Uitstelstress of is het net andersom?

409

Je kent het wel, je hebt een prachtige digitale to-do-lijst, maar in je hoofd zit ook nog van alles wat je eigenlijk wilt doen. Vaak zijn het zaken waarvan je denkt dat het nauwelijks de moeite is om op te schrijven. Toch blijven ze in je hoofd knagen.

Of dingen die je heel graag wilt omdat het goed is voor jou als persoon. Je schrijft ze toch maar niet op. Dat is toch raar? Dat doe je toch niet? Nou misschien is het juist goed om wel te doen. Juist om jou te herinneren dat het goed voor je is, dat je er blijer, fitter of meer ontspannen van wordt.

Juist de dingen die goed voor ons zijn stellen we vaak uit

Juist de dingen die goed voor ons zijn stellen we vaak uit. De dingen die voor onszelf belangrijk zijn. De dingen waar we wel bij varen. Nee, we doen eerst de andere zaken. De moetens. Veel mensen hebben een groot verantwoordelijkheidheids-gevoel. Eerst het werk, de verplichtingen, de sociale interacties, het huishouden, de boodschappen. Verzin het maar. Je to-do met “moetens” is vaak eindeloos en onuitputbaar. Er komt geen eind aan. Je zucht nog maar eens onder de ballast en gaat vermoeid verder. Ooit, eens, als je meer tijd hebt ………………………. dan komen de “willens” wel een keer aan bod. Dan komt wel aan bod wat goed is voor jou.

Ik schud je even wakker hoor

Laat ik je even wakker schudden. Dit is de verkeerde volgorde. Want voel eens hoe moe je bent. Hoe gestresst je bent. Hoe geïrriteerd en gehaast je bent. Is dat handig? Is dat helpend? Ik denk het niet. Want je mag dan een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben, maar hoe zit het met het verantwoordelijkheidsgevoel ten opzichte van jezelf? Hoe zou het zijn als je nu eerst voor jezelf gaat zorgen en dan pas voor al die andere dingen?

Hoe zou het zijn als je nu eens eerst een “willen” gaat doen. Dat geeft energie, je wordt er ontspannen van. Of misschien gewoon wel simpel blij! Voel eens hoe dat is. Wanneer je dan verder gaat met een “moeten” zal dat heel anders voelen. Gemakkelijker, meer vloeiend.

Balans is geen stilstand

De kunst is om moetens en willens met elkaar af te wisselen. Dat is namelijk ook een vorm van bezig zijn met de juiste balans. Balans is namelijk geen stilstand, maar een beetje wiebelen, zoeken naar een evenwicht. Afwisselen is daarom zo goed. Dat is ook een vorm van wiebelen en van evenwicht zoeken. Juist die afwisseling maakt dat dingen gemakkelijker gaan. Dat jij meer in evenwicht komt.

Bij een goede balans wordt je leven vanzelf lichter en minder zwaar

Grappig gevolg daarvan is dat moetens ineens veel minder zwaar wegen of voelen. Op de een of andere manier komt er een ander label aan te hangen. Dat brengt evenwicht namelijk teweeg. Wanneer je in staat bent om voor een goede balans te zorgen wordt je leven als vanzelf lichter en minder zwaar.

Conclusie

Stel de dingen die goed voor je zijn dus niet uit. Geef ze voorrang, zorg goed voor jezelf. Wissel moetens en willens met elkaar af voor de juiste balans en ervaar dan eens hoe dat voelt. Wellicht moet je er eerst even aan wennen. Heel misschien moet je jezelf er wel toe zetten, omdat je het niet gewend bent. Dat is helemaal niet erg. Gewoon blijven oefenen. Je krijgt het vanzelf in de vingers. Zeker als je gaat ervaren wat het je oplevert. Naast meer balans en jezelf een stuk fitter voelen heeft het ook nog tot gevolg dat je to-do-lijstje een stuk korter wordt.

Vorig artikelBurn-out, overspannen of depressief?
Volgend artikelHoe vermijd je stress als je ziek thuis zit met een burn-out?
In 2004 begon Joanke met haar praktijk De Essentie coaching & stressconsultancy. Ze is een echte stressexpert en begeleidt mensen (particulier en zakelijk) met stressgerelateerde klachten. Daarnaast is ze slaapcoach. In haar werk maakt ze o.a. gebruik van NLP, ACT, RET en Systemisch Werk (familieopstellingen).