Alles wat je aandacht geeft, groeit. Ook je stress?

2965

Stress, daarover schrijven we op stressplein. Uiteraard ook over aanverwante zaken. De vraag is eigenlijk, is het wel zo verstandig om zoveel over stress te schrijven en te lezen? Moeten we het juist niet heel anders aanpakken? Er is een gezegde: alles wat je aandacht geeft groeit”.

Dus, hebben we onze focus op stress, dan groeit onze stressbeleving en waarschijnlijk groeit ook onze stress. Daarom lees je dit blog en alle andere blogs op deze site. Toch begint er nu iets bij mij te knagen? En bij jou?

Focus op …………

Dusssss, is het niet veel verstandiger om onze focus op iets anders te richten. Om aandacht te gaan geven aan datgene wat we graag willen. Meer rust, meer balans. Meer ontspanning, meer …….. vul zelf maar in. In ieder geval meer van datgene wat belangrijk is voor jou.

Merk jij in alle hectiek van de dag nog wel de goede dingen op?

Want vertel me nu eens eerlijk. Merk jij in alle hectiek van de dag nog wel op wanneer het er wel is? Datgene wat je zo graag wilt. Ben jij je ondanks de stress nog wel bewust van het feit dat er zo nu en dan wel balans is. Dat je zo nu en dan nog wel ontspanning ervaart. Of dat je gewoon leuke en ontspannende dingen doet? Is die bewustwording er wel? Of ben je zo gefocust op dat wat je niet wilt, dat je het niet eens meer opmerkt?

Focus op de goede dingen

Hier zit een belangrijk punt. Focus is zeker heel belangrijk. Zeker als je een bepaald doel wilt bereiken. Dan is het top om goed gefocust te zijn, prioriteiten te stellen. Je aandacht daaraan te geven. Prima.Helaas doen we dit ook met de dingen waar we niet zo blij van worden. Dus met stress, of met andere vervelende danwel negatieve zaken. Niet handig dus.

Ga je met mij de uitdaging aan?

Zullen we de komende weken de boel eens omgooien? Ga je met mij de uitdaging aan? Zullen we in de komende periode ons eens richten op dat wat wel goed gaat? Zullen we gewoon eens bijhouden wanneer het er wel is, dat wat we zo graag willen hebben? Je zou daar gewoon aan het einde van iedere dag eens een lijstje van bij kunnen houden. Ga er aan het einde van de dag gewoon eens voor zitten. Heb je die dag rust ervaren, balans, ontspanning, vul maar in wat jij belangrijk vindt? Ik denk dat je versteld zult staan wat dit je oplevert.

Nee je stress verdwijnt niet als sneeuw voor de zon

Wanneer je dus aandacht geeft aan die zaken, dan weet ik zeker dat je je stress ook anders zult ervaren. Veel meer in het juiste perspectief. Het betekent niet dat je stress ineens als sneeuw voor de zon is verdwenen. Nee, dat niet. Het betekent dat je de stress een andere waarde gaat geven. Dat je het niet overheersend laat zijn. Hoe fijn is dat.Dus juist door een andere focus te kiezen, een andere manier van opmerkzaam zijn, zal je stress minder stresserig aanvoelen.

Blijf onderzoeken

Uiteraard is dit geen betoog om je stress volledig te negeren. Het blijft belangrijk om dat te onderzoeken. Het blijft belangrijk om te kijken wat je daaraan kunt doen, wat je kunt veranderen. Te kijken naar je grenzen en het juiste evenwicht. Dat is nog steeds ontzettend belangrijk. EN het is belangrijk om ook naar het goede – wat er zeker is – te kijken. Op die manier komt je stress in het juiste perspectief te staan en dat is alleen maar fijn en zinvol.

Veel plezier met het maken van je daglijstjes en laat me eens weten hoe je dat ervaart.

Vorig artikelHoe de natuur je aan meer rust helpt
Volgend artikelBoekrecensie: Opgebrand
In 2004 begon Joanke met haar praktijk De Essentie coaching & stressconsultancy. Ze is een echte stressexpert en begeleidt mensen (particulier en zakelijk) met stressgerelateerde klachten. Daarnaast is ze slaapcoach. In haar werk maakt ze o.a. gebruik van NLP, ACT, RET en Systemisch Werk (familieopstellingen).