Hoe vermijd je stress als je ziek thuis zit met een burn-out?

2909

Je hebt zelfs moeite om stress te vermijden als je ziek thuis zit met een burn-out. Je maakt je druk of jouw collega’s het extra wel kunnen of willen doen. Je maakt je zorgen of er geen zaken blijven liggen. De gedachte dat het bedrijf niet zonder je kan geeft je extra stress nu je ziek thuis zit.

Je voelde je al een tijd niet fit, maar hebt het lang uitgesteld om je ziek te melden. Je bent erg betrokken bij jouw werk. Je nu ben je overspannen of je hebt een burn-out. Je ervaren dat je zo niet langer door kunt gaan en hebt je met tegenzin ziek gemeld. Je maakt je echter nog steeds druk: “Wordt mijn werk wel goed gedaan?”, denk je dan. Je voelt je schuldig omdat jouw collega’s er extra werk bij krijgen. De gedachte dat jouw werk blijft liggen geeft je een onrustig gevoel.

Op deze manier ervaar je zelfs terwijl je ziek thuis zit nog stress. Hierdoor kunnen jouw lichaam en geest alsnog niet tot rust komen. Je lichaam krijgt niet de kans om te herstellen. Hierdoor duurt je herstel nog langer voordat je weer beter bent.

Als het goed is wordt je gemist om het werk, maar niemand is onmisbaar. Het kan wel voelen alsof je onmisbaar bent. Vooral als je een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt, kun je dat gevoel hebben. Misschien heb je normaal de behoefte om alles onder controle te houden, omdat je denkt dat zaken anders niet goed komen. Maar in de meeste gevallen zullen jouw taken opgepakt en uitgevoerd worden.

Het helpt om te zorgen voor een korte en duidelijke overdracht. Als je dit schriftelijk doet, heeft degene die jouw taken moet uitvoeren iets om op terug te vallen. Zijn jouw taken echt niet over te dragen?. Zorg dan dat één van jouw eerste taken als je weer aan de slag gaat is dat je je zaken zo inricht dat jouw werk blijft doorlopen als jij ziekt bent. Leg je neer bij het feit dat dit nu niet kan. En dat sommige dingen misschien moeten wachten.

Stop met nadenken over het werk. Het is totaal zinloos om nog te denken aan je werk nu je het hebt overgedragen aan anderen. Je heeft geen nut, je kunt er niets mee en het belemmert jouw herstel. Terwijl jouw herstel nu echt prioriteit nummer één moet zijn.

Neem geen werk mee naar huis om alsnog deels thuis te gaan werken. Het is ook niet handig om jouw collega’s vanuit huis te willen aan te sturen. Je moet het nu echt even helemaal uit handen geven. Alleen op dia manier kun je dit patroon doorbreken en kom je weer tot rust.

5 tips om werkstress te vermijden als jij thuis zit met een burn-out         

  1. Werkoverdracht. Zorg na het ziek melden voor korte toch duidelijke telefonische of schriftelijke overdracht;
  2. Werkgedachtes stoppen. Je kunt er nu niets mee en het belemmert je herstel alleen maar;
  3. Neem rust. Geef je lichaam en geest de rust die het nodig heeft om te herstellen. Geef toe aan je behoefte om extra te slapen;
  4. Geen werk. Doe even helemaal niets voor je werk. Dus ook geen e-mail controleren. Voor nu moet je dit echt aan anderen overlaten;
  5. Voorkom werkoverleg. Als er is overgedragen probeer dan werkoverleg te voorkomen. Zodat je echt even afstand van je werk kunt nemen. Komen je collega’s er echt niet uit? Geef dan alleen tips.

Dus maak jij je zorgen dat jouw werk blijft liggen nu je ziek thuis zit met een burn-out? Regel een goede overdracht, stop werkgedachtes, neem rust, richt je op jouw herstel in plaats van het werk. Op deze manier ben je zo snel mogelijk weer fit en kun je zelf weer aan het werk. En heb je als het goed is een betere balans tussen inspanning en ontspanning zodat je nooit meer een burn-out hoeft te krijgen.

Vorig artikelUitstelstress of is het net andersom?
Volgend artikelMantelzorg en stress: oorzaken en oplossingen
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.