Stress door je eigen gedachten

1346

Ken je dat? Dat je soms zomaar in de stress raakt? Als je lekker ergens mee bezig bent en de dingen gaan niet zoals je dat verwacht kun je denken: “De dingen gaan niet zoals ze moeten gaan.” Vervolgens voel jij je gefrustreerd. Als je de gedachte “De dingen gaan niet zoals ze moeten gaan” niet had gehad, had jij je ook niet gefrustreerd gevoeld.

Dat deze gedachten een automatische reactie veroorzaken in ons gevoel kan soms voor veel stress zorgen. We voelen ons daardoor vaak overgeleverd aan allerlei emoties zonder daar grip op te hebben. We voelen ons schuldig, boos, verdrietig, niet serieus genomen, etc. Kortom we raken overstuur en in de stress.

Je raakt niet van slag door bepaalde gebeurtenissen maar eerder door jouw eigen gedachten erover. In het voorbeeld hierboven voel jij je gefrustreerd omdat je de overtuiging hebt dat dingen op een bepaalde manier horen te gaan. Als je denkt: “Ik heb iets verkeerd gedaan en ik verdien het om gestraft te worden.” Dan kan er het gevoel van schuld ontstaan. Dit komt door de overtuiging: “Ik moet alles goed doen”. Als je denkt: “Het gaat goed met mij momenteel”, voel jij je tevreden. De overtuiging die daarbij hoort is: “Mijn leven moet goed verlopen”. Als je denkt: “Ze hebben iets verkeerd gedaan en daar zouden ze niet mee weg mogen komen” voel je waarschijnlijk boosheid. Dat komt doordat je de overtuiging hebt dat de wereld een rechtvaardige plek is.

De kunst is om jouw overtuigingen onder de loep nemen. Overtuigingen zijn stabiele en vaak onbewuste aannames die je maakt over jezelf, andere mensen en de wereld. Want overtuigingen zorgen voor gedachten, en gedachten veroorzaken weer gevoelens.

We ordenen onbewust onze gevoelens op basis van plezierig of onplezierig. Het merendeel van jouw gedrag komt voort uit het principe dat je pijn wilt vermijden en plezier wilt ervaren. Je gevoelens worden grotendeels bepaald door jouw overtuigingen of iets plezierig of onplezierig zal zijn.

Je denkt misschien dat je precies weet waarom je bepaalde gevoelens hebt. Maar realiseer je dat in jouw systeem de stappen van overtuiging, gedachte en gevoel zo snel gaat dat je dit zelf nauwelijks door hebt. Of jij je blij, teleurgesteld of verdrietig voelt op een bepaald moment hangt echt af van jouw overtuiging en welke gedachten je hebt bij een bepaalde situatie.

4 tips voor meer grip op jouw stress

  1. Maak een lijst met jouw overtuigingen. Door een lijst te maken van jouw overtuigingen worden ze bewust in plaats van onbewust.
  2. Onderzoek of de overtuiging nog bij je past. Soms helpt een bepaalde overtuiging ons een tijd en kan deze ons later gaan tegenwerken.
  3. Onderzoek bij heftige stress wat er precies gebeurt. Stel je ervaart stress, vraag jezelf dan eens af wat maakt dat je stress ervaart. Welke gedachte heb je daarbij? En welke overtuiging hoort daarbij? Een voorbeeld: Je ervaart stress, je denkt: “Ik wil mijn huis schoon hebben”. De overtuiging die daar achter zou kunnen zitten is: “Mijn huis moet altijd schoon zijn en er netjes uitzien”. Maar is dit waar?
  4. Neem afscheid van overtuigingen die je stress bezorgen. Als jij jezelf dan afvraagt of die overtuiging altijd waar is, kom je misschien tot de conclusie dat dit niet altijd waar is. Een huis kan ook niet altijd schoon en netjes zijn, er wordt ook in geleefd. Vaak is dit al voldoende om je te realiseren dat de overtuiging niet altijd waar is en dat geeft ruimte en zorgt voor minder stress.

Dus wil jij minder stress ervaren?

Onderzoek dan jouw overtuigingen zodat je kunt bepalen of ze nog bij je passen. Je jezelf minder in de weg zit, en je leven een stuk gemakkelijker en ontspannen wordt.

Vorig artikelSuperoma
Volgend artikelDrie-eenheid
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.