De witte clown

272

De vraag waarom de een beter uitgerust is tegen stress dan de ander is niet zonder meer te beantwoorden. De columnist legt uit wat de invloed is van opvoeding, omgeving en persoonlijkheid.

Uitgedoste pierrot

Opvoeding en omgeving vormen je persoonlijkheid. In de ideale wereld zijn deze drie onderdelen optimaal op elkaar afgestemd en groeit een kind uit tot een perfect wezen. Maar een wereld bevolkt door enkel volmaakte mensen bestaat niet en zou ronduit saai zijn. Wat is het dan ook een verademing om Marc-Marie Huibregts op de cover van Volkskrant Magazine te zien staan! Als een pierrot is hij uitgedost, met z’n gezicht wit geschminkt, zwart aangezette wenkbrauwen en rode lippenstift. Hij trekt z’n sjieke baljurk met een ernstig gezicht een klein stukje op om z’n maillot en alledaagse bruinleren schoenen te laten zien. Ik mis een stijve witte puntmuts en een zwarte traan in zijn ooghoek, die het na het lezen van het bijbehorende artikel niet had misstaan.

Ooit was een pierrot als pop of marionet in de mode en diende ter decoratie in menig huiskamer, een ingetogen witte clown met een sobere blik die zich liet leiden door emoties. Hier gaat de vergelijking op met de bekende artiest van hoge stem, die van z’n kwetsbaarheden een deugd heeft gemaakt. Net als dat van vele andere kunstenaars was het gezin van herkomst geen fijne plek, met een drankzuchtige vader en een moeder die overcompenseerde, waardoor hij strategieën bedacht om te overleven. Een krachtig middel in dergelijke omstandigheden is humor, wat niet alleen een teken is van sociale intelligentie, maar ook als afweermechanisme fungeert tegen ongewenste (stresserende-) bedreigingen.

De wereld is niet zo eng als hij dacht

In sociaalpsychologische termen is er echter iets misgegaan in het persoon-omgeving-aansluitingsmodel, wat vaak nadelige gevolgen heeft op alle ‘zelven’ en veel stress oplevert. De omgeving en de kring om je heen bepalen grotendeels wie je bent. In alle openheid geeft de artiest aan dat hij al bijna een halve eeuw worstelt met een negatief zelfbeeld, zich geen raad weet met ‘een wereld die niet zo eng is als hij dacht’ en ‘niet de zoon was die zijn vader graag wilde hebben’. Ik begrijp dat hij is teruggekeerd naar de stad waarin hij is opgegroeid, waar hij het zogezegd prettig vind om in het verleden rond te lopen. Soms kan zelfkwelling iets zoets hebben, als een losse tand waar je niet af kan blijven, maar in een poging om oude stressoren en irrationele gedachten op te sporen en af te schudden, kan het helpen om het voorbije leven opnieuw te ontmoeten, door informatie te verzamelen, het verleden te delen met mensen van vroeger, her te beleven of juist te laten zien wie je nu bent en wat er van je geworden is.

Acceptatie en heling zijn termen die heel dicht bij elkaar liggen, en als je in de woorden van Marc-Marie ‘niet wil sterven van opgekropte frustraties’, dan is bekend of niet-bekend zijn geen excuus om jezelf niet meer uit te hoeven leggen. Pas als je dat in de gaten hebt, is er sprake van vooruitgang.


Advertentie

Echt herstel begint bij een gezonde basis

Wil jij goed herstellen van je burn-out? Met een gezonde basis kun je weer de hele wereld aan.

Coaching en bewegen in de natuur

Bij BoFit herstel je niet alleen met je hoofd, maar ook met je lijf. Door coaching en bewegen in de natuur. Zo zorg je ervoor dat alle facetten van jouw gezondheid meespelen in je herstel. Je herstelt dan op een duurzame manier, zodat je hier je de rest van je leven profijt van hebt.

Na een BoFit-traject:

  • Ontspan en geniet je meer en neem je voldoende tijd voor jezelf;
  • Geef je beter je grenzen aan;
  • Heb je meer regie over je eigen leven;
  • Herken je de stresssignalen van je lichaam op tijd;
  • Kijk je weer positief naar de toekomst;
  • En kun je weer klachtenvrij aan het werk

Herstel bij een betrouwbare organisatie met meer dan 20 jaar ervaring!


Advertentie

Moe, lusteloos, angst en paniek?
Stress, overspannen, burn-out?
Uw herstel begint hier!

BoFit biedt snel deskundige hulp bij burn-out en stress gerelateerde klachten, zoals slecht slapen, veel piekeren, hartkloppingen, hyperventilatie en een slechte concentratie.

Beweging en coaching in de natuur

Onze ervaren coaches werken volgens de effectieve BoFit-methode: lichaamsbeweging zonder prestatiedruk in combinatie met cognitieve en mentale coaching in de natuur. In vier opeenvolgende stappen werkt u eerst aan uw fysieke, mentale en emotionele herstel en daarna bouwt u uw eigen kracht op. De BoFit-methode is wetenschappelijk onderbouwd.

Resultaat van het BoFit-hersteltraject:

  • Positief zelfbeeld en een goede lichamelijke conditie.
  • Gezonde gedrevenheid en een optimale energiebalans.
  • Gerichte buikademhaling en een ontspannen lichaamshouding
  • De juiste balans tussen gevoel, verstand en lichaam om gewenste keuzes te maken.

Meer informatie >

Vorig artikel‘Er knapte iets terwijl ik thuis op de bank zat’
Volgend artikelIk ben, ik heb, weet ik het
Eddie van Sliedregt (1963) studeerde agogiek, management en integratieve coaching & counseling. Daarnaast behaalde hij certificaten in gezondheidspsychologie en Nederlands Recht. Hij is freelance docent stressmanagement,. In 2014 verscheen Succes met je stress, voorkom een burn-out.