Drie-eenheid

188

De volgers van deze webpagina kunnen mij vragen stellen over werkstress of stress in het algemeen, die ik vervolgens zo goed mogelijk zal beantwoorden. Zo kreeg ik laatst het volgende vraagstuk voorgelegd: Waarom krijg ik een burn-out en mijn collega niet?

Tja, dacht ik, dat is vrij eenvoudig. ‘De een is beter bestand tegen stress dan de ander’.

Dat lijkt op het eerste gezicht een al te simpel antwoord, maar zoals u weet bevatten clichés altijd een kern van waarheid. Ik zou echter louter met deze reactie niet wegkomen, daarmee de vraagsteller voorbijgaan en bovendien kwaad bloed zetten bij de initiatiefnemer van deze website, die mij per slot van rekening heeft ingehuurd om deskundig commentaar en advies te geven op alle mogelijke kwesties die verband houden met stress. Derhalve wil ik de vraagsteller uitgebreider van repliek dienen en de informatie die dat voortbrengt delen met de lezers van mijn columns. Omdat het antwoord op de vraag zich niet makkelijk laat vangen in een paar zinnen, is het noodzakelijk om het onderwerp in meerdere rubrieken te analyseren.

Het fenomeen stress kent namelijk diverse dwarsverbanden, als een huis met verschillende kamers die met elkaar in verbinding staan. Om een voorschot te nemen op de komende weken, is het van belang om het eenvoudige antwoord dat spontaan in mij opkwam anders te formuleren. Beter zou zijn om te stellen: ‘De een is beter uitgerust tegen stress dan de ander.’ Met het woord ‘uitgerust’ doel ik op de gereedschapskist van het leven die elk mens vanaf de prenatale fase met zich meedraagt. Deze uitrusting bestaat onder meer uit opvoeding, persoonlijkheid en omgeving, een drie-eenheid waarin het antwoord schuilt op de vraag: Waarom ik wel en hij niet?

Deel 1: Waarom is de één beter uitgerust tegen stress dan de ander?

Deel 2: De witte clown

Deel 3: Persoonlijkheidstype


Advertentie

Echt herstel begint bij een gezonde basis

Wil jij goed herstellen van je burn-out? Met een gezonde basis kun je weer de hele wereld aan.

Coaching en bewegen in de natuur

Bij BoFit herstel je niet alleen met je hoofd, maar ook met je lijf. Door coaching en bewegen in de natuur. Zo zorg je ervoor dat alle facetten van jouw gezondheid meespelen in je herstel. Je herstelt dan op een duurzame manier, zodat je hier je de rest van je leven profijt van hebt.

Na een BoFit-traject:

  • Ontspan en geniet je meer en neem je voldoende tijd voor jezelf;
  • Geef je beter je grenzen aan;
  • Heb je meer regie over je eigen leven;
  • Herken je de stresssignalen van je lichaam op tijd;
  • Kijk je weer positief naar de toekomst;
  • En kun je weer klachtenvrij aan het werk

Herstel bij een betrouwbare organisatie met meer dan 20 jaar ervaring!


Advertentie

Moe, lusteloos, angst en paniek?
Stress, overspannen, burn-out?
Uw herstel begint hier!

BoFit biedt snel deskundige hulp bij burn-out en stress gerelateerde klachten, zoals slecht slapen, veel piekeren, hartkloppingen, hyperventilatie en een slechte concentratie.

Beweging en coaching in de natuur

Onze ervaren coaches werken volgens de effectieve BoFit-methode: lichaamsbeweging zonder prestatiedruk in combinatie met cognitieve en mentale coaching in de natuur. In vier opeenvolgende stappen werkt u eerst aan uw fysieke, mentale en emotionele herstel en daarna bouwt u uw eigen kracht op. De BoFit-methode is wetenschappelijk onderbouwd.

Resultaat van het BoFit-hersteltraject:

  • Positief zelfbeeld en een goede lichamelijke conditie.
  • Gezonde gedrevenheid en een optimale energiebalans.
  • Gerichte buikademhaling en een ontspannen lichaamshouding
  • De juiste balans tussen gevoel, verstand en lichaam om gewenste keuzes te maken.

Meer informatie >

Vorig artikelStress door je eigen gedachten
Volgend artikelWaarom is de één beter uitgerust tegen stress dan de ander?
Eddie van Sliedregt (1963) studeerde agogiek, management en integratieve coaching & counseling. Daarnaast behaalde hij certificaten in gezondheidspsychologie en Nederlands Recht. Hij is freelance docent stressmanagement,. In 2014 verscheen Succes met je stress, voorkom een burn-out.