Boekrecensie: Opgebrand

1502

Pieter Snel ligt plat in de kar, Brabants voor moegestreden of uitgeteld zijn. De brandende lucifer op de voorkant staat symbool voor zijn miserabele toestand, een boek geschreven door psycholoog Jaap van der Burgh en orthomoleculair arts Hans Reijnen.

Burn-out is een toestand van uitputting van het hele systeem, van zowel lichaam en als geest als gevolg van langdurige stress. Wie overspannen is, is mentaal en fysiek uit evenwicht. Bij burn-out echter is sprake van een veel sterkere ontregeling van het lichaam dat zichtbaar ziek is. Veel burn-out patiënten zijn in het verleden eerder overspannen geweest. Overspannenheid en burn-out zijn het gevolg van chronische stress en vallen onder het chronisch stresssyndroom. Langdurige stress leidt tot een reeks symptomen en aandoeningen die ernstiger worden naarmate de stress voortduurt, een cumulatief effect dat uitrolt in de vier fasen van het chronisch stresssyndroom: risicofase, chronische overbelasting, instorting en burn-out.

Pieter Snel beleeft na promotie een tropenjaar. Zijn vrouw Erica staat haar zus bij die ongeneeslijk ziek is. Het leidt tot spanningen in de relatie. In het verleden heeft Pieter het vaker zwaar gehad, met het overlijden van zijn vader en tijdens zijn studie waardoor hij naar eigen zeggen behoorlijk van het padje af was. De afspraak met de huisarts vanwege allerlei vage klachten kan hij er eigenlijk niet bij hebben. De risicofase en chronische overbelasting voorbij is hij te ziek om de afspraak met de psycholoog na te komen. Erica verschijnt in zijn plaats omdat Pieter plat in de kar ligt, en brand los. Om aan te geven hoe belangrijk het is om de omgeving te betrekken bij het genezingsproces, krijgt Erica advies hoe om te gaan met de ziekte van Pieter.

Burn-out is een zeer persoonlijk proces. Ieder mens reageert anders op de toestand van uitputting en overprikkeling. Ook Pieter is als gevolg van allerlei omstandigheden gedwongen tot stilstand. Er hebben ontwikkelingen of gebeurtenissen plaatsgevonden die te vaak en te langdurig stress hebben veroorzaakt. Mogelijk dat hij een groot aantal signalen van het lichaam heeft genegeerd of niet heeft opgemerkt, maar hij kan zich niet meer ontspannen en is het vermogen verloren om te genieten. In therapie wil hij een leven leiden dat minder stress oproept en meer op beleving gericht is, een dieptekuur om aardiger voor zichzelf en zijn omgeving te leren zijn. De lezer gaat mee in het therapeutische proces dat Pieter ondergaat, een weg met hoogte – en dieptepunten.

Het verhaal van Pieter en zijn vrouw is alweer tien jaar oud, maar is heden ten dage nog steeds actueel. Als je nieuwsgierig bent naar de precieze werking van stresshormonen, gezonde voeding en aanverwante ziektebeelden als PTSS, pseudo-burn-out en depressie, is dit boek een aanrader. Wanneer dat niet het geval is, schaf het dan aan om Pieter Snel, de man plat in de kar.

Vorig artikelAlles wat je aandacht geeft, groeit. Ook je stress?
Volgend artikelIn 5 stappen naar innerlijke bevrijding
Ed van Sliedregt
Eddie van Sliedregt (1963) studeerde agogiek, management en integratieve coaching & counseling. Daarnaast behaalde hij certificaten in gezondheidspsychologie en Nederlands Recht. Hij is freelance docent stressmanagement,. In 2014 verscheen Succes met je stress, voorkom een burn-out.