Hoe stop je met negatief denken?

574

Als je last hebt van stress heb je meestal een tunnelvisie en denk je vaak negatief. Je zit vast in een bepaalde manier van denken, en dat herhaal je continu.  Dit bezorgt je juist de onrust die je niet wilt en geeft je niet de rust die je graag wel wilt. Misschien herken je het wel en vind je het lastig om te doorbreken.

Als iemand zegt dat iets ook anders kan dan kun je je dat moeilijk voorstellen. Je hebt in je hoofd hoe een project op je werk gaat lopen. Maar het loopt helemaal anders, want er zit van alles tegen. Je baalt flink want zo had je het bedacht. En als een collega met je mee probeert te denken wordt je boos. Je zit zo vast in hoe het zou moeten zijn, dat je niet open staat voor andere mogelijkheden.

Hierdoor mis je mogelijkheden en laat je kansen liggen. Doordat je vast blijft zitten in hoe het had moeten gaan, hou je vast aan iets wat er niet is. Je blijf boosheid en teleurstelling ervaren. En als iemand probeert je te helpen om hier uit te komen sta je daar totaal niet voor open. Je voelt je namelijk niet serieus genomen want door jouw tunnelvisie zijn er helemaal geen andere opties.

Je zit vast in bepaald denkpatroon. Hierdoor volgen jouw gedachten telkens het zelfde karrenspoor, wat zorgt voor het negatieve denken. Dezelfde riedeltjes blijven zich telkens herhalen. Met deze manier van denken kom je niet af van die denkpatronen. Wil je de kansen kunnen grijpen die zich voordoen dan zal je open moeten staan voor een andere manier van doen en denken.

Ik kreeg ooit de tip om de overtuiging: “Wat van jou is komt naar je toe” uit te proberen. Nieuwsgierig als ik ben wou ik onderzoeken of dit principe voor mij positief zou werken. Ik had me voorgenomen om goed op te letten welke dingen er naar me toe kwamen en daar voor open te staan. Ik lette vooral op uitnodigingen van andere mensen om iets te ondernemen of ergens aan deel te nemen.

Een tijdje later vertelde een vriend van mij dat hij naar een zaaltraining ging. Ik vroeg wat dat was, en hij legde uit dat je dan voor een zaal gaat staan en de ingevingen die je krijgt aan de mensen in de zaal vertelt. Met als doel daar mensen verder mee te helpen. “Waarom ga je niet mee?”, vroeg hij toen, “dat kan jij ook wel”. Ik was nogal verbaasd over deze uitnodiging gezien het feit dat ik niet dacht dat ik zo iets zou kunnen. Maar omdat ik me had voorgenomen om te kijken wat er naar me toe kwam, nam ik de uitnodiging aan. Ik dacht: “Het is toch in Arnhem als het niet lukt kom ik er gewoon nooit meer terug”.

Maar de avond verliep heel anders, hij bleek gelijk te hebben. Ik bleek dat ook te kunnen. Als ik niet naar die tip had geluisterd, had ik misschien gedacht: “Dat kan ik niet”, en was ik niet gegaan. Vanaf toen ben ik beter op dit soort dingen gaan letten en hebben zich hele mooie kansen voor gedaan. Vooral het open staan voor dingen die je voorheen niet als mogelijkheid zag is een kunst. Voordat je iets direct afwijst, onderzoek eerst waar het precies om gaat. Misschien is het wel, hoe spannend ook, precies wat je nodig hebt om verder te komen!

Dit verhaal is een mooi voorbeeld van hoe je jezelf vast kan zetten in een bepaalde manier van denken: Een man twijfelt aan zijn geloof en het bestaan van  God. Er komt een overstroming waarbij zijn huis onder water komt te staan. De man gaat op het dak van zijn huis zitten. Hij wacht en denkt bij zichzelf, “Dit is een goed moment om eens te testen of God nu echt bestaat”. Hij gaat bidden en vraagt God om hem te redden. Na een paar uur komt er een vlot voorbij drijven. Maar de man heeft het niet door. Weer een aantal uur later komt er een bootje voorbij. De reddingswerker vraagt of hij in wil stappen om hem naar een veilig gebied te brengen. En de man zegt: “Nee, ik ga niet mee, ik heb God gevraagd me te redden en ik wacht op hem”.

Weer een aantal uur later komt er een helikopter over vliegen, ze zien de man zitten op het dak en laten een touwladder naar beneden zakken. Maar de man zegt weer: “Nee, ik ga niet mee, ik heb God gevraagd me te redden en ik wacht op hem”. Uiteindelijk verdrinkt de man. De man komt bij de hemelpoort en treft daar God aan. De man is ondertussen laaiend. Hij zegt: “Ik zat in een vervelend situatie, ik heb tot U gebeden en U om hulp gevraagd, en vervolgens hebt U me niet geholpen. Nn. Nu kom ik bij de hemelpoort en zie dat U toch bestaat, waarom heeft U me niet gered?” God kijkt liefdevol naar de man en zegt: “Ik heb je een vlot gestuurd, ik heb je een bootje gestuurd, en ik heb je een helikopter gestuurd om je te redden. Maar je hebt mijn pogingen om je te redden afgewezen!”

Dus door negatief en volgens vaste denkpatronen te denken kun je jezelf aardig tegenwerken. Je ontneemt jezelf kansen. Bijvoorbeeld door onzekere gedachtes ontneem je jezelf de kans op een andere baan. Of de kans op een supergoed idee. Bespaar jezelf het blijven hangen in vervelende situaties door te kijken naar welke kansen zich voordoen. Dit bespaart je enorm veel stress en het brengt je een gelukkiger leven.

Vorig artikelPowernap houden: hoe kun je dit het beste doen?
Volgend artikelHoge bloeddruk: oorzaken en behandeling
Nanda Noorlander
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.