Hoe de natuur je aan meer rust helpt

Ons leven ziet er heel anders uit en is veel drukker dat dat van onze voorouders. Wij staan daardoor verder af van de natuur dan onze voorouders. We werken en leven het meeste binnen. En dat gecombineerd met meer hectiek zorgt voor onrust en stress.

De kans is groot dat je je dag vooral zittend en binnen doorbrengt. Terwijl onze voorouders meer in beweging waren en meer tijd buiten doorbrachten. De spanning en druk zijn tegenwoordig ook naders. En die spanningen worden tegenwoordig niet meer vanzelf ontladen door we niet meer achter een prooi aan hoeven te rennen, maar alles vanachter je computer kunt bestellen.

Hierdoor ervaar je onrust. En stressklachten als nekpijn, rugpijn, een gejaagd gevoel. Krijg mentale klachten waardoor je negatiever denkt. Door de onrust slaap je slechter. Je bent continu moe. Je hebt zo veel ballen in de lucht te houden dat je ook het gevoel hebt dat je anderen te kort doet.

De spanningen in je lichaam lopen steeds verder op. Dit gaat vaak geleidelijk waardoor je het vaak niet zo door hebt. Je slaapt een keertje wat slechter of blijft moe. Doordat je weer enigszins hersteld gaat dit ongemerkt een tijd zo door. Dit kan weken, maanden of jaren duren. Je merkt misschien niet bewust dat je in een neerwaartse spiraal zit. Omdat je steeds minder volledig hersteld. Je krijgt steeds meer klachten en je vermoeidheid gaat niet meer over.

Tijdens vakanties zoek ik vaak de natuur op. Zo heb ik bijvoorbeeld wandeltochten op La Palma en Grand Cananaria gemaakt. En in Spanje heb ik in de binnenlanden wild gekampeerd. Ik ervaar dan elke keer weer hoe fijn het is om veel buiten in de natuur te zijn. Op La Palma was ik enorm onder de indruk van het natuurschoon rond de vulkanen. Het kon me soms tot tranen aan toe raken hoe mooi bepaalde plekken in de natuur zijn. Door het wildkamperen kon ik ervaren hoe het vroeger bij de natuurvolkeren moet zijn geweest. Ik waste me in het meer, kookte buiten op een gasstel, en sliep in een tent. Als kind speelde ik al heel veel buiten. Maar ik wat dat een beetje kwijt geraakt. Tot ik op 25 jarige leeftijd een kampeer rondreis maakte door de natuurgebieden van West Amerika. Toen realiseerde ik me pas weer hoe belangrijk het voor me is om in de natuur te zijn.

Zelfs het uitzicht op de natuur heeft al een ontspannende werking. Als je vanuit je huis of kantoor uitkijkt op bomen heeft dat dus al een positief effect op je stemming. Er wordt ook niet voor niets in de zorg vaak gewandeld met patiënten, gewerkt in tuinen of tijd doorgebracht op een zorgboerderij. Bij wetenschappelijk onderzoek is het effect van de natuur op mensen onderzocht, en daarbij is aangetoond dat een verblijf in de natuur gunstig is voor je gezondheid en je gemoedstoestand. Bij het herstellen van stress, overspannenheid of een burn-out helpt het om dagelijks in de natuur te zijn.

Ook de creativiteit, intellectuele helderheid en intuïtie wordt door wandelen sterk gestimuleerd. Veel artiesten, musici, filosofen en wetenschappers maken vaak wandelingen in de natuur om inspiratie op te doen. Daarnaast maakt door het wandelen je lichaam dopamine en endorfine aan waardoor je je ook prettig voelt.

Je kunt gebruik maken van de gratis ontspannende werking van de natuur. Hier moet je misschien iets meer moeite voor doen dan je voorouders. Maar als je het combineert met bijvoorbeeld je reistijd of jouw lunchpauze is dat goed te doen. Tijdens een pauze kunt bijvoorbeeld even een wandeling maken. Dat werkt ontspannend en inspirerend.

Kortom heb je behoefte aan meer rust, een betere gezondheid en een positief gevoel? Ga de natuur in, het doet je goed. Hierdoor heb je meer rust en je pijnklachten verminderen. Je voelt je niet langer gejaagd. Je slaapt beter en het geeft een goed gevoel. Je slaapt beter, je voelt je energieker en bent meer geïnspireerd. We leven wel in Nederland, dus neem soms voor de zekerheid een paraplu mee. Mensen met een hond wandelen ook het hele jaar door, dus kun jij dat ook! De natuur werkt ontspannend voor lichaam en geest, niet alleen bij mij, maar ook bij jou!

Vorig artikel8 tips om je weekeinde ontspannen door te brengen
Volgend artikelAlles wat je aandacht geeft, groeit. Ook je stress?
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.