Op nummer twee van stressvolle gebeurtenissen staat een scheiding. Ook als je niet getrouwd bent en wel samenwoont is het uit elkaar gaan stressvol. De Amerikaanse psychiaters Holmes en Rahe hebben wetenschappelijk onderzoek gedaan en ontdekten de relatie tussen belastende gebeurtenissen en de kans op het ontwikkeling van stressklachten en ziektes. Op nummer één van deze lijst staat het overlijden van je partner.
Als je gaat scheiden of uit elkaar gaat, maak je je zorgen over de onzekere toekomst. “Wie kan er in het huis blijven wonen?” en “Zal ik de rest van mijn leven alleen blijven? Of “Wat en hoe moet alles financieel geregeld worden?”, zijn gedachtes die je kunt hebben in deze onduidelijke tijd. En juist die onduidelijkheid zorgt voor stress.
Je ervaart heftige emoties. De boosheid dat het niet geslaagd is. Het verdriet dat het voorbij is. De angst voor de toekomst. Als het niet jouw beslissing is geweest kun je jezelf dingen gaan verwijten. Je kunt blijven hangen in negatieve emoties. Je voelt je je in de steek gelaten. En ga je aan jezelf twijfelen of je wel leuk genoeg bent. Hoe dan ook als de stress te lang duurt, kan jouw lichaam niet meer optimaal functioneren. Jouw lichaam komt niet meer tot rust en dus wordt je bevattelijk voor ziektes en depressieve gevoelens.
Je kunt de stressfactor, de scheiding of het uit elkaar gaan, niet veranderen wel hoe je ermee omgaat. Het feit dat je leven op zijn kop staat is stressvol. Want er moeten inderdaad veel praktische zaken geregeld worden. En dat terwijl het juist op dat moment lastig is om nog goed te overleggen. Omdat je beide veel emoties ervaart. Dus hoe kun je zorgen dat je hier met zo min mogelijk stress doorheen komt?
Leg je neer bij het feit dat jullie uit elkaar zijn, ook als je het graag anders had gezien. Weerstand hebben tegen iets wat je niet wilt lijkt logisch, maar als het niet kunt veranderen is het verspilde energie om er tegen te vechten. Het geeft je alleen maar meer stress. Als je een mindset aanneemt van: “Oké, we gaan uit elkaar, hoe kan ik dit goed mogelijk regelen. En hoe kan ik weer een leven alleen opbouwen”, zorgt voor meer rust.
Ook als je goed uit elkaar gaat kunnen er toch als nog meningsverschillen ontstaan die de sfeer negatief beïnvloeden. Vooral als je niet zelf hebt gekozen voor deze situatie kan het lastig zijn om jouw boosheid niet om je ex-partner te richten. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen emoties, als je dit samen kan doorleven is dat mooi. Maar vaak zorgt dat alleen maar voor meer gedoe. Heb je wel zelf de keuze gemaakt, ga niet te veel in en trek je dan niet te veel aan van deze emoties die onderdeel zijn van het verwerkingsproces.
Ook als jij degene bent die de keuze heeft gemaakt om te relatie te verbreken kun je last hebben van stress. Je hebt de keuze gemaakt omdat je denkt dat dat beter is, maar voor jou is het ook spannend omdat je nog niet zeker weet of dat ook echt zo is. Jouw leven gaat ook ingrijpend veranderen, en dus kan ook jij verdriet en angst voelen. Neem jouw emoties serieus ze zijn niet voor niets een signaal van jouw systeem.
7 tips om stress te beperken bij een scheiding of uit elkaar gaan:
- Accepteer het feit dat jullie gaan scheiding of uit elkaar gaan;
- Zorg dat je de praktische zaken zo goed mogelijk afhandelt. Niemand wordt beter van een vechtscheiding die de hoeveelheid en de duur van de stress alleen maar verergerd;
- Neem verantwoording voor je eigen emoties. Richt ze niet op de ander door in verwijten te praten. Onderdruk ze niet, je hoeft ze alleen maar te ervaren;
- Vergroot je zelfvertrouwen. Je zelfvertrouwen heeft misschien een knauw gekregen, zorg dat je dingen doet die je zelfvertrouwen weer vergroten;
- Wees lief voor jezelf. Zorg voor extra veel ontspanning. Op die manier kan je lijf herstellen van de stresshormonen die door je lijf gieren;
- Zorg dat je voldoende beweging krijgt en eet gezonde voeding. Je hebt misschien de neiging om onderuit op de bank te gaan zitten snaaien. Juist niet doen! Zorg dat je lichaam de juiste voedingstoffen krijgt om de stress te verminderen.
- Als er kinderen bij betrokken zijn help ze dan om dit te verwerken. Vertel op hun niveau dat jullie uit elkaar gaan en zorg dat ze zowel het contact met vader en moeder kunnen onderhouden.
Kortom dat scheiden of uit elkaar gaan stressvol is kun je niet veranderen, wel hoe je ermee omgaat. Je bespaart jezelf onnodige stress door op een gezonde manier met de praktische zaken, jouw emoties, lichaamsbeweging, voeding en ontspanning om te gaan zodat je op een positieve manier weer aan een nieuwe levensfase kunt beginnen.