Leven is geen Status Quo

672

Je vliegt van hot naar her, je telefoon gaat onophoudelijk. Je mailbox puilt uit, overleggen vragen het uiterste van je en zo kan ik nog wel even doorgaan. Terug naar huis in de file. Thuis kinderen die aandacht vragen, pffff. Zit je eindelijk, belt een bestuurslid van de tennisclub nog met problemen. Aan het eind van de avond heb je eindelijk tijd om na te denken.

Wat een dag. Morgen zal het al niet veel beter worden. Wat lijkt je dat toch heerlijk, een saai en voorspelbaar leven. Alles op orde, lekker gestructureerd, overzichtelijk. Vooral voorspelbaar, geen gezeur. Het ultieme geluk. Geen verrassingen. En zo mijmer je nog wat door, totdat je gaat slapen.

Verandering is de enige constante in je leven

Tuurlijk, ik begrijp het. Als je het gevoel hebt dat het leven met je op de loop gaat, dan lijkt het heerlijk. Geen dagelijkse verrassingen. Geen onvoorspelbare zaken die op je pad komen, geen onrust. Maar is dat echt heerlijk? Wees eens eerlijk naar jezelf? Zou het uiteindelijk niet ontzettend saai worden? Zou je je niet heel snel gaan vervelen? En heb je je wel eens gerealiseerd dat verandering juist bij het leven hoort?

Het leven is geen status quo. Wellicht is verandering juist de essentie van leven. Je zou ook kunnen zeggen, verandering is de enige constante in het leven. Hoe tegenstrijdig dat misschien ook klinkt.

Leven is zoeken naar het juiste evenwicht

Want jij wilt helemaal geen saai en voorspelbaar leven. Houd toch op. Je zou in slaap sukkelen. Je zou weg kwijnen. Je zou chagrijnig worden en niet zo’n beetje ook. Waar het natuurlijk om gaat, is om de balans in al die hectiek. Balans in al die veranderingen.

Leven is dus ook zoeken naar het juiste evenwicht. Een evenwicht dat bij jou past. Wellicht is dat onze grootste uitdaging in deze tijd. Zoeken naar evenwicht tussen al die prikkels, vragen, impulsen, uitdagingen, wensen, dromen en verlangens. En dat is een hele klus.

Neem zelf de regie door keuzes te maken

Je kunt overweldigd raken door alles wat op je pad komt. Door alles wat van je gevraagd wordt. Je hebt je handen vol om dat allemaal te handelen. Vaak is er dan geen tijd meer om keuzes te maken. Je laat je leiden door het “aanbod” en verliest zelf de regie. Dan heb je dus (onbewust) de verkeerde afslag genomen. Het gebeurt, het overkomt je.

Wanneer je niet tijdig de regie terug pakt, dan bevind je je echt op een hellend vlak. Dat wil je niet. Net zo min als een voorspelbaar leven zonder verrassingen. Gun jezelf dus eens de tijd en de ruimte om de regie terug te pakken. Maak keuzes. Wat wil je wel en wat wil je niet. Moet je echt bij al die vergaderingen aanwezig zijn? Wil je echt in dat bestuur zitten? Moet je echt iedereen te woord staan? Wees realistisch.

Een wezenlijk verschil

Wanneer jij de regie terug pakt, zelf je keuzes maakt, dan verandert er iets. Het leven is dan nog steeds aan verandering onderhevig. Onvoorspelbaarheid hoort daarbij, maar ……………. . Omdat jij bewust keuzes hebt gemaakt, voelt het anders. Je gaat anders met de dingen om die op je pad komen. Je hebt er immers zelf voor gekozen. Het overkomt je niet meer.

Dat is een wezenlijk verschil. Dat ga je voelen en ervaren. Dan geniet je van onverwachte zaken die op je pad komen. Dan ben je op je best als je even moet vlammen. Dan krijg je energie van de dingen die je doet in plaats van dat het je uitput. Dan gaat het over intrinsieke motivatie (wat op dit moment zo actueel is). Dan heb jij gekozen voor je eigen onvoorspelbaarheid en verrassingen.

Maak je keuzes, doe iets, neem de regie en laat je niet meevoeren op de stroom.

Vorig artikelNeem jij ook te veel verantwoordelijkheid?
Volgend artikelHoe vaak geef jij je portemonnee uit handen?
In 2004 begon Joanke met haar praktijk De Essentie coaching & stressconsultancy. Ze is een echte stressexpert en begeleidt mensen (particulier en zakelijk) met stressgerelateerde klachten. Daarnaast is ze slaapcoach. In haar werk maakt ze o.a. gebruik van NLP, ACT, RET en Systemisch Werk (familieopstellingen).