Body Stress Release

Body stress release wat is het?

Body stress = lichaamsspanning, release = vrijmaken/loslaten

Elke dag worden we blootgesteld aan stress. Het woord ‘stress’ wordt vaak geassocieerd met te druk, te haastig, vervelend, deadlines, enzovoort. Toch is stress in een bepaalde mate ook noodzakelijk. Het houdt ons lichaam actief, fit, alert en zet aan tot vooruitgang.

Stress is dus positief, zolang het ons vooruit helpt. Stress wordt een negatieve factor zodra het tegen ons gaat werken, als er sprake is van teveel stress. Dat is het geval bij overbelasting: dan wordt onze persoonlijke grens van noodzakelijke stress te vaak overschreden. Bij (regelmatige) overbelasting is het lichaam niet meer in staat zich aan te passen. Het lichaam gaat zich verzetten, gaat zich als het ware ‘schrap zetten’.

De stress wordt dan door het lichaam als spanning vastgezet. Het is belangrijk om te weten dat dit gebeurt door het autonome zenuwstelsel. Met andere woorden: we hebben daar zelf geen enkele invloed op; het lichaam doet dat automatisch. Waarom? Om ons te beschermen, om ons af te remmen.

Door het afgeven van verschillende signalen, bijvoorbeeld pijnprikkels of vermoeidheid, probeert het lichaam ons te vertellen dat we de overbelasting moeten stoppen. Er is rust nodig om die overmatige stress te verwerken, om ervoor te zorgen dat het lichaam zelf weer kan herstellen.

Body stress is dus een term die verwijst naar iedere spanning die zich in een fysiek systeem heeft vastgezet en die het lichaam niet heeft kunnen loslaten.

Oorzaak van lichaam stress

De oorzaak van die vastgezette spanning kan fysiek zijn, bijvoorbeeld een verkeerde werkhouding, een ongeluk of valpartij. Ook kan het lichaam zich gaan wapenen tegen emotionele overbelasting. Dit kan het gevolg zijn van te hoge werkdruk, relatieproblemen of andere emotionele of psychische spanning. In sommige gevallen kan zelfs contact met stoffen of voedsel een beschermingsreactie opwekken, denk hierbij aan allergieën of contact met chemische stoffen.

Gevolgen van body stress

Vastgezette spierspanningen onderdrukken het zenuwstelsel, waardoor het “aansturen” of “waarnemen” van betreffende lichaamsfuncties vanuit de hersenen en het ruggenmerg verstoord is. Verstoring van het zenuwstelsel kan elke lichaamsfunctie negatief beïnvloeden.

Zo kunnen zenuwen naar de benen en armen worden geïrriteerd, maar ook zenuwen richting de organen als de darmen en maag. Daarnaast belemmerd de onderdrukking van het zenuwstelsel het zelf genezend vermogen van het lichaam.

Welke stress klachten kunnen er ontstaan

Mogelijke klachten die kunnen ontstaan van jarenlange overbelasting:

 • Rugpijn, pijnlijke en stijve nek of schouders
 • Hoofdpijn, migraine, oorsuizen
 • Vermoeidheid, slaapproblemen
 • Tintelingen, krampen of gevoelloosheid in armen of benen
 • Pijn in heupen, benen en billen
 • Onrustige benen, pijnlijke knieën en enkels
 • Brandend maagzuur en darmklachten
 • Groeipijnen, bedplassen
 • Baby’s die langdurig en onverklaarbaar huilen, darmkrampen
 • Zwangerschapsklachten, bijvoorbeeld bekkenpijn
 • Burn-out, depressie

Wij mensen zijn soms geneigd om klachten te zien als een tekortkoming van het lichaam. Wat doen we dan nog wel eens? We gaan er eens extra tegenaan! Het lichaam reageert met nog meer aanspannen, het zenuwstelsel wordt meer beïnvloed en zo ontstaat de neergaande spiraal. Zo gaat dat door, soms jarenlang.

Afhankelijk van het aantal en de soorten ‘klappen’ die het lichaam te verwerken krijgt, komt het lichaam – als een neerwaartse spiraal – steeds verder van zijn gezonde situatie af te staan. Body Stress Release kan er voor zorgen dat de spiraal weer wordt omgedraaid in de richting van de oorspronkelijke, gezonde toestand.

Body Stress Release zet een proces op gang waarbij het lichaam spierspanningen loslaat, zodat het lichaam kan herstellen van de overbelasting en het zenuwstelsel weer normaal kan functioneren. Dit proces van loslaten en herstellen wordt door de BSR-practitioner gedurende meerdere behandelingen gefaciliteerd. Vroeg of laat krijgen we allemaal te maken met overbelasting door stress. Daarom kan ook iedereen baat hebben bij Body Stress Release.

Vanwege de zachte benadering is BSR geschikt voor alle leeftijden – van pasgeboren baby’s tot ouderen, ook op zeer hoge leeftijd – en voor mensen in iedere gezondheidstoestand. BSR is een op zich zelf staande, complementaire gezondheidstechniek dat samen gaat met andere vormen van medisch handelen.

Meer informatie is te vinden op de website van de beroepsvereniging BSRAN.

Vorig artikelBen jij een pleaser?
Volgend artikelZo ga je om met dominante mensen waar je onzeker van wordt
Dit artikel is aangeleverd door Body Stress Release Nederland. BSRAN waarborgt de kwaliteit, professionaliteit en continuïteit van Body Stress Release als preventieve- en curatieve techniek, ter bevordering van optimale gezondheid (zelfherstel) van ieder mens, om te kunnen leven naar volle potentie. Meer over de BSR techniek en hoe het in zijn werk gaat kunt u lezen op de landelijke website.