Ik luister dagelijks naar Studio Brussel. In de zomermaanden bombardeert de radiozender hun winterse slogan Live is music in Summer is music. Bij een leuk nummer ben ik geneigd om de boel eens lekker open te draaien, maar grotendeels staan de geluidsboxen afgesteld op het niveau koptelefoon. Ik hou rekening met mijn buren. Toegegeven, zo nu en dan is het leuk om een keertje te barbecueën, met een koud biertje en gezelschap. En op een warme zomeravond weleens een romantisch vuurtje stoken kan ook geen kwaad. Maar wat doe je als buren denken dat de wereld om hen draait en dag in dag uit voor overlast zorgen?
Inhoudsopgave
Burengerucht
Gelukkig heb ik er niet mee te maken. Ik woon in de polder waar de natuur de overhand heeft en ik geen last heb van buurtgenoten die het leven van de ander gewild of ongewild zuur maken. Hoe anders is dat in de stad of op plekken waar de mens op een kluitje woont? De cijfers zijn schrikbarend, een haast schrale troost voor hen die dagelijks te maken hebben met een overdaad aan geuren en geluiden. Burengerucht kent allerlei vormen en prijkt bovenaan het lijstje ergernissen. Het klopt dat een ieder overlast anders beleeft, de van nature gevoelige oren zullen doorgaans meer last ervaren. De gestreste mens des te meer, omdat chronische stress en burn-out overgevoelig maakt voor omgevingsgeluiden. Zelfs een gesprek voeren op normaal geluidsniveau kan al te veel zijn. Andersom kan chronische hinder van buren overmatige stress opleveren, en niet zo’n klein beetje ook. Het leidt tot allerlei gezondheidsklachten als overlast niet stopt of mindert.
Barbecue- en steigerhoutgeneratie
In de literatuur en op andere plekken geven deskundigen tips en trucs om hinder te beperken of op te heffen: ga in gesprek, blijf rustig, gebruik ik-boodschappen, vertel op rustige toon wat precies de last is en probeer tot overeenstemming te komen. Haal ze in huis, zet koffie, laat ze de bastonen horen die de kopjes in de kast doen rinkelen en het portret van oma doet wankelen. Met een dosis sociale vaardigheden kan het zomaar gebeuren dat de barbecue- en steigerhoutgeneratie overtuigt is van de herrie en stank die ze zelf veroorzaakt. Maar de praktijk wijst uit dat zij lang niet altijd bereid zijn in te schikken. Wanneer dat het geval is, kan een bemiddelaar of mediator een poging wagen om de impasse te doorbreken. En als dat ook niet helpt, is de civiele rechter de laatste strohalm mits je klacht doorweekt is van bewijsmateriaal.
Afstemming
Afstemmen door afspraken te maken – wat, waar, wanneer – helpt om de last in
controleerbare brokken tot je te nemen. Het is meer dan prettig als je zelf aan de knop van de buren kan draaien zonder het eigen huis te ontvluchten, depressief of agressief te worden of ruzie met je partner te krijgen. Verhuizen kan een optie zijn als niets helpt, maar lang niet iedereen heeft die mogelijkheid.
Sociaal dier
Nederland is van het polderen, eindeloos dooremmeren om de veroorzaker van de overlast te overtuigen dat rekening houden met de ander samenleven prettig maakt. Misschien is het een idee om slachtoffers met raad maar vooral daad bij te staan zoals in Engeland het geval is, met een Noise Squad Team. Echter, er is veel meer aan de hand dan alleen het bestrijden van overlastveroorzakende buren. Het gaat dieper, filosofischer, wanneer je bedenkt dat de nieuwe mens leeft met de gedachte dat het leven eenmalig is en dat alleen een goede reden is om er volop van te genieten. Summer is music, met alles erop en eraan. Het besef dat de mens een sociaal dier is, lijkt verder weg dan ooit.