Hoe voorkom je teleurstelling?

821

Pfff, dat liep niet lekker. Je baalt als een stekker. Je voelt je gefrustreerd. Dit was niet de bedoeling, zo had je het niet bedacht. En je had je nog wel zo goed voorbereid. Of je had het allemaal nog wel zo goed gepland. Tssssss, even stoom afblazen want dit kun je er nou net niet bij hebben. December, het is al zo druk, je vliegt van hot naar her, probeert al je eigen ballen in de lucht te houden en ook nog die van je partner, collega, moeder of …….. !!

Teleurstelling dus, onvrede, frustratie, het gevoel uitermate te kort te schieten? Zullen we samen even gaan analyseren waardoor dit komt?

Doe alsof het over iemand anders gaat

Probeer eens eerlijk naar jezelf en naar de situatie te kijken. Doe even alsof het niet over jou gaat, maar over een ander. Dat maakt het namelijk een stuk gemakkelijker, want dan gaat de persoonlijke lading eraf. Ben je al die emotionele binding even kwijt. Oké, het gaat dus over iemand anders.

Kijk nu eens eerlijk naar je frustratie, je woede, je …… vul maar in.

Waren je verwachtingen realistisch? Was je planning haalbaar? Was je doel behapbaar of was het te groot? Nee, dit gaat even niet over jezelf, vergeet dat niet. Kijk eerlijk ………..

De grote valkuil

De valkuil die we allemaal maken, is dat we vaak te hoge verwachtingen hebben, van onszelf, van de ander. Noem maar op. Daarnaast vullen we ongemerkt ook nog eens heel veel zaken al in voor de ander. We denken voor de ander. Niet handig, want daar komt altijd gedoe en gezeur van. En dat zorgt weer voor teleurstelling en dus frustratie, verdriet, onvrede etc..

Zoek even je strenge schoolfrik

Wanneer we het druk hebben, proppen we ook van alles in onze planning. We worden overmoedig, denken dat we dat er ook nog wel even bij kunnen doen. Je denkt namelijk dat je door de drukte toch in een flow zit en dat het echt wel kan. Helaas, je bent de verbinding met de realiteit totaal kwijt. Haal de strenge schoolfrik in jezelf even naar boven en laat die realistisch naar je planning en agenda kijken. Kan het echt? Is het reëel ? Was het echt te verwachten dat je dit ging halen als een normaal functionerend mens, die al veel ballen in de lucht houdt? Of is het de planning van supermens? Ja, in dat geval is het niet zo gek dat je nu als een gefrustreerde kip rondloopt. Want je bent geen supermens, je bent gewoon jezelf met al je kwaliteiten en beperkingen. Simpel.

Haalbare doelen geven geen frustratie

Dat doel dat je jezelf gesteld had. Groots, meeslepend, echt een fikse verandering in je leven. Prachtig, geweldig, ga ervoor. Ennnnnn ……. Wees realistisch. Doelen kunnen alleen gehaald worden als ze binnen bepaalde grenzen zijn. Wanneer je je doelen opdeelt in stukjes, mini-tussen-doelen, dan maak je grote kans om je eind doel te halen. Dat geeft moed, vertrouwen in jezelf en kilo’s minder frustratie.

En nu gaat het weer over jou

Oh, ja, dit ging helemaal niet over iemand anders. Dat gaat over jezelf. Dus maak nu even de mindswitch dat het over jou gaat. Dat is jouw leven, jouw teleurstelling, frustratie, ergernis, onvrede. What ever it may be. Wat leer je van je korte analyse. Hoe realistisch was het allemaal? Maar bovenal, wat kun je anders doen. Wat kun je nu veranderen, wat kun je in de toekomst doen om dit ellendige gevoel niet weer te ervaren. Dat gevoel waar jij zelf namelijk een heel groot aandeel in had.

Ik hoop dat deze manier van kijken je helpt om een beetje goed de decembermaand door te komen. Wellicht haal je er ook al lessen uit voor de toekomst. Hoe leuk is dat, dat jij voordat het nieuwe jaar begint, je eerste goede voornemens al hebt uitgevoerd. Realistisch plannen, niet te grote verwachtingen en haalbare doelen. In 2017 zijn dit soort zaken voor jou een eitje.

Vorig artikelBoekrecensie: Op de bank
Volgend artikelLoterij maakt gelukkig!
In 2004 begon Joanke met haar praktijk De Essentie coaching & stressconsultancy. Ze is een echte stressexpert en begeleidt mensen (particulier en zakelijk) met stressgerelateerde klachten. Daarnaast is ze slaapcoach. In haar werk maakt ze o.a. gebruik van NLP, ACT, RET en Systemisch Werk (familieopstellingen).