Waarom het onderschatten van een burn-out gevaarlijk is

4356

De meeste mensen die last hebben van stress onderschatten hoe dicht ze bij overspannenheid of een burn-out zitten. Hierdoor worden de onbewuste stressklachten alleen maar erger. Het is alsof iedereen ziet dat jouw boot richting een ijsschots stuurt behalve jij, de kapitein. Zo loop je het risico dat je afstevent op burn-out waarbij je lichaam wel moet ingrijpen en je helemaal niets meer kunt.

Misschien kun je het op je werk allemaal nog net redden met veel kunst en vliegwerk. Je bent alleen wel op woensdag al doodmoe. Je durft je niet ziek melden omdat je bang bent dat je leidinggevende en je collega’s je zwak vinden. Of je hebt het advies van je huisarts om een paar weken wel opgevolgd, maar doet niets om je stressklachten aan te pakken. Bij het idee alleen al dat je weer aan het werkt moet schiet je in de stress. Ondanks dat zoek je geen hulp omdat je denkt dat het met wat rust wel weer snel over is.

Dit zorgt voor onnodig veel energie, pijn en verdriet. Als je gewoon door blijft gaan alsof er niets aan de hand is, maak je de situatie alleen maar erger. Je stelt het herstelproces uit en rekt het alleen maar op. In beide gevallen lossen jouw stressklachten niet vanzelf op. Sterker nog, je punt jezelf emotioneel nog verder uit. Je krijgt niet de juiste soort rust, daardoor blijf je vermoeid. Je benut de tijd die je krijgt om te herstellen niet goed. Hierdoor loop je het risico loopt dat je alweer aan het werk moet terwijl er bij jou nog helemaal niets is veranderd.

Dezelfde manier van denken die ervoor heeft gezorgd dat je in deze situatie zit, gaat je niet helpen om eruit te komen. Daar is iets anders voor nodig. Je hebt iemand nodig die precies weet wat de kern van jouw stress is, en die je helpt om je voorgoed van jouw stressklachten af te komen. En hoe lief de hulp van je partner of familie ook is, ook zij hebben niet kunnen verhinderen dat je in deze situatie terecht bent gekomen. Je hebt gespecialiseerde kennis nodig zodat je de weg uit je burn-out wordt gewezen in plaats van dat je er verder inkomt.

Als je je stressklachten alleen had kunnen oplossen, had je dat natuurlijk allang gedaan. Je manier van denken is juist hoe je in deze stressproblematiek terecht bent gekomen. Het is een bepaalde manier van denken en doen die stress veroorzaakt. En met diezelfde manier van denken en doen kun je dit simpel weg niet oplossen. Dit moet echt anders doorbroken worden.

Een paar dagen vrij nemen kan voelen als dé oplossing. Of als je een paar weken ziek thuis blijft kun je het gevoel hebben alsof het heel veel beter gaat. Je krijgt dan namelijk wel iets meer rust, maar doordat je de kern van het probleem niet oplost schiet je er weinig mee op. Het is net als met een gebroken been. Je kunt een pijnstiller innemen, maar daarmee is niet de breuk opgelost.

Hoe goed bedoelt, het advies van jouw naasten kan je juist verder richting een burn-out helpen. De kans is groot dat jouw naasten niet de kennis hebben om de signalen te herkennen. Dat ze niet weten wat er allemaal precies afspeelt op fysiek, emotioneel en mentaal niveau bij jou. Hierdoor kunnen ze juist adviezen geven die de situatie alleen maar erger maakt. Je gaat voor het trekken van een kies of het zetten van een been toch ook niet naar jouw partner? Nee, je gaat naar iemand die daar verstand van heeft.

Het is belangrijk dat je in een zo vroeg mogelijk stadium hulp zoekt. Hoe sneller je hulp zoekt, hoe sneller je ook weer beter bent! Waarom alleen blijven ploeteren als iemand je bij de hand kan nemen en je de weg uit je bun-out kan wijzen? Dit scheelt je enorm veel tijd, verdriet, pijn en energie.

Ik had een klant die bij me kwam omdat hij het gevoel had tegen een burn-out te zitten. We bespraken zijn situatie en ik had al snel door hoe dicht hij bij het randje van die burn-out zat. In zijn geval was het echt noodzakelijk om zich per direct ziek te melden en aan zijn herstel te gaan werken. Hij sloeg mijn advies in de wind en bleef doorwerken omdat hij net in een nieuwe functie was begonnen. Hij durfde zich niet ziek te melden omdat hij zich schaamde. Een paar weken later stortte hij in. Hij kon alleen nog meer huilen op het werk dus werd hij naar huis gestuurd. Pas toen hij eenmaal ziek thuis kwam te zitten, kon hij er zelf niet meer omheen. En konden we echt aan de slag met zijn herstel.

Kortom hoe langer je wacht met hulp zoeken, hoe langer het duurt voordat je je beter voelt. Je bespaart jezelf enorm veel energie, pijn, verdriet, tijd en je ongelukkig voelen als je tijdig hulp zoekt om uit je burn-out te komen. Vooral als het iemand is niet alleen deskundig is maar ook zelf de ervaring heeft. Dit is de snelste en meest eenvoudige manier voor het beste resultaat: je leven weer terug te krijgen!

Vorig artikelZo los jij je piekerprobleem op
Volgend artikelOngelukkig zijn mag
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.