Minder stress door een goede nachtrust

276

Veel mensen focussen bij stressproblemen vooral op het verminderen van stress. De laatste tijd keert deze tendens. Het lijkt erop dat het niet zozeer belangrijk is om stress te voorkomen. Stress is namelijk een uitstekende manier om energie te krijgen en geconcentreerd te werken. Stress zorgt ervoor dat je tijdelijk op volle kracht kan functioneren en het maximale uit jezelf kunt halen. Stress is echter wel een energievreter en daarom is het cruciaal hoe je omgaat met je herstel.

Ademhalingsoefeningen

Na een stressvolle situatie is het vaak zo dat je lichaam nog een tijd in de stress en overlevingsmodus blijft ‘hangen’. Dit kan ervoor zorgen dat je nog altijd belast wordt door stress en niet uitrust terwijl je wellicht al thuis op de bank zit.

Het is daarom goed om bewust je lichaam en geest terug te brengen de ontspanning en rust. Ademhalingsoefeningen helpen hier zeer goed bij. De basis is hierbij om te zorgen dat je weer vanuit je buik gaat ademhalen en niet vanuit je borst. Daarnaast werkt het goed om een aantal malen bewust diep adem te halen en daarbij te focussen op de uitademing. Je zult direct merken dat je lichaam zich ontspant. Je hartslag zal dalen en daarmee kan het herstel beginnen.

Slapen

De beste manier om te herstellen is natuurlijk slapen. Slapen zorgt ervoor dat je lichaam hersteld, maar ook dat je hersenen alles weer ‘op een rijtje zetten’. Tijdens het slapen worden de gebeurtenissen van de dag verwerkt. Het vervelende aan stress is dat het juist het slaapritme ernstig kan verstoren. Wanneer je met een hoog stressniveau probeert te slapen zal dit vaak niet lukken. Het kan ook zijn dat je wel kunt slapen, maar doordat je erg onrustig slaapt nog steeds niet erg uitrust.

Door de ademhalingsoefeningen voor het slapen gaan uit te voeren breng je jezelf eerst in de ‘uitrustmodus’ waardoor je zult merken dat je het inslapen makkelijker gaat en de onrust tijdens het slapen minder wordt.

Een belangrijk hormoon tijdens het inslapen is melatonine. Melatonine geeft het signaal aan je lichaam dat het tijd is om te gaan slapen. Mensen met veel stress of bijvoorbeeld een jetlag of nachtdiensten hebben vaak moeite om in slaap te vallen. Dit komt omdat in deze situatie de aanmaak van melatonine in de hersenen niet of beperkt plaatsvind. Een oplossing hiervoor kan zijn om dit aan te vullen met supplementen.

Yoga Nidra

Een veel gebruikte Yoga vorm als meditatie is de Yoga Nidra. Deze korte oefening kun je onder begeleiding van een stem uitvoeren waarbij je in een diepe ontspanning komt. Ik gebruik deze Yoga Nidra vaak als powernap vervanging. Even kort in een diepe ontspanning komen om daarna weer verder te gaan met de dingen waar je mee bezig bent. Beter ontspannen met Yoga Nidra

Vorig artikelDe Stressjungle
Volgend artikelVoel jij je schuldig voor je burn-out? Onzin!
De redactie van Stressplein bestaat uit een groot aantal specialisten uit het werkveld. Hieronder vallen stresscoaches, mindfulness coaches, maar ook ervaringsdeskundigen.