Stress door achterstanden op school? Bijles of Huiswerkbegeleiding helpt je!

206

Bij stress en burn-out denken mensen vaak aan volwassen mensen die een zware baan hebben. Een groep die vaak vergeten wordt zijn studenten en leerlingen. Het scholensysteem kan als een loden last op de schouders van vooral middelbare scholieren drukken. De angst om te blijven zitten en niet meer bij de vrienden en vriendinnen in de klas te zitten, of de angst om ouders en begeleiders teleur te stellen kan een grote impact hebben om de mentale gesteldheid.

Niveau

Cruciaal hierin is het niveau waarop leerlingen ingeschaald worden. Wanneer een leerling te hoog wordt ingeschaald en de verwachtingen te hoog zijn, dan kan dit tot veel frustratie lijden. Het langzaam afzakken naar een lager niveau kan mentaal een hoop schade aanrichten. Wanneer je direct op het juiste niveau wordt ingeschaald kan dit veel ellende voorkomen. Een goede balans tussen voldoende uitdaging, maar niet overvraagd worden geeft energie en geeft je de kans om jezelf te ontwikkelen.

Ouders

Wat zeker tegenwoordig in deze prestatiemaatschappij vaak voorkomt zijn hoge verwachtingen van ouders. Ouders hebben vaak de beste bedoelingen voor hun kinderen en willen daarom dat de kinderen een zo’n hoog mogelijk niveau bereiken. Dat dit kan lijden tot faalangst en veel teleurstellingen is een les die vaak achteraf pas geleerd wordt. Leerlingen lopen constant om hun tenen en missen de kans op een gelukkige kindertijd. De prestatiedrang van ouders kan soms zo ver gaan, dat leraren worden bedreigd en het belang van de leerling volledig over het hoofd gezien wordt.

Steun in de rug

Gelukkig hoeven leerlingen het niet allemaal zelf te doen. Wanneer een leerling op het juiste niveau zit, maar wel een extra steuntje in de rug kan gebruiken zijn hier voldoende mogelijkheden voor. De ervaringen bij bijles Amsterdam zijn bijvoorbeeld dat leerlingen goed geholpen kunnen worden bij een bepaald vak. Het is echter ook belangrijk om te leren hoe je moet studeren. Op welke manier plan je studietijd en vrije tijd in? Hoe zorg je ervoor dat je efficiënt leert en op welke manier leer jij het best? Het zijn allemaal zaken waarbij je geholpen kunt worden. Huiswerkbegeleiding Amsterdam kan je hierbij direct helpen. Uit onderzoek van ministerie van onderwijs blijkt dat dit zogenoemde schaduwonderwijs aan een flinke opmars bezig is.

Effect van stress op school

Wanneer je bijles of huiswerkbegeleiding afneemt zal je de voordelen ervaren van directe persoonlijke aandacht. Dit in tegenstelling tot de gedeelde aandacht die je krijgt in de grote klassen op een gemiddelde middelbare school. Door de moeilijke onderwerpen te behandelen en net dat zetje in de rug te krijgen, zal je veel minder stress en druk ervaren op school. Hierdoor zal je schooltijd veel prettiger verlopen en hoef je niet constant op je tenen te lopen om het beste uit jezelf te halen.

De handvatten die je krijgt om efficiënter te leren zullen je bovendien helpen om de rest van je leven jezelf te blijven ontwikkelen. Op een vervolgopleiding zijn deze eigenschappen namelijk des te meer van belang. Ook binnen het werkende leven zul je echter blijven leren en blijven deze vaardigheden van pas komen!

Vorig artikelOndernemen in de Corona tijd
Volgend artikelSpierspanning door stress
De redactie van Stressplein bestaat uit een groot aantal specialisten uit het werkveld. Hieronder vallen stresscoaches, mindfulness coaches, maar ook ervaringsdeskundigen.