Powernap houden: hoe kun je dit het beste doen?

447

Wil je overdag productief blijven, maar krijg je vaak last van een middagdipje? Ga powernappen! Het werkt beter en is gezonder dan een kop koffie!

In deze blog lees je alles over het ontstaan van de powernap. Hoe zinvol een powernap daadwerkelijk is en op welke manier je een powernap het beste kunt doen. Tot slot, geven we nog tips die helpen bij een optimale powernap.

Hoe is de powernap ontstaan?

De powernap is een afgeleide van de siësta, de geliefde rustuurtjes op het heetst van de dag. Schrijver Camilo Jose Cela noemde de powernap Iberische Yoga. Ook in Centraal- en Zuid-Amerika, Vietnam en delen van China wordt ‘s middags geslapen. De jongere generatie heeft minder tijd voor een siësta, simpelweg omdat ze het te druk hebben. Een powernap is een verkorte versie van de siësta. Veel oude bekenden, zoals Thomas Edison, Albert Einstein en Leonardo da Vinci maakten al gebruik van de powernap.

Tegen stress

Werkgevers zijn vaak nogal sceptisch over een powernap. Er moet zoveel mogelijk gebeuren op een dag en slapen zou dan zonde zijn. Daarentegen, uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een powernap ervoor zorgt dat je productiever, alerter, creatiever bent én meer concentratie hebt. Ook helpt een powernap tegen stress. Je hoofd is even helemaal leeg en je gedachten staan even stil.

Een powernap haalt geen slaaptekort in

Het wordt vaak gezegd: “Ik neem even een powernap, want ik moet de gemiste uurtjes van vannacht even inhalen”. Jammer, maar helaas, met een powernap kun je geen verloren slaapuren inhalen. Overdag slaap je korter en minder diep dan overdag. Slaapuren kunnen helemaal niet ingehaald worden. Je lichaam heeft gewoon elke nacht ongeveer tussen de 7 en 8 uur slaap nodig.

Waarom ben ik moe overdag?

Een powernap is alleen een aanrader als je overdag toe bent aan een boost. Een te lange powernap verstoort het natuurlijke slaap-waakritme. Als je echt moe bent overdag, kun je beter de oorzaak van je vermoeidheid aanpakken dan het probleem met powernaps op te lossen. Powernaps zijn een extraatje om je functioneren een boost te geven, maar je haalt geen slaap in.

Je vermoeidheid kan komen door slaaptekort of slaapproblemen, maar ook door verkeerde voeding. Zware maaltijden en maaltijden met veel koolhydraten, vetten en suikers kosten veel energie om verteerd te worden. Hierdoor kan je lichaam moe worden en heb je hier de hele dag last van.

Powernap | Stressplein
Een powernap is geen oplossing voor vermoeidheid

Hoe lang duurt een powernap?

Het verschilt per persoon hoe lang jij het beste een powernap kunt nemen. Over het algemeen duurt deze tussen de 5 en 25 minuten.

5 minuten

Met een powernap van 5 minuten merk je al resultaat. Een korte powernap verlaagt het stressniveau en verhoogt de productiviteit.

60 minuten

Een powernap van 60 minuten herstelt je werkgeheugen en zorgt dat je nieuwe informatie beter kunt opslaan. Het schijnt dat je na een dutje van een uur namen en gezichten beter kunt onthouden. Het is wel zo dat je je diepe slaap bereikt na een uur. Hierdoor kun je suf en moe wakker worden als je langer dan een uur slaapt.

90 minuten

Als je een langere tijd wilt slapen, dan is een 90 minuten slaap het beste. Hierin is de hele slaapcyclus doorlopen en wordt je niet ineens wakker in je diepe slaap. Deze powernap is heel bevorderlijk voor de creativiteit. Als je langer slaapt dan 90 minuten, heeft dit een negatieve invloed op je nachtrust.

Tussen 1 en 3 uur

In de exotische landen wordt de powernap gehouden tussen 12 en 3 uur. Dit is het heetst van de dag en ook net na de lunch. Ook voor de minder warme landen is het beste moment na de lunch en niet later dan 3 uur. Als je slaapt na 3 uur ‘s middags kan dit je nachtrust verstoren.

Leren powernappen

Om van je powernaps te genieten en ook effect te merken, moet je niet lukraak gaan slapen wanneer je er zin in hebt. Zoals eerder vermeld kun je je nachtrust verstoren als je te laat of te lang een dutje gaat doen. Ook verstoor je je slaapritme als je maar af en toe een powernap neemt.

