Migraine: symptomen, oorzaken en oplossingen

6207

In Nederland heeft 1 op de 6 mensen last van migraine. Daarmee is migraine een serieuze aandoening.

In deze blog lees je alles over migraine. Eerst leggen we uit wat migraine is. Vervolgens bespreken we de symptomen en oorzaken van migraine en gaan we dieper in op de relatie tussen stress en migraine. Tenslotte benoemen we verschillende behandelingen en oplossingen voor migraine.

Wat is migraine?

Migraine is een chronische (erfelijke) hersenziekte die zich meestal uit in een bonkende hoofdpijn. Dit kan  enkele uren tot enkele dagen aanhouden. Vaak komt migraine voor in de vorm van migraineaanvallen, waarbij er sprake is van hoofdpijn aan één kant van je hoofd. Over het algemeen hebben dergelijke migraineaanvallen een duidelijk begin en einde, hoewel dit per persoon kan verschillen.

Hoofdpijn of migraine?

Veel mensen associëren migraine vaak met hoofdpijn, toch verschilt dit wel degelijk. Migraine is ernstiger dan hoofdpijn. Hoofdpijn is meestal een reactie van je lichaam op het hebben van teveel stress of het lijden aan een bepaalde ziekte. Daarentegen is migraine een aandoening met verschillende bijverschijnselen, zoals hoofdpijn. Een migraineaanval duurt vaak ook langer en is heftiger dan de gemiddelde hoofdpijn.

Symptomen van migraine

In de meeste gevallen zijn de symptomen van klassiek migraine onder te verdelen in 5 fasen. Elke fase heeft zo zijn eigen symptomen, die wij hieronder behandelen.

Fasen van een klassieke migraineaanval

  • Waarschuwingsfase: deze fase kan enkele uren tot een paar dagen voor de hoofdpijnfase beginnen. De symptomen verschillen per persoon, maar bestaan doorgaans uit: neusverkoudheid, vasthouden van vocht, aanmaken van veel speeksel, moeheid, krijgen van rode ogen, wazig zien, overgevoeligheid voor licht en geluid, stemmingswisselingen, diarree of overgeven.
  • Aurafase: 15% van de mensen met migraine krijgt te maken met de aurafase. Deze komt binnen een uur voor de hoofdpijnfase opzetten en houdt ongeveer 20 minuten aan. Symptomen of verschijnselen die je kunt verwachten, zijn: korte neurologische haperingen, waarbij je last hebt van lichtflitsen, tintelingen, spraakverlies of uitval van bepaalde delen van je lichaam. De symptomen in de aurafase stoppen zodra de hoofdpijnfase begint.
  • Hoofdpijnfase: deze fase houdt 4 tot 72 uur aan. Migraineklachten die in deze fase kunnen voorkomen zijn: overgevoeligheid voor licht en geluid, misselijkheid, overgeven, diarree en een bonkende hoofdpijn. De hoofdpijn vindt, zoals eerder gezegd, meestal plaats aan één kant van het hoofd. De plaats van de pijn kan per keer verschillen. Bovendien kan de pijn zich ook verplaatsen naar je nek of rond je ogen.
  • Herstelfase: tijdens de herstelfase nemen de symptomen en klachten doorgaans af en val je vaak in slaap. Bij het wakker worden kun je vervolgens nog last hebben van een licht zeurende hoofdpijn.
  • Intervalfase: dit is de periode tussen de migraineaanvallen door. De lengte van deze fase kan per persoon verschillen, maar varieert tussen enkele dagen tot een paar maanden.

Niet-klassieke migraineaanvallen vaker bij mannen dan vrouwen

Naast klassieke migraineaanvallen, bestaan er ook niet-klassieke migraineaanvallen. Deze aanvallen vinden vaker plaats bij mannen dan bij vrouwen en kondigen zich doorgaans niet zo duidelijk van tevoren aan. Bij vrouwen uit de migraine zich meestal op de klassieke manier, waarbij de hormoonhuishouding ook van invloed is op de migraine. Dit lichten we nader toe bij de oorzaken van migraine.

Oorzaken van migraine

Hoewel nog niet alle oorzaken van migraine ook daadwerkelijk wetenschappelijk zijn bewezen, hebben we hieronder een opsomming gemaakt van de meest voorkomende oorzaken van migraine.

1. Ontregeling hersenstam

De lichamelijke oorzaak van migraine kan mogelijk liggen bij je hersenstam. Door ontregeling van je hersenstam is namelijk de samenwerking met de bloedvaten tijdelijk verstoord, dit zorgt voor een verlaagde prikkeldrempel. Je krijgt hierbij meer prikkels binnen dan normaal, waardoor je gevoeliger bent voor de symptomen van migraine.

Oorzaken die tot een verlaagde prikkeldrempel kunnen leiden zijn extreme vermoeidheid, stress of een erfelijke factor.

