8 tips om je weekeinde ontspannen door te brengen

805

Herken je dat gevoel? Dat je op donderdag denkt: nog één dag en dan is het eindelijk weekeinde!

Als je veel stress ervaart neemt de energie in de loop van de week af, en kun je enorm uitzien naar het weekeinde. In gedachten zie je het al voor je: even niets moeten, of juist al die dingen doen waar je deze week niet aan toe kwam. En toch, soms heb je na afloop van het weekeinde het idee dat je te weinig genoten hebt, of te weinig je ontspanning en rust hebt gevonden. Dat zijn duidelijke signalen dat je het – in ieder geval een tijdje – echt rustiger aan moet doen. Hoe je dat aanpakt? Ik geef je 8 tips om je weekeinde ontspannen door te brengen.

 1. Start je weekeinde bewust
  Start je weekeinde met een duidelijk ontspan-moment. Drink op vrijdagavond een wijntje, ga uitgebreid in bad, ga uit eten of haal iets lekkers in huis. Door een bewust ontspan-signaal geef je een markering aan twee dagen niet “moeten”.
 2. Houd je verwachtingen realistisch
  Omdat je door de week te veel stress ervaart of te moe bent, kun je het gevoel hebben dat je in deze twee dagen MOET ontspannen of heb je een to-do lijst liggen van zaken waar je door de week niet aan toe kwam. Laat je niet opjagen door je gevoel of taken die gedaan moeten worden. Wees realistisch in wat je wel en niet kunt doen en wees tevreden met wat er is.
 3. Zet de “aan” knop uit 
  We zijn altijd bereikbaar en halen constant informatie op. Doe je telefoon uit of leg hem op een plek waar je hem niet direct ziet of hoort. Sluit je af voor prikkels van social media, what’sapp en sms en kies één of twee momenten waarop je je telefoon checkt. De rest van de tijd is voor jou en kun je prikkel-vrij besteden.
 4. Luister naar je lichaam
  Stress zorgt ervoor dat je in je hoofd gaat zitten. Aan het begin van het weekeinde is je hoofd waarschijnlijk nog vol gedachten. Neem bewust de tijd om de gedachten los te laten en naar je lichaam te luisteren. Waar voel je de stress en wat wil je lichaam je vertellen? Heeft je lijf behoefte aan slapen of niksen geef er aan toe. Geeft je lichaam aan dat er ruimte is om iets te ondernemen, doe dat dan. Door te luisteren naar je lichaam kom je uit je hoofd en zal ook daar de rust terugkeren.
 5. Focus je op één ding tegelijk
  Als je gehaast of gestrest bent en je to-do lijst is lang, dan kun je neiging hebben om alles tegelijk aan te pakken. Dit werkt meestal averechts. Focus je op één ding, maak dat af, en pak pas daarna een tweede taak op. Dit is efficiënter, overzichtelijker en geeft rust.
 6. Laat het moeten los
  Omdat je concentratie afneemt bij teveel stress, heb je soms de neiging alles te plannen om maar niets te vergeten. Daardoor blijf je in een soort van moeten-stand en zul je minder gemakkelijk ontspannen. Iets spontaans ondernemen geeft veel meer energie. Is het mooi weer stap op de fiets of ga lekker wandelen. Ga spontaan naar de film of lunch buiten de deur. Je zult zien dat dit je meer energie geeft dan het afwerken van je verplichtingen.
 7. Houd je normale ritme aan 
  Als je erg moe bent heb je de neiging om extra vroeg naar bed te gaan of heel lang uit te slapen. Helaas ga je je hier vaak niet fitter door voelen. Door ook in het weekeinde vast te houden aan je normale waak- en slaapritme en daarnaast goed te luisteren naar je lichaam zul je meer energie opdoen.
 8. Sluit je weekeinde duidelijk af
  Zoals je je weekeinde met een duidelijk moment bent begonnen, kun je je weekeinde ook duidelijk afsluiten. Wees daarbij lief voor je zelf. Zijn er zaken niet gelukt of niet gedaan: dat mag. Ben je minder uitgerust dan je zou willen: dat kan (zorg dan de komende week voor voldoende ontspanning). Bedenk voor je zelf een ritueel of moment dat jou voor een ontspannen maar duidelijk einde van je weekeinde aangeeft.

 

Vorig artikelBoekrecensie: Gebroken wilskracht
Volgend artikelHoe de natuur je aan meer rust helpt
Henny Lemstra begeleidt mensen die door verlies (van bijv. werk of gezondheid), stress of burn-out de grip op hun leven - tijdelijk - zijn kwijtgeraakt, en de regie weer terug willen. Dit doet zij door middel van individuele coaching, workshops en thema-wandelingen waarin zij coaching, natuur en mindfulness combineert.