Het is belangrijk dat je zelf uitprobeert welk tijdstip en hoe lang je dutje het beste werkt. Ook is het een kwestie van training. Het duurt een week voordat je gewend bent aan je powernap. In de eerste week zul je misschien niet elke keer even makkelijk in slaap vallen. Het is belangrijk om regelmaat te houden in de plaats, de tijd, de hoeveelheid licht of geluiden om je heen.

Tips

 • Zorg voor een beetje duisternis in de kamer, zodat je lichaam in slaapstand komt.
 • Zorg voor een bed of een andere comfortabele plek waar je ontspannen kunt liggen.
 • Doe elke dag op hetzelfde tijdstip een powernap. Zo raakt je lichaam het snelste gewend aan een powernap en slaap je effectiever.
 • Slaap ‘s nachts voldoende. Je kunt beter ‘s nachts voldoende slapen en overdag niet moe zijn. Een powernap is bestemd als extraatje.
 • Zet een wekker. Zo kun je lekker in slaap vallen zonder zorgen of je wel op tijd wakker wordt. Het is beter om tussen de 5 minuten en een half uur te slapen of 90 minuten.
 • Niet snoozen. Als je wekker gaat, wordt je wakker en sta je op. Snoozen verstoort het ritme ook.
 • Zet een glas water naast je voordat je gaat slapen en drink deze op als je wakker wordt. Zo wordt je lichaam gelijk terug actief en het is gezond.

Advertentie

Echt herstel begint bij een gezonde basis

Wil jij goed herstellen van je burn-out? Met een gezonde basis kun je weer de hele wereld aan.

Coaching en bewegen in de natuur

Bij BoFit herstel je niet alleen met je hoofd, maar ook met je lijf. Door coaching en bewegen in de natuur. Zo zorg je ervoor dat alle facetten van jouw gezondheid meespelen in je herstel. Je herstelt dan op een duurzame manier, zodat je hier je de rest van je leven profijt van hebt.

Na een BoFit-traject:

 • Ontspan en geniet je meer en neem je voldoende tijd voor jezelf;
 • Geef je beter je grenzen aan;
 • Heb je meer regie over je eigen leven;
 • Herken je de stresssignalen van je lichaam op tijd;
 • Kijk je weer positief naar de toekomst;
 • En kun je weer klachtenvrij aan het werk

Herstel bij een betrouwbare organisatie met meer dan 20 jaar ervaring!


Advertentie

Moe, lusteloos, angst en paniek?
Stress, overspannen, burn-out?
Uw herstel begint hier!

BoFit biedt snel deskundige hulp bij burn-out en stress gerelateerde klachten, zoals slecht slapen, veel piekeren, hartkloppingen, hyperventilatie en een slechte concentratie.

Beweging en coaching in de natuur

Onze ervaren coaches werken volgens de effectieve BoFit-methode: lichaamsbeweging zonder prestatiedruk in combinatie met cognitieve en mentale coaching in de natuur. In vier opeenvolgende stappen werkt u eerst aan uw fysieke, mentale en emotionele herstel en daarna bouwt u uw eigen kracht op. De BoFit-methode is wetenschappelijk onderbouwd.

Resultaat van het BoFit-hersteltraject:

 • Positief zelfbeeld en een goede lichamelijke conditie.
 • Gezonde gedrevenheid en een optimale energiebalans.
 • Gerichte buikademhaling en een ontspannen lichaamshouding
 • De juiste balans tussen gevoel, verstand en lichaam om gewenste keuzes te maken.

Meer informatie >

Vorig artikelVoorkom stress en accepteer je burn-out
Volgend artikelHoe stop je met negatief denken?
Ronald Nico (1985) is ervaringsdeskundige. Hij kreeg een burnout toen hij 27 jaar was. Ronald heeft door zijn eigen burn-out te analyseren veel kennis opgedaan. Hij baseert zijn artikelen op wetenschappelijk onderzoek. Hij is van nature (met respect) skeptisch als het gaat om alternatieve behandelingen. Hij heeft tientallen boeken over burn-out, stress en de combinatie met gezond leven gelezen. Ronald heeft ook diverse artikelen geschreven voor andere media en verscheen in dagblad de Metro. Ronald is de initiatiefnemer van Stressplein.