Plezier in je werk is heel belangrijk. Streef daarom naar werken in een flow. Wanneer je dat geregeld tijdens je werk ervaart, wordt je daar niet alleen gelukkiger van, het is enorm motiverend en het verbetert je prestaties.

KlokFlow wordt de toestand genoemd waarin je raakt als je zo geconcentreerd en goed aan het werk bent  (mindfull, dus met je volledige aandacht gefocust op waar je mee bezig bent), dat je al het andere vergeet: je omgeving, je andere taken, je collega’s en je voelt zelfs je maag niet rammelen als het allang lunchtijd geweest is.

Want dat gebeurt dus ook in een flow, je vergeet de tijd. Dat is erg bevrijdend, want we zitten met z’n allen strak geperst in het keuslijf van de kloktijd die we samen hebben afgesproken (en die volgens mij voor een belangrijk deel voor onze stress zorgt)

En het allerbelangrijkste van flow is misschien wel dat je tijdelijk jezelf en je eigen besognes vergeet.

Voor optimaal plezier in je werk, is flow nodig. De Hongaarse gelukspsycholoog Csíkszentmihály, die het begrip flow introduceerde, en zijn in de VS wonende collega Sonja Lyubomirsky, geven de volgende tips voor meer kans op flow:

Meer flow krijg je zo

  1. Een taak moet niet te gemakkelijk zijn, maar uitdagend, precies zo dat je hem net aankunt;
  2. Wacht niet tot dergelijke taken op je af komen, onderneem zelf actie; trek ze naar je toe;
  3. Je moet weten wat de doelen van een taak zijn en wat er van je wordt verwacht, maar je moet vrij zijn om de taak naar eigen inzicht uit te voeren;
  4. De omstandigheden moeten goed zijn: als je baas in je nek hijgt bijvoorbeeld, kun je flow wel vergeten;
  5. Richt je aandacht bewust op je werkzaamheden, geef niet te snel op, blijf je concentreren (net als bij een mindfulness oefening);
  6. Indien nodig moet je snel en taakgericht feedback krijgen (van collega’s, klanten of de leidinggevende);
  7. Besteed ook aandacht aan je ervaring, in plaats van je alleen te richten op het resultaat van je werk.

Dat de telefoon, mail en allerlei andere digitale berichten die ons telkens uit ons werk halen een grote belemmering voor flow zijn, is duidelijk. Uitschakelen dus, als het even kan.

Praat met je werkgever

Surf de golven in het levenAls je tijdens je werk geen of te weinig flow ervaart, is het belangrijk om daar met je leidinggevende of werkgever te praten. Dat zal in eerste instantie niet gemakkelijk zijn, want alles draait tegenwoordig om efficiëntie. Je durft bijna niet meer te zeggen dat je vindt dat je werk ook leuk zou moeten zijn.

Toch is het terecht om daar aandacht voor te vragen. Het is voor jou en voor het voorkomen van teveel van stress – en dus voor je gezondheid – goed om met plezier te kunnen werken. In veel gevallen is het trouwens ook goed voor de werkgever, want de kwaliteit van je werk en je productiviteit nemen toe.

Werkgevers zijn er ook bij gebaat dat hun personeel niet overspannen raakt. Zij weten als geen ander dat de afgelopen decennia het tempo en de werkdruk binnen veel organisaties sterk zijn toegenomen en dat veel mensen last van stress hebben. Als je je werkgever duidelijk kan maken dat werken met plezier en kunnen werken in een flow helpen om teveel  stress te voorkomen, kan dat een goed extra argument voor hen zijn om mee te werken aan de juiste omstandigheden voor jouw flow, zoals  het werk kunnen doen dat bij je past, waar je goed in bent en dat je met zoveel overgave kunt doen dat het leidt tot flow. Werk dat je voldoening geeft, maakt jouw leven betekenisvol en gelukkiger.

Doe de gratis cursus positief denken op www.maakjeeigenhappyboek.nl. Het is geen moeilijke training, maar een leuke, luchtige manier om positiever te leren denken. Jouw digitale Happyboek kost niets. Wil je je eigen Happyboek laten printen, dan krijg je als bezoeker van deze site 5 euro korting met de code STRESSPLEIN (van €32,95 voor €27,95).

Vorig artikel7 manieren om spanning te ontladen
Volgend artikelZo los jij je piekerprobleem op
Femmy ten Cate is journalist (was o.a. 20 jaar hoofdredacteur van het grootste tuintijdschrift van Nederland, Groei & Bloei). Na een burn-out schreef zij het aantrekkelijk geïllustreerde en inspirerende boek RESET JEZELF. Het is verkrijgbaar bij de boekhandel, of ga voor meer informatie erover en thuisbezorging ervan (voor E 19.95) naar www.maakjeeigenhappyboek.nl.