Stress en incontinentie: oorzaak of gevolg?

647

Stressincontinentie is de meest voorkomende vorm van incontinentie. Hoewel de naam doet vermoeden dat stress de oorzaak is van de problemen is dat niet het geval. Toch is er een duidelijk verband tussen urineverlies en stress. Het verhaal van Els laat zien hoe incontinentie iemands leven kan beheersen, maar laat ook zien hoe je ondanks je plasproblemen stress buiten de deur kunt houden.

Het verhaal van Els

Els Knopper is één van de weinige mensen die open over haar plasproblemen durft te praten. Sinds de geboorte van haar dochter heeft ze last van stressincontinentie. Door verzwakte bekkenbodemspieren als gevolg van de bevalling heeft ze regelmatig last van ongewild urineverlies. In Nederland zijn er ongeveer 1.000.000 mannen en vrouwen met dezelfde problemen als Els. “Op het verjaardagsfeestje voor mijn dochters vijfde verjaardag stond ik bij een spelletje ineens in mijn broek te plassen. Dan moet je wel actie ondernemen.”

Hulp van de huisarts

Op dat moment besloot Els om naar de huisarts te stappen, die haar direct doorverwees naar een specialist. In veel gevallen is incontinentie slechts tijdelijk en kan er iets gedaan worden aan de problemen. Bekkenbodemoefeningen, medicijnen of een medische ingreep kunnen de problemen verlichten of zelfs helemaal verhelpen. Voor Els kwamen de klachten twee jaar na een operatie echter weer terug. “Vanaf dat moment ben ik incontinentiemateriaal gaan gebruiken. Dat werkte goed, alleen had ik regelmatig last van lekkages en een broeierig gevoel.”

Betere kwaliteit van leven

Haar plasprobleem zorgde regelmatig voor stress bij Els. Eerst waren het de gevoelens van schaamte en de stress om naar de huisarts te stappen, later begon de angst op lekkages haar leven te beheersen. “Ik ging altijd eerst naar het toilet voordat ik ergens naartoe ging. En eigenlijk was ik dan al gestrest en angstig om nat te worden. Tijdens het winkelen keek ik altijd eerst om me heen om een toilet te zoeken.” De keuze om te wisselen van incontinentiemateriaal veranderde veel voor Els. Het product dat ze nu gebruikt is minder broeierig en zorgt voor minder kans op lekkages.  “De stress is weg. De kwaliteit van leven is absoluut verbeterd. Kleine beperkingen heb ik nog steeds wel, maar dankzij het incontinentiemateriaal voel ik me nu een stuk zekerder.”

5 tips bij stress door incontinentie

Praat erover

Op incontinentie rust nog altijd een zwaar taboe. Mensen zijn bang om de problemen met iemand te bespreken of ermee naar de huisarts te stappen. Door je klachten met iemand te delen kan het probleem dragelijker worden, een huisarts kan bovendien helpen om incontinentie te behandelen.

Ga naar de huisarts

Incontinentie komt veel vaker voor dan je misschien zou denken. Vooral onder kersverse moeders en mannen en vrouwen boven de 65 komt het probleem regelmatig voor. De huisarts kan de oorzaak aanwijzen en kan je op het spoor zetten van de juiste behandeling of incontinentiematerialen.

Ontspan je

Luister naar fijne muziek, lees een goed  boek of ga sporten om jezelf te ontspannen. Door te ontstressen voorkom je andere  lichamelijke ongemakken die de incontinentie kunnen verergeren. Zo verhoogt overgewicht de kans op plasproblemen.

Goed eten en drinken

Door voldoende te drinken houd je de blaas gezond. Het is wel belangrijk om goed op te letten wat je eet en drinkt. Zo moet je oppassen met alcoholische dranken, koffie en citrusvruchtensappen. Ook is het verstandig om te stoppen met roken en scherp gekruid eten te vermijden.

Gebruik het juiste incontinentiemateriaal

Sommige mensen gebruiken maandverband in plaats van incontinentiemateriaal. Of ze gebruiken inleggers en broekjes over elkaar. Het verkeerde (gebruik van) incontinentiemateriaal kan echter zorgen voor lekkages en huidproblemen.

Vorig artikelWanneer de weegschaal ongemerkt uit evenwicht begint te raken
Volgend artikelFocus op het positieve
Vera Hendriks
Vera Hendriks van het Abena Adviesteam adviseert mensen met ongewild urineverlies. Zij helpt mensen bij het maken van de juiste productkeuze, het gebruik van de incontinentieproducten en weet alles over verkrijgbaarheid en vergoedingen.