In 5 stappen weer tot rust komen na een hectische periode

1271

Soms heb je van die momenten in je leven dat alles tegelijk speelt. Het kan dan lastig zijn om je hoofd boven water te houden. Je zit er zo midden in dat je het op dat moment niet eens door hebt. Daarna merk je soms pas dat het allemaal te veel was

Je hebt te horen gekregen dat door een reorganisatie jouw baan onzeker is. Ook al duurt het nog even, je maakt je daar toch nu al druk over en ziet beren op de weg. Je partner kwakkelt met zijn gezondheid waardoor hij jouw hulp nodig heeft. Daarnaast is ook een vriendin ernstig ziek. Je wilt haar graag bijstaan, dus daar steek je ook veel tijd en energie in. Je maakt je over beide zorgen.

Je houd je sterk en doet wat je moet doen. Maar zodra de ergste hectiek voorbij is, merk je dat je vermoeid blijft. Je vergeet dingen vergeet. Je wordt negatiever en je mist het fijne gevoel dat je eerder had als je iets leuks ging doen. Je wilt van alles maar er komt weinig uit jouw handen.

Achteraf waren het te veel stressvolle gebeurtenissen bij elkaar. Het leek alsof je je goed staande hield. Maar dat leek alleen maar zo omdat je op dat moment niet toe kwam aan jouw emoties. Zodra je in rustiger vaarwater terecht komt merk je ineens dat je emoties erg hoog zitten. En daar schrik je van.

Realiseer je dat de drukke tijd de oorzaak hiervan is. En dat het de onverwerkte emoties zijn die er nu alsnog uitkomen. Dat helpt om te voorkomen dat je ook nog eens gaat piekeren over die emoties, of jezelf op je kop geeft dat je je niet zo moet aanstellen. Dat geeft als meer rust en helpt het extra opbouwen van spanning voorkomen.

Alle emoties die je niet uit, worden opgeslagen in jouw lichaam. Die kunnen er dus op een bepaald moment alsnog uitkomen. En dan kan het heftig zijn omdat je onbewust het één en ander hebt opgespaard. Je kunt het je voorstellen als een soort vat waar je emoties inzitten. Als het vat vol genoeg is gaat vanzelf de deksel er vanaf en stroom je over van emoties.

Als de  oude emoties boven komen denk je misschien: “O, nee, niet weer hier heb ik geen zin in”. Maar hiermee vererger je jouw situatie. Door te oordelen over wat er gebeurd, voer jij de druk en stress onnodig op. Omdat de spanning niet kan ontladen.

In 5 stappen weer tot rust komen na een hectische periode

  1. Geen paniek bij emoties! Raak niet in paniek als er zich heftige emoties voordoen. Zie het als een onweersbui die de spanning moet ontladen. Zo moet jouw lichaam zich ook ontladen;
  2. Accepteer, dat het nu zo is. Ook al vindt je het niet leuk. Jezelf verzetten tegen de werkelijkheid bezorgt je alleen maar meer onrust;
  3. Vul energie aan door voldoende rustmomenten te nemen. Op die manier worden de stresshormonen in je lichaam weer afgebouwd. Daarna ben je weer fit zodat je weer van alles kunt doen;
  4. Zorg voor gezonde voeding. Zodat je lichaam de juiste bouwstoffen heeft om de stress af te bouwen en de energie weer op te bouwen;
  5. Monitor jezelf. Zodat je merkt dat er verbetering is. Als je dit liever niet alleen wilt oplossen of je merkt dat het niet voldoende hersteld dan help ik je daar natuurlijk met alle plezier bij. Dat is vaak effectiever en je hoeft het niet alleen te doen.

Ik had eens een klant die een scheiding meemaakte, een verhuizing en ruzie in haar familie. Ze hield zich staande, maar raakte wel in een negatieve spiraal. Toen ze eenmaal in het nieuwe huis zat kwamen alle emoties naar boven waar ze door de drukke tijd niet aan toe was gekomen. We zijn samen aan de slag gegaan en nadien waren haar emoties weer in balans. Ze had ze meer zelfvertrouwen, meer energie, kon ze alles weer onthouden, en ze genoot van haar nieuwe leven.

Kortom heb je een drukke tijd achter de rug? Zorg dat je jouw energie op peil krijgt. Dat je voldoende rust neemt en gezond eet. Zorg dat je jouw situatie voor nu accepteert en je emoties laat stromen. Zodat jij je snel weer meer energie hebt, dingen weer kunt onthouden, meer rust hebt, weer positiever bent, en weer kunt genieten.

Vorig artikelIn 7 stappen dichter bij jezelf zijn
Volgend artikelBang in het donker: waar komt dit vandaan en wat kun je eraan doen?
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.