Zo los jij je piekerprobleem op

1212

We doen het allemaal wel eens: PIEKEREN. Er is iets waar je over in zit, waar je niet een goed gevoel bij hebt. Voordat je het weet, gaan je gedachten weer die kant op. Vervelend, maar nog beheersbaar. Voor veel mensen is het een dagelijkse bezigheid. Zo erg zelfs dat ze er soms niet eens van kunnen slapen. Dat is natuurlijk niet fijn en eigenlijk is het dan ook wel goed mis. Wanneer piekeren je uit je slaap houdt, kom je niet meer toe aan je nachtrust. Dan kun je ’s nachts niet goed herstellen van de inspanningen van overdag en komt er op den duur nog een pieker-item bij, namelijk “het niet goed slapen-piekeren”.

Piekeren wordt een gewoonte

Als je niet oplet, dan wordt piekeren een gewoonte die je liever niet zou willen hebben. Je raakt er aan gehecht, het gaat vanzelf en je doet het eigenlijk zonder erg. Helaas heeft het wel invloed op je doen en laten. Van piekeren krijg je over het algemeen een kort lontje, het beïnvloedt je concentratie. Door het vele piekeren mis je ook een hoop dingen, omdat je met je aandacht niet in het hier en nu bent. Jammer.

Je kunt piekeren ook eens anders bekijken. Eigenlijk is piekeren een uitgesleten pad in je hersenverbindingen. Je hebt het al zo vaak gedaan, dat het een pad is dat heel gemakkelijk loopt. Afslag Piekerpad is zeer aantrekkelijk, je loopt er zo, bijna zonder nadenken overheen, je hoeft niet uit te kijken of er een boomstronk ligt waarover je zou kunnen struikelen, of dat er een struikje in de weg staat. Je kunt zo doorlopen, zonder aandacht aan je omgeving te schenken.

Afslag Piekerpad weerstaan

Wil je stoppen met piekeren, dan zul je de Afslag Piekerpad moeten weerstaan. Dan moet je weerstand bieden aan dat gemakkelijk uitgesleten pad. Dan moet je kiezen voor een pad dat nog niet zoveel belopen is. Dan moet je goed opletten waar je loopt, waar liggen eventuele stenen, verborgen boomstronken, prikkende struiken etc.. Dan moet je dus met je aandacht in het hier en nu zijn. Goed kijken wat er is te zien en echt goed op letten. Want dat pad wat enigszins onbegaanbaar lijkt, heeft aandacht nodig. Dat is nog niet uitgesleten.

Kiezen voor afslag Hier en Nu

Juist in het niet kiezen voor Afslag Piekerpad ligt ook de oplossing van jouw piekerprobleem. Door weg te blijven van dat uitgesleten pad, waar je jouw piekergedachten al 100 keer van links en rechts hebt bekeken, zul je moeten kiezen voor je aandacht in het hier en nu. Dus niet wegdwalen in je hoofd en in je gedachten, maar je aandacht in het hier en nu. Wat gebeurt er nu om je heen, wat zie je, wat hoor je, wat voel je. In het begin is deze Afslag Hier en Nu nog niet zo gemakkelijk. Voordat je het weet heb je toch weer een short cut gevonden naar Afslag Piekerpad, want wij mensen zijn ontzettend slim. Iedere keer dat jij je weer bevindt op het Piekerpad, moet je jezelf dwingen om terug te gaan naar Afslag Hier en Nu.

Contact met je naasten in het Hier en Nu

Het goede nieuws is, dat je veel meer contact krijgt met de wereld om je heen, de mensen om je heen. Je kunt weer verbinding maken met je naasten. Het zijn geen schimmen die je ergens in je ooghoek waarneemt, maar je ziet en hoort ze weer. En je kunt ook nog contact met ze maken. Je zou zelfs je zorgen met ze kunnen delen. Over het algemeen een stuk effectiever dan Afslag Piekerpad, waarbij je alleen maar in je eigen hoofd in een tunnelvisie zit. Daarnaast zul je merken dat je concentratie met sprongen vooruit gaat en dat ook dat korte lontje verdwijnt.

Bijzonder is ook dat wanneer je stop Afslag Piekerpad te nemen, maar juist Afslag Hier en Nu, dat over het algemeen die zorgen en dat piekeren voor niks blijken te zijn. Allemaal verspilde energie. Energie die je dus veel beter in het Hier en Nu kunt besteden.

En wil je nou echt eens serieus in het Hier en Nu zijn? Ga dan eens het PieTerpad lopen, dat is een heel ander pad, maar ontzettend goed om uit je hoofd te raken en je lijf te voelen.

Vorig artikelTips voor meer flow
Volgend artikelWaarom het onderschatten van een burn-out gevaarlijk is
In 2004 begon Joanke met haar praktijk De Essentie coaching & stressconsultancy. Ze is een echte stressexpert en begeleidt mensen (particulier en zakelijk) met stressgerelateerde klachten. Daarnaast is ze slaapcoach. In haar werk maakt ze o.a. gebruik van NLP, ACT, RET en Systemisch Werk (familieopstellingen).