

Zo kan een gesprek met een vriendin leuk zijn en goed voor de vriendschap, terwijl het je toch energie kost (vanwege de inspanning van het geconcentreerd luisteren, reageren of afgestemd zijn op de ander).

Hoe kun je merken dat je (fysiek) energie krijgt?

Hoe kun je merken dat je accu weer oplaadt? Je merkt aan signalen in je lichaam dat je accu aan het opladen is. Bijvoorbeeld merk je dat aan je adem; die wordt rustiger. Je merkt dat je warme handen en voeten krijgt. Je schouders zakken en je spieren ontspannen zich meer.

Het kan ook zijn dat je opeens voelt, dat je moe wordt. Dat komt omdat – met het nemen van ontspanning – de adrenaline uit je lichaam verdwijnt en dan pas voel je hoe het fysiek met je gaat: je valt in slaap bij de film. De adrenaline camoufleerde je vermoeidheid.

Als je dus een druk leven hebt, kan het zijn dat je door de continue aanwezige adrenaline niet goed kunt voelen of je eigenlijk (fysiek) aan het leeg lopen bent.
Wat zijn fysieke energiegevers?

Dus als je je lijstje er nog eens bij pakt, hoe is dan de verhouding tussen mentale en fysieke energiegevers? Staan er ook fysieke energiegevers op?

Wat zijn dat dan? Je zou kunnen denken aan luisteren naar muziek (die jou rustig maakt), ontspanningsoefeningen doen, een boek lezen, wandelen of naar buiten staren.

Als je een goede verhouding weet te vinden tussen fysieke energiegevers en drukte, dan hoef je nooit (meer) burn-out te raken.

Succes met fysiek ontspannen in de drukte!

----------------------------------------------------------------------------------------------------

5-daagse MindFulness MBSR training!

Advertentie - Geen 8 weken 2,5 uur per week maar 5 dagen intensief een MindFulness training. Sneller resultaat en net zo effectief. De '5-daagse MindFulness training' van MindFulGenieten is een praktische 5 daagse training met vele praktische handvatten om gelijk in je dagelijkse leven toe te passen.
Bijna 400 mensen hebben al een mindfulness training gevolgd bij MindFulGenieten en uitstekende blijvende resultaten geboekt! Begin nu met jouw verandering in je eigen leven. >