Wanneer de weegschaal ongemerkt uit evenwicht begint te raken

Zelfzorg is best hard werken. Vaak hebben we het niet door. Totdat je hier en daar wat steken laat vallen en je beetje bij beetje, bijna ongemerkt, langzaam in een neerwaartse spiraal terecht komt. Om dan weer op te krabbelen, kost veel extra moeite.

Eén van de strategieën om goed met stress om te kunnen gaan is het bewust omgaan met je energiebalans. Je kunt het zien als een weegschaal waarbij de energiegevers de energievreters in evenwicht houden. Dit evenwicht kan heel fragiel zijn waardoor de weegschaal over gaat hellen naar de verkeerde kant. Soms gebeurd dit zo geleidelijk dat je het soms niet in de gaten hebt.

Onlangs merkte ik zelf hoe snel en bijna ongemerkt kunt afglijden. Na fikse verkoudheid van enkele weken, begon mijn energie langzaam te zakken. Ik was vaker moe en ongezonde gewoontes waren bijna ongemerkt mijn leven in geslopen. Door de verkoudheid was ik tijdelijk gestopt met hardlopen, bleef wat vaker op de bank zitten met een kop thee en nam nog een extra koekje erbij. Geen zin om gezond te koken, dan maar iets makkelijks. Allemaal kleine (ongezonde) beslissingen die bijna ongemerkt je energiebalans verder verstoren.

En niet alleen fysiek voelde ik mij luier worden, het had mentaal ook wel wat invloed. Ik constateerde vaker negativiteit bij mijzelf. Iets wat ik normaal niet snel heb. Geen zin, geen puf, moeilijk, moeizaam, zwaar…. De energie ging zowel fysiek als mentaal langzaam omlaag.

Toen de ergste verkoudheid gezakt was, had ik erg moeite om weer aan het werk te gaan. Dat verbaasde mij want dat heb ik bijna nooit. Omdat ik inmiddels weet dat forceren voor mij niet werkt, ben ik hier even bij stil gaan staan om te voelen wat ik nodig had. ‘Alweer??’ begon mijn innerlijke criticus te mopperen, ‘je hebt net twee weken stil gestaan….’

Met klanten werk ik vaak met oefeningen om inzicht te krijgen in de energieweegschaal. Alleen nu realiseerde ik mij zelf hoe ongemerkt het beetje bij beetje verstoord kan raken. Op tijd handelen voordat je niet meer uit die neerwaartse spiraal kunt komen is daarom heel belangrijk. Voor veel (drukke) mensen is het evenwicht houden al lastig genoeg door alle ballen die ze in de lucht proberen te houden. Vaak zetten zij zichzelf op de laatste plaats. Het is zo belangrijk om genoeg energiegevers in je leven te houden en om de energievreters laag te houden. Hier heel bewust mee om gaan voorkomt een hoop ellende. En wanneer je een enorme energievreter of energielekken hebt zoals bij mij die verkoudheid, dat je daarna wel de tijd neemt om de balans te herstellen.

Dat is dus wat ik gedaan heb. Ik had zo’n behoefte om dingen te doen waar ik zin in had. Om mijn positieve energie weer aan te vullen en even niet iets te ‘moeten’. Dit was best lastig omdat mijn natuurlijke neiging na een periode van ‘niets doen’ wel is om weer stevig de schouders eronder te zetten en alles in te halen wat was blijven liggen.

Dit keer dus bewust niet. Het eerste wat ik ben gaan doen is gaan hardlopen en daarna ben ik thuis een grote opruimactie gaan houden met een lekker muziekje op. En het was heerlijk! Zowel fysiek als mentaal knapte ik enorm op.

En hoe zit het met jou? Hoe hoog staat zelfzorg op jouw lijstje? Hoe gaat het met jouw energiebalans? Als je even 5 minuten je ogen sluit en naar binnen keert. Wat heeft jouw lichaam het hardste nodig? Waar krijg jij energie van? Sta hier regelmatig bij stil als een soort check-up. Elke dag een kort moment intunen kost je minder moeite dan pas na een jaar achterstallig onderhoud te moeten aanpakken.

Vorig artikelIn 5 stappen naar innerlijke bevrijding
Volgend artikelStress en incontinentie: oorzaak of gevolg?
Marta van Sitteren begeleidt ondernemers en professionals die last hebben van stress en chronisch tijdgebrek middels trainingen, workshops en individuele coaching. Vraag op haar site haar gratis e-book aan met 5 strategieën voor meer rust in je hoofd.