2. Hormonale migraine bij vrouwen

De hormoonhuishouding van vrouwen kan, anders dan bij mannen, in relatie staan met migraine. Zo kan de migraine gaan opspelen rond de periode van menstruatie en nemen de migraineklachten juist af tijdens de zwangerschap. Daarnaast kunnen anticonceptie en de overgang zowel een positief als negatief effect hebben op de migraine. Dit verschilt per persoon.

3. Stress en vermoeidheid

Heel veel mensen hebben extra last van migraine wanneer zij onvoldoende slapen. Tijdens je slaap verwerk je stress, onderhoud je je immuunsysteem en krijgt je lichaam en geest de nodige rust. Wanneer je structureel te weinig slaapt (oververmoeidheid), verhoog je de kans op het krijgen van een migraineaanval. Hieronder gaan we dieper in op de relatie tussen migraine en stress.

De relatie tussen migraine en stress

Stress is een bepaalde druk of spanning die je in een bepaalde situatie voelt. Zo kun je in de meest uiteenlopende situaties stress ervaren. Denk hierbij aan een langdurige werkdruk of problemen in de privésfeer. Alle vormen van stress kunnen in principe een migraineaanval uitlokken.

Door stress kun je lang wakker blijven liggen, omdat je blijft piekeren. Je hersenen krijgen hierdoor geen rust. Dit zorgt voor een slaaptekort waardoor je vatbaar bent voor migraine.

Ontspanning na stress

Ontspanning na stress is eveneens een belangrijke trigger voor een migraineaanval. Het hormoon cortisol speelt hierbij een grote rol. Dit hormoon komt vrij als je lichaam stress ervaart en is bedoeld om pijn te verminderen. Helaas is een mogelijke bijwerking van cortisol het uitlokken van hoofdpijn bij ontspanning.

Oplossingen tegen migraine: mogelijke behandelingen

Als je vaker migraineaanvallen hebt, leer je vanzelf wat jouw eigen symptomen van migraine zijn. Wanneer je dit weet, kun je ook eerder ingrijpen. Het beste is om migraine te voorkomen door de oorzaak aan te pakken. Hieronder bespreken we verschillende oplossingen om migraine tegen te gaan of te behandelen.

Omgaan met stress

Als stress de oorzaak is van migraine, is het belangrijk om te weten waarom je veel stress ervaart. Ga voor jezelf na waarom je veel stress ondervindt en probeer hier een oplossing voor te vinden. Dit kan door het vinden van mentale rust of stressvolle situaties te vermijden.

Wil je graag hulp bij het omgaan met stress? Lees deze online cursus tegen stress.

Gebruik van medicatie

Medicatie kan tot op een bepaald niveau helpen je migraineaanvallen te beperken, te verkorten of te verzachten. Als je nog geen medicatie gebruikt, vraag dit dan na bij je huisarts. Er zijn verschillende medicijnen die je kunnen helpen tegen (hoofd)pijn en misselijkheid.

Gebruik van migrainestrips

Migrainestrips zijn bedoeld om hevige hoofdpijn tegen te gaan. Deze strips dien je meteen op je hoofd te plakken zodra je pijn ervaart. De migrainestrips geven een verkoelend effect en bieden voor ten minste 8 uur een verlichting van de hoofdpijn.

Veelgestelde vragen

Welke medicatie kan ik het beste gebruiken?

De huisartsenstandaard stelt dat het het beste is om migraine stapsgewijs aan te pakken. Eerst kunnen pijnstillers of NSAID’s eventueel in combinatie met medicatie voor misselijkheid worden geprobeerd. Helpt dit niet? Dan kunnen directe anti-migrainemedicatie (triptanen) waarschijnlijk helpen. Bezoek altijd eerst je huisarts voordat je begint met medicatie.

Helpt preventieve of alternatieve zorg bij migraine?

Een preventie behandeling kan een goede optie zijn wanneer de migraineaanvallen heel hevig zijn en medicatie niet goed genoeg helpt. De meeste middelen zijn gericht op het verminderen van kwalen als hoge bloeddruk of epilepsie. Dit blijkt een gunstige werking op migraine te hebben.

Alternatieve therapie kan ook effectief zijn. Deze vorm van therapie is echter niet wetenschappelijk bewezen. Alternatieve therapie dringt tot de kern van het probleem door en brengt je lichaam als geheel weer in balans. Bij migraine zouden osteopathie en acupunctuur kunnen helpen.

Vorig artikel5 tips om meer te houden van jezelf en meer geluk,
Volgend artikelAssertiviteit – Hoe word jij assertief?
Ronald Nico (1985) is ervaringsdeskundige. Hij kreeg een burnout toen hij 27 jaar was. Ronald heeft door zijn eigen burn-out te analyseren veel kennis opgedaan. Hij baseert zijn artikelen op wetenschappelijk onderzoek. Hij is van nature (met respect) skeptisch als het gaat om alternatieve behandelingen. Hij heeft tientallen boeken over burn-out, stress en de combinatie met gezond leven gelezen. Ronald heeft ook diverse artikelen geschreven voor andere media en verscheen in dagblad de Metro. Ronald is de initiatiefnemer van Stressplein.