Boekrecensie: Nooit meer te druk

Stapelshoog ligt hij in de boekhandel, nooit meer te druk van Tony Crabbe. Van een afstandje lijkt het boek een pak dun papier, maar dat is gezichtsbedrog. Op de achterflap lees ik dat de auteur bedrijfspsycholoog is die met vrouw en kinderen in Spanje woont, een prima plek om het hectische leven voor een tijdje achter te laten.

Zoals de titel al vermoed begint de auteur over druk zijn, thuis en op het werk. Al het goede komt in drieën: drukte als ervaring, drukte als successtrategie en drukte als middel tot geluk. Een open deur wellicht, maar we worden gelukkiger en gezonder als we meer tijd steken in relaties, zingeving en gezondheid. Fel haalt hij uit naar timemanagement als middel om drukte te beheersen. Het werkt juist averechts. Beter is om de aandacht te richten op wat echt belangrijk is. Om het welzijn voorop te stellen reikt de auteur drie kernbegrippen aan: beheersing (regie over het eigen leven), onderscheiden (balans tussen werk en privé) en betrokkenheid (nieuwe definitie van succes).

Maar eerst gaat hij de strijd aan met druk, met allerlei interessante weetjes. Zoals het gebruik van het woord omdat om overtuigend bij de ander over te komen en de uitknop omdat het brein rust nodig heeft. Aanhoudende druk leidt tot verlies van IQ, cognitieve vaardigheden en depressie. Over het vergaderherstelsyndroom, en planning fallacy waar velen aan lijden: het overschatten van hoeveel we aankunnen. Dat e-mail de televisie van de werkplek is en dat we beter af zijn met minder vrienden, een netwerk waarvan de kwaliteit er vooral toe doet.

Met een opgeruimd hoofd en een lach moeten we het allemaal niet zo serieus nemen, hoewel we gevangen zitten tussen acute angst en toekomstige hoop. Een lach op je gezicht maakt niet alleen een blije indruk. Naast dat dit een hogere levensverwachting voorspelt, zou het zo maar kunnen dat de ander je bekwaamheden hoger inschat. Dat is iets anders als bloedserieus (en dodelijk saai) in het leven staan.

Iedereen heeft het druk. Dat is niet cool, niet boeiend en niet-effectief. Maar omdat het als successtrategie wordt gezien en niet als vermijding, is iedereen echt heel erg druk. De drukte voorbij moet de mens bedacht zijn op bedachteloosheid. De mens heeft het te druk omdat hij niet de juiste keuzes maakt. Niet kiezen betekent dat alles zich opstapelt. Eén tip, over voldoende slaap, blijft me sowieso bij: zet de wekker, zodat je weet wanneer het tijd is om naar bed te gaan.

‘Nooit meer te druk’ is te bestellen bij Bol.com

Vorig artikelHoe kan het dat je allemaal leuke dingen doet en toch burn-out raakt?
Volgend artikel16 jaar en een burn-out
Eddie van Sliedregt (1963) studeerde agogiek, management en integratieve coaching & counseling. Daarnaast behaalde hij certificaten in gezondheidspsychologie en Nederlands Recht. Hij is freelance docent stressmanagement,. In 2014 verscheen Succes met je stress, voorkom een burn-out.