Wist je dat het spanningen geeft als je innerlijk bezet bent? Toen ik op Bevrijdingsdag door Apeldoorn reed, zag ik op veel plekken de vlag uit hangen. Dat zag me een blij gevoel. Zo mooi om er even weer bij stil te staan dat we bevrijd zijn. En al snel bedacht ik me dat veel mensen wel uiterlijk zijn bevrijd maar niet innerlijk. Je kunt zo bezet zijn door dingen uit het verleden dat die je in zekere zin gevangen en bezet houden.

Iemand zegt iets tegen je en je reageert niet. Jij bent zo in gedachten dat je niet hoort wat de ander zegt. Jij bent in je hoofd bezig met wat je hebt ervaren. Dingen die gisteren zijn gebeurd, vorig jaar of nog langer geleden. Je bent eigenlijk “bezet” door je eigen gedachten en dat geeft stress. Afhankelijk van de ernst van de situatie gebeurd dit soms of heel vaak.

Zit jij gevangen in jouw verleden? Als dit regelmatig gebeurt, als je vaak denkt aan bepaalde gebeurtenissen of dingen die je hebt meegemaakt kan dat zorgen voor klachten: je bent afwezig, verdrietig, boos, gestrest, gespannen, je vergeet dingen, je hebt last van hoofdpijn en je kunt slecht genieten.

Je leeft half als je continu met je aandacht in het verleden bent. Daardoor mis je veel van wat er nu op dit moment is. Het denken aan het verlezen en die situatie houdt je bezet en geeft je stress. En je kunt niet voor 100% aanwezig zijn.

Het herkennen is de eerste stap. De oplossing begint bij het herkennen dat dit jouw situatie is en dat je daar last van hebt. Je weet zelf onbewust heel goed wat uit het verleden je bezet houd. Op deze manier heb je het ook bewust.

Dat kan soms gevoelens van verdriet met zich meebrengen. Omdat je je nu realiseert wat je al die tijd hebt gemist doordat je zo bezet was. Dat kan verdrietig zijn. Of je kunt er boos over worden, maar weet dat je nu al de eerste stap hebt genomen. Het herkennen is de eerste stap, en de tweede stap is het voelen wat het me je doet.

Hoe erg het ook is wat er is gebeurd je hoeft niet in het verleden te blijven leven. Het heeft geen nut om het telkens weer te blijven herbeleven. Je vindt het misschien lastig om het denken aan de situatie uit het verleden los te laten. Je hoeft het ook niet te vergeten, je geeft het alleen een goede plek in het verleden en dus niet in het heden.

5 stappen naar innerlijke bevrijding

  • Herkennen. Wat heeft jou bezet gehouden?;
  • Ervaren. Hoe voelt het om dit inzicht te hebben?;
  • Hoofd leeg maken. Je kunt je hoofd weer leeg maken door: te wandelen, te sporten of te tuinieren;
  • Oplossen. Vaak als onderwerpen zo aanwezig blijven in je gedachten moet er nog iets opgelost worden. Zoek hulp bij een professional die je kan helpen om meer rust in je hoofd te krijgen;
  • Focus. Jouw aandacht bewust op het hier en nu.

Dus ben je innerlijk nog vaak bezig met gebeurtenissen uit het verleden? Herken het, ervaar hoe jij je daarbij voelt, maak je hoofd weer leeg, vraag de hulp van een professional en focus jouw aandacht op het hier en nu. Zodat je minder stress hebt en meer kunt genieten van wat er in het heden is.

Vorig artikelBoekrecensie: Opgebrand
Volgend artikelWanneer de weegschaal ongemerkt uit evenwicht begint te raken
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.