Uit een grootschalig Duits onderzoek blijkt dat stress besmettelijk is. Want als je naar iemand kijkt die in een stressvolle situatie zit, maakt je lichaam ook het stresshormonen aan. Als je zelf stress ervaart maakt je lichaam ook stresshormonen aan. Dit zorgt ervoor dat je beter kunt omgaan met een stressvolle situatie. Nu is bekend dat empatische stress bestaat.
Stel je ziet hoe jouw collega last heeft van stress, omdat hij of zij voor een deadline zit. Ook al heb je zelf op dat moment geen stress, je lichaam kan dan toch het stresshormonen aanmaken. Op die manier kun je ook als je zelf niet in een stressvolle situatie zit, door gestreste mensen zelf ook gestrest raken.
Als er te vaak en te lang stresshormonen in je lichaam zijn, kun je daardoor bijvoorbeeld de volgende klachten krijgen: vergeetachtigheid, depressiviteit en angsten. Het stresshormoon cortisol is belangrijk bij verschillende geestelijke of lichamelijk uitdagende situaties, te veel is echter niet goed. Bij het Duitse onderzoek moesten proefpersonen verschillende taken en interviews verrichten, terwijl twee analisten hun prestaties onderzochten. Slechts vijf procent van de proefpersonen bleef kalm, de andere 95% kreeg te maken met verhoogde cortisolwaarden.
Vijfentwintig procent van de toeschouwers, proefpersonen die moesten toekijken bij het testen, had ook meer stresshormonen. Dit effect was het sterkste, bij veertig procent, wanneer de toeschouwer en de deelnemer van de stresstest partners waren. Zelfs bij vreemden was er nog een toename van stresshormonen van tien procent. Daarnaast was de hoeveelheid stress die de toeschouwers ervoeren, ook afhankelijk van de locatie. Als de toeschouwers via een televisie meekeken waren verhoogde cortisolwaarden lager dan wanneer ze achter glas meekeken.
Let dus niet alleen op jouw eigen stress maar ook die van de mensen uit jouw naaste omgeving. Zo voorkom je dat de stress op jou overslaat. Je kunt er voor kiezen om of een blokje om te lopen of als de persson iemand uit jouw naaste omgeving is, hem of haar te helpen zich weer te ontspannen.
Geef niet toe aan de zin om te snoepen als je stress ervaart. Je lichaam heeft in stressvolle tijden meer glucose nodig. Glucose ligt in principe wel opgeslagen in je lichaam, maar het kost energie om dat weer op te halen. Om die reden zal het lichaam proberen snel zoetigheid binnen te krijgen omdat dit sneller is. Het nadeel hiervan is dat het voor grote schommelingen in jouw bloedsuiker zorgt, wat nog meer stress in jouw lichaam veroorzaakt.
3 tips om besmetting door gestreste mensen te voorkomen
- Zorg dat jouw stressniveau laag is. Als jij jouw stress bepwerkt weet te houden, is het niet zo erg als jouw stresshormonen iets stijgen als je te kampen krijgt met een gestrest persoon.
- Geen invloed op de gestreste persoon? Ga deze persoon uit de weg. Bijvoorbeeld als je mensen op straat of in een winkel ontmoet.
- Wel invloed op de gestreste persoon? Bespreek zijn of haar stressniveau. Het kan zijn dat mensen zich niet bewust zijn van hun stress. Als je het bespreekbaar maakt, kunnen zij hun stress oplossen. Dat is dus, gezien de besmettelijkheid, voor jullie beide beter!
Kortom let op de besmettelijkheid van stress. Vijftig procent van de mensen ervaart stress, hierdoor kan een burn-out ontstaan, een depressie of angsten. Door jezelf te managen en de mensen uit jouw naaste omgeving te helpen hun stress te beperken, mensen uit de weg te gaan waar je geen invloed op hebt, kun jij de rust bewaren. Op die manier kun jij gezond leven en meer genieten.