Boekrecensie: Reset jezelf

477

Het grootste gedeelte van onze problemen is toe te schrijven aan wat we onszelf allemaal in het hoofd halen en opleggen, schrijft journaliste en hoofdredactrice Femmy ten Cate in haar fraai vormgegeven handboek voor (potentiële) burn-out klanten, perfectionisten & andere uitslovers. Zij wil je leren hoe je jezelf met je verstand en de kracht van je geest kunt bijsturen en een gelukkig leven kunt leiden. Met tien geboden voor minder stress en meer geluk kan de lezer actief aan de slag.  

De ideale wereld waarin we het ik-tijdperk en het materialisme achter ons hebben gelaten en geluk het hoogste goed is, draait het om mensen, menselijkheid, de menselijke maat en menselijke waarden. Je gelukkig kunnen voelen zit in jezelf. Met een op groei gerichte mindset kies je voor meer geluk. De auteur haalt Michael Sandel aan, een Amerikaanse filosoof die verklaart dat geluk een gevoel is dat het leven zin heeft, dat je andere mensen tot steun bent en dat je de mogelijkheden en talenten die je gekregen hebt tot ontplooiing brengt. Geluk huist in de ziel, in gedachten en gevoelens die zich richten op het goede leven, een leven waarin je jezelf op een positieve manier verbindt met de wereld. Meer aandacht voor de ander bevordert je eigen welbevinden. Empathie is de sleutel tot meer geluk. Hoe meer empathie, hoe beter de wereld.

Maar al te vaak nemen onze gedachten een loopje met ons. Velen leiden een leven dat te veel gedreven wordt door de wens om het in de ogen van de ander goed te doen. Mensen die gelukkig willen zijn besteden gek genoeg juist veel aandacht aan hun ongeluk. Kijk naar wat er goed gaat in je leven wees daar dankbaar voor en wees positief. Blijf wel realistisch, leg de lat niet te hoog, maar ook niet te laag, dat maakt evenmin gelukkig.  Het is daarom belangrijk om jezelf goed (te leren) kennen: weet wat je kunt, wat je wilt en handel daarnaar.

Kijk met je verstand naar je verstand en besef dat je het stuur zelf in handen hebt. Handel als een succesvolle atleet die zich focust op winnen. Geluk is als een spier die je kunt trainen en alsmaar sterker wordt. Jij kunt bepalen welke kant het opgaat, wat je zou moeten veranderen en was juist niet, met opdrachten en oefeningen die het boekwerk rijk is.

Vorig artikelOngelukkig zijn mag
Volgend artikelWord je burn-out van hard werken?
Eddie van Sliedregt (1963) studeerde agogiek, management en integratieve coaching & counseling. Daarnaast behaalde hij certificaten in gezondheidspsychologie en Nederlands Recht. Hij is freelance docent stressmanagement,. In 2014 verscheen Succes met je stress, voorkom een burn-